CESTOVATEĽKA Než sa necháte zviezť

2010-07-27 15:30:00 |   |    | 

Stopujem, stopuješ, stopuje. Snáď každá svetobežníčka sa už dostala na svojich cestách do situácie, kedy prešľapovala s obrovským batohom a vztýčeným palcom na okraji cesty....



Stopovanie môže byť zábava, dobrodružstvo, noví ľudia, ale aj stres, nebezpečenstvo a negatívny zážitok. Nič sa nedá robiť, my ženy bývame častokrát vnímané ako ľahšia korisť ako muži.

Stopovanie sa z tohto pohľadu stáva pre nás nebezpečnejším než pre opačné pohlavie, no zároveň je tu aj vyššia pravdepodobnosť, že nám niekto zastaví. Práve preto, že sme ženy.

 

Čo by ste mali vedieť ešte pred tým, ako zamávate na prvé auto:

 

Pýtajte sa

Ústa človeka všade dovedú, hovorí jedno naše príslovie a je to naozaj tak. Ak sa nehanbíte na vhodnom mieste (pumpa, odpočívadlá) priamo osloviť prítomných vodičov, pravdepodobne uspejete rýchlejšie, než keby ste stála pri ceste a trepotala pravicou. Ale pozor, v krajinách ako sú Austrália alebo Nový Zéland od takýchto cieľavedomých stopárok šoféri skôr bočia.

Užitočná mapa
Zožeňte si dobrý cestovný atlas alebo mapu, zíde sa vám. Mali by v nej byť zaznačené oddychové miesta a čerpacie stanice. Vo všeobecnosti platí, že čím viac detailov mapa obsahuje, tým lepšie. Ísť stopovať len tak z mosta do prosta sa niekedy nevypláca.

Nestrácajte čas
Používajte zdravý rozum a nestopujte zbytočne na krátke vzdialenosti, keď môžete použiť verejnú dopravu. Zrejme budete na mieste rýchlejšie, keď naskočíte na lokálny autobus.

Traja sú už dav
Nie vždy platí staré známe čím viac, tým lepšie, šoféri sa väčších skupín stopárov boja. Dve stopárky sú akurátny počet, vo dvojici sa zabavíte, celá zodpovednosť neleží len na vašich pleciach a navyše je to bezpečnejšie.

Buďte trpezlivá
Nevzdávajte sa po tom, ako vám nezastaví ani to desiate auto, ktoré popri vás prešlo. Niekedy to môže chvíľku trvať, no nakoniec sa vždy niekam dostanete, verte nám. Ak sa dlho nemôžete pohnúť z miesta, zmeňte ho.

Bezpečnostné tipy
Ozbrojte sa. A nemáme na mysli práve húfnicu ani kalašnikova, rovnako dobre vám pre prípad všetečných vodičových rúk poslúži napríklad slzný plyn. Nestriekajte ho však šoférovi do očí hneď, ako sa vás dotkne, mohol by stratiť kontrolu nad vozidlom. Bude stačiť, keď ho vytiahnete a s krikom ho upozorníte, že ak ihneď nezastaví, nedopadne dobre.

 

  • Nenápadne sa presvedčte, či sa vaše dvere dajú otvoriť zvnútra tak, že budete predstierať, že ste ich zle zavreli.
  • Pošlite niekomu zo známych SMS správu s poznávacou značkou auta, do ktorého nastúpite.
  • Ak sa okolo vás v dohľadne nachádzajú nejaké domy alebo ľudia, zamávajte im a predstierajte, že sa s nimi lúčite. Šofér, ktorý vás chce zviesť, bude myslieť na to, že vás niekto videl pri jeho aute.
  • Ak sa vám šofér nepáči, nenastupujte, nie ste povinná zviesť sa s každým, kto vám zastaví.
  • Vhodne sa oblečte. Zabudnite na sukničky alebo vysoko vykrojené kraťasy, muži majú potom tendenciu vnímať vás ako potencionálny objekt a cieľ, nie ako ženu, ktorá potrebuje len niekam odviezť.

 

Milé cestovateľky-stopárky, ja osobne som stopovala len raz v živote a dodnes sa mi o tom sníva. Nastúpila som do auta k prvému mužovi, ktorý mi zastal, aj keď sa mi vôbec nepozdával. Auto mal zvnútra polepené fotkami mladej ženy, o ktorej mi hneď skraja oznámil, že je to jeho bývalá priateľka a že pred týždňom zomrela. Vzápätí sucho skonštatoval, že mu je už všetko jedno a že nemá pre čo žiť a vzápätí začal mierne pridávať plyn. Asi po desiatich kilometroch sa mi ho akýmsi zázrakom podarilo presvedčiť, aby zastal a utekala som, pokiaľ mi celkom nedošiel dych. Takže: dôverujte svojim inštinktom, ak ich nebudete podceňovať, možno si ušetríte podobnú nočnú moru....


 

Zdroj/autor: loisa,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa