POZOR V Karibiku zabíja horúčka dengue

2010-07-19 13:00:00 |   |    | 

KARIBIK – Desiatky mŕtvych si už vyžiadala podľa agentúrnych správ horúčka dengue v karbiskej oblasti.



Chroroba prenášaná výlučne komármi sa ďalej šírui a dosahuje úrovne epidémie. Miestne zdravotné úrady sa domnievajú, že sa situácia môže ešte zhoršiť s postupom obdobia dažďov.

Zvýšený počet prípadov horúčky dengue odborníci pripisujú teplému počasiu a nezvyčajne včasnému nástupu obdobia dažďov, kvôli ktorému sa prudko rozrástla populácia komárov.

V Dominikánskej republike je hlásených najmenej 27 úmrtí a až 7000 nakazených horúčkou dengue.

 
V nemocniciach na Trinidade už chýbajú lôžka na hospitalizáciuchorých a Portoriko čelí epidémii, ktorá by podľa miestnych úradov mohla byť najhoršia za posledných desať rokov.

„Máme tu naozaj rozsiahlu epidémiu,“ hovorí šéfka epidemiologickej sekcie Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb v Portoriku Kay Tomashek. Na tomto americkom území zomrelo na dengue už najmenej päť ľudí a ďalších 6300 prípadov nákazy bolo hlásených do polovice júla.

Porovnateľná situácia bolo v Portoriku naposledy v roku 1998, kedy bolo za rovnaké obdobie roka hlásených 6400 prípadov nákazy.

 

Horúčka dengue je vážna a potencionálne aj smrteľná choroba.

Každý rok postihuje okolo 50 miliónov ľudí a rozšírená je prevažne v Ázii a Latinskej Amerike. Jej príznaky zahrňujú predovšetkým vysokú horúčku, bolesto kĺbov a nevoľnosť. Vo vážnych prípadoch môže vírus horúčky dengue spôsobiť vnútorné krvácanie, poškodenie pečene, zástavu krvného obehu a smrť.

 

  • Doteraz neexistuje žiadny účinný liek alebo očkovacia látka, jediným riešením je prevencia choroby.
  • Horúčku dengue prenášajú komáre druhu Aedes aegypti alebo Aedes albopictus.

 

 

Ochorenie prebieha ako chrípka, kde rizikovú skupinu predstavujú predovšetkým deti do 10 rokov. Vzhľadom na to, že u tejto infekcie neexistuje jednoznačný spôsob prevencie, odporúča sa, aby sa osoby cestujúce do oblastí výskytu chránili vhodnými prostriedkami pred poštípaním komármi.

 

Najlepšou ochranou je zabránenie bodnutiam komárov nosením oblečenia s dlhými rukávmi, sieťkami proti moskytom a sprejom odpudzujúcich moskyty. Ochrana bežným oblečením je však otázna, pretože komáre môžu bodnúť aj cez šatstvo. Komár aedes aegypti je aktívny hlavne počas polotmy, teda za skorých ranných a skorých večerných hodín.

 

Zdroj/autor: ap,čtk,drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa