ZDRAVIE Huby a žalúdok

2010-09-27 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pri konzumácii húb platí všeobecná zásada, že huby by mali konzumovať len ľudia, ktorí majú dobrý žalúdok...



Deti do desiatich rokov by nemali huby konzumovať vôbec, pretože u nich ešte nie je dostatočne stabilizovaný tráviaci systém a huby sú ťažké na trávenie.

"Huby sa neodporúčajú konzumovať starším ľuďom a deťom. Konzumácia húb sa neodporúča ani pri pooperačných stavoch tráviaceho traktu," povedal mykológ Anton Janitor, vedúci vedecký pracovník Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave.

Časť húb je podľa Janitora nestráviteľná a aj keď mykochitín pôsobí v tráviacom trakte ako vláknina a podporuje tráviaci systém, huby by mali jesť len zdraví ľudia. Na kvalitu pripraveného hubového jedla podľa neho vplýva spôsob prípravy a výber vhodných druhov húb.

Pri príprave jedál zo zdravých húb treba dodržiavať určité zásady.

 

  • Pred prípravou nemáčame huby zbytočne vo vode a pripravované jedlo koreníme a solíme len mierne.
  • Tvrdšie huby podlievame počas dusenia vodou.
  • Huby treba dôkladne podusiť alebo uvariť, aby boli ľahšie stráviteľné.
  • Nikdy ich nekonzumujeme s veľmi tučným jedlom a pripravujeme ich na menšom množstve tuku.
  • Huby sa nemajú jesť pred spaním a veľké množstvo naraz.
  • Pripravené hubové jedlá neuskladňujeme dlho, najvhodnejšie je skonzumovať ich hneď po príprave.

 

Podľa mykológa je z hľadiska výživy vhodné kombinovať huby s ostatnými druhmi potravín, napr. s mäsom, zeleninou, cestovinami, ryžou a pod.

"Najčastejším hubárskym jedlom je praženica, v ktorej chutia všetky hríbovité huby, aj keď je niekedy škoda robiť toto jedlo z kvalitných plodníc. Keď máme dubákov veľa, neľutujeme, ale ak ich je menej, je lepšie ich usušiť," povedal mykológ.

     
Polievku je najlepšie pripraviť z mladých hríbov a plávok.

"Plávky sú konzistenciou tvrdé, neprevaria sa a v polievke zostanú chrumkavé. Na polievky sú dobré napr. tanečnica poľná, májovky, kuriatka, dokonca aj mladé drevokazné huby," vysvetlil. 

Všetky jedlé huby sa dajú použiť na prípravu samostatných jedál. Na vyprážanie sú vhodnejšie veľké druhy bedlí, pričom sa dajú zbierať tiež staršie plodnice, mladý vatovec, prášnice, hríbovité huby, kozáky, pečiarky.

"Už u našich predkov boli obľúbenou pochúťkou plávky. Klobúky húb sa piekli posolené na platniach sporáka. Do lupeňov pustili šťavu a chuť bola neopakovateľná," zaspomínal Janitor. Podľa neho na Slovensku rastie asi 400 druhov pláviek a viaceré z nich sú výborné a chutné.
     
Omáčkam dodajú chuť huby s výraznou vôňou použité v sušenom stave. Zmesi rozličných húb sú vhodné na hubový paprikáš alebo guláš.

"Niekedy sa hovorilo, že huby sú mäsom lesa. Pri gulášoch je dobrá zmes húb preto, lebo každá z nich má svoju chuť. Nasladlú, orieškovú, feniklovú, anízovú, po čerstvej múke, mierne štipľavú. V guláši sa všetky tieto chute a rôzne konzistencie kompaktne spoja. Je to akoby ste do gulášu dali niekoľko druhov mäsa," upozornil Janitor.
     
Tvrdé huby, ktoré pri varení veľmi nezmäknú, sú vhodné na prípravu šalátov. Patria sem napr. jesenné druhy číroviek, pôvabníc, mladých pečiarok a podobne. Huby možno dobre využiť aj na prípravu studených jedál a nátierok.
     
Pre zdravie organizmu je vhodná konzumácia hlivy ustricovitej, ktorá má z hľadiska vedeckého poznania iné kvalitatívne parametre ako ostatné huby. "Táto dnes už populárna huba ďaleko presahuje úroveň pečiarok, čiže šampiňónov.

Hliva ustricovitá obsahuje betaglukány, ktoré podporujú imunitný systém a má celú paletu fyziologicky aktívnych látok. Pri dobrom zásobovaní trhu sa dnes objavuje aj zdraviu prospešná japonská huba shii take, ktorá obsahuje látky s cytostatickými účinkami," informoval odborník.
     
Mykológ upozornil, že po konzumácii húb nikdy nepijeme mlieko a alkohol, pretože už samotná konzumácia húb zaťažuje žalúdok. 

Ak by ste náhodou omylom skonzumovali jedovatú hubu, alkohol urýchľuje uvoľňovanie toxických látok do krvi a tým sa toxicita skonzumovaných jedovatých húb zvyšuje.

Ak sa napríklad užije alkohol po konzumácii jedla z tzv. hnojníkov, vzniká takzvaný antabusový efekt, keď stačí jedno pivo, aby sa dostavili príznaky ako búšenie srdca, sčervenanie uší a nosa a pocity úzkosti.

Konzumácia pôvabnice fialovej v kombinácii s alkoholom môže zasa pri jej nedostatočnom tepelnom spracovaní vyvolať hemoglobínový efekt, ktorý sa prejavuje zrýchleným rozkladom červených krviniek.

 

 

Zdroj/autor: úkesav,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: podravka

Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa