Zdravá dovolenka v Amerike

2013-01-14 13:00:00 |   |    | 

Prejsť za veľkú mláku a navštíviť Ameriku - to je veľký cestovateľský sen mnohých ľudí. Turistov aj tých, ktorí by v Amerike radi žili, lákajú rôzne veci. Odlišný spôsob života, veľkomestá, mrakodrapy, veľké podniky plné neviazanej zábavy, všetko, čo poznáme z filmov. Jedným z veľkých rozdielov medzi Európou a Amerikou je spôsob stravovania. Tomu americkému pomaly začína svitať na „zdravšie“ časy.



V americkom Chelsea chcú žiť zdravšie

Predmestie Bostonu, hlavného mesta amerického štátu Massachusetts, začína žiť zdravšie. V bostonskom meste Chelsea bolo prijaté opatrenie, ktoré zakazuje obsah trans-mastných kyselín v jedlách. Chelsea sa tak stane jedným z najzdravších, „beztukových“ miest v Amerike.

 

V reštauráciách bez tuku

Všetky zariadenia stravovacích služieb musia svoj jedálny lístok upraviť tak, aby bol v súlade so zákazom. Nesmú podávať jedlo obsahujúce trans-mastné kyseliny. Nariadenie zahŕňa hotely, reštaurácie, kaviarne, bufety, fast foody, bary a dokonca aj čajovne. Každé porušenie zákona bude majiteľa prevádzky stáť pokutu.

 

Trans-mastné kyseliny - o čo ide?

Trans-mastné kyseliny, ktoré sú formou nenasýtených mastných kyselín, sú známe tým, že sú škodlivejšie než iné druhy tukov. Zvyšujú hladinu zlého cholesterolu LDL a znižujú hladinu dobrého HDL cholesterolu. Taktiež spôsobujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

 

Ako sa stravujú Američania?

Fast foody, čínske bufety, obrovské sladké malinovky - takto si väčšina Európanov predstavuje jedálny lístok bežného Američana. Nájdu sa oblasti, v ktorých na fast food narazíte doslova na každom kroku. Mnohí Američania sú zvyknutí si v nich kupovať rýchle raňajky, malý obed aj dezert na poobedie. Neskôr nasleduje honosná, často niekoľkochodová večera pripravovaná v domácej kuchyni. No rovnako sa v regáloch obchodov nájde veľký výber ovocia, zeleniny či cereálií. Taktiež je veľa ľudí, ktorí si potrpia na zdravom životnom štýle. Obezita a stravovanie vo fast foodoch je typické hlavne pre menšie mestá s nižšou úrovňou života. Rozhoduje tu totiž cena - a v tej fast foody vyhrávajú.

 

Inšpirácia pre celú Ameriku

Philadelphia taktiež vydala zákaz používania škodlivých kyselín pre reštaurácie a všetky komerčné kuchyne. Očakáva sa, že týmto spôsobom sa nechajú inšpirovať aj ďalšie mestá. V Chicagu a San Franciscu sú už rozbehnuté dobrovoľné programy na podporu „zdravého“ zákona.

V minulom roku vyvolal rozruch aj Michael Bloomberg, starosta mesta New York. Polemika vznikla po tom, ako zakázal predávať sladké malinovky s objemom 16 uncí (cca pol litra) a viac. Vo väčšine fast foodov na Slovensku poznáme takýto objem nápoja ako „veľký“. V mnohých amerických mestách je to však len malý nápoj, pričom tie najväčšie majú niekedy viac než 2 litre.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa