Kamerun

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kamerunská republika    
Hlavné mesto: Yaoundé
Rozloha: 475 440 km2
Počet obyvateľov: 24 994 885 (2017)
Štátne zriadenie: republika   
Geografická poloha: Západná, stredná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

Sú rôzne v závislosti od terénu – od tropického podnebia na pobreží až po suché a horúce podnebie na severe. Sever má horúce vlhké podnebie od apríla/mája do septembra/októbra. Najhorúcejšími mesiacmi sú marec až máj, kedy teploty dosahujú až 40 stupňov C, hoci je sucho a horúco. Juh má vlhké, rovníkové podnebie s dažďami a veľmi vysokou vlhkosťou. Na juhu je daždivé obdobie od júna do októbra, kedy po miestnych komunikáciách sa dá len ťažko prepravovať. Od marca do júna prevládajú mierne dažde. V Kamerune vo všeobecnosti mesiace november až február sú najsuchšími, piesok v dôsledku harmatanu pôsobí na viditeľnosť.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE YAOUNDÉ

Mena: stredoafrický frank (CFA)      
Jazyky: francúzsky, anglický (úradné); 24 pôvodných afrických jazykov
Správne členenie: 10 provincií
Národnost. zloženie: kamerunskí horali  (31%), rovníkové kmene Bantu (27%), Kirdi (11%),  Fulani (10%),
Náboženstvo:

pôvodné náboženstvá (40%), kresťanstvo (40%), islam

Diplomatické zast.:

SR nemá v Kamerune diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Abuji, Nigéria
The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District
Abuja, Nigéria
Telefón: +234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný): +234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Víza a doklady:

 

Pre slovenských občanov cestujúcich do Kamerunu platí vízová povinnosť. Turistické vízum je platné na tri mesiace.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: O krajine sa pred príchodom Portugalcov v roku 1472 nevedelo nič. Ďalších štyristo rokov bol juh krajiny, podobne ako ostatné krajiny regiónu centrom obchodu s otrokmi. Severný Kamerum bol miestom kde sa striedali  záujmy množstva afrických kráľovstiev, najznámejším bolo Kanem-Bornu v Čade. Počas príchodu Nemcov koncom 19. storočia, bol severný Kamerun súčasťou nigérijského kráľovstva Fulani. Napriek pozvaniu panovníka kmeňa Douala, neprejavila Veľká Británia o toto územie dostatočný záujem a v roku 1884 pripadlo Nemcom. Kolonizátori v krajine vybudovali infraštruktúru, ale na plantážach umierala jedna pätina robotníkov na prepracovanie. Po prvej svetovej vojne pripadlo územie Francúzom.

Angličanom pripadla časť na severe, a časť na juhu krajiny. Výsledkom bolo rozdelenie jednej krajiny na tri časti. Neskôr predali Angličania svoje územia naspäť Nemcom. Tí, po vypuknutí druhej svetovej vojny o ne opäť prišli.  Oproti tomu Francúzi na svojom území postavili železnicu, založili plantáže na pestovanie kakaa, palmového oleja, a začali s exportom dreva. Po druhej svetovej vojne začali snahy o nezávislosť  krajiny, a v roku 1960 sa Kamerun nezávislým stal. O rok neskôr sa severný Kamerun pripojil k Nigérii. Prezidentom sa stal vodca protifrancúzskeho povstania  Ahmadou Ahidjo. Vládol autokraticky, ale investoval do školstva a poľnohospodárstva. V roku 1982 odstúpil. Jeho nástupcom sa stal Paul Biya.

Vystúpil proti podporovateľom starého prezidenta a v roku 1984 nasledoval skoro úspešný štátny prevrat. Biya dostal situáciu pod svoju kontrolu a v roku 1988 bol znovuzvoleným prezidentom. V roku 1991 boli po protestoch obyvateľstva vyhlásené prvé slobodné voľby. Vyhrala ich opozícia, no o rok neskôr bol za prezidenta znovuzvolený Paul Biya. Medzinárodní pozorovatelia vyhlásili voľby za zmanipulované, čo opäť vyvolalo protesty obyvateľstva. V roku 1997 bol Biya opäť znovuzvolený. V roku 2002 Kamerun vyhral medzinárodný súdny spor s Nigériou o ropné ložiská na polostrove Bakassi. Diskusie a vyjednávania ohľadom odovzdania tohto poloostrova medzi Nigériou a Kamerunom trvali dva roky. Napriek dohode Nigéria nedodržala termín a odovzdanie sa predĺžilo do augusta 2006. Hoci transfer nebol bez problémov - mnohí obyvatelia polostrova si chceli ponechať nigérijské občianstvo - región sa tešil relatívnemu mieru až do novembra 2007, keď na kamerunské jednotky umiestnené na polostrove zaútočili nigérijské vojenské jednotky. Toto územie sa napokon podarilo úspešne previesť pod správu Kamerunu až v roku 2008.



Napriek množstvu výziev ktorým čelí prezident Paul Biya, sa k jeho volebným víťazstvám z rokov 1992, 1997, 2004 (prezidentské obdobie bolo predĺžené, najskôr na päť a potom na sedem rokov) a 2011, pripísalo aj aktuálne posledné zvolenie za prezidenta v roku 2018.

Bezpečnostné riziká: Krajina je bezpečná pre cestovanie a pobyt.

Zdravotná starostlivosť: V porovnaní s okolitými štátmi je na vyššej úrovni. Platí to o súkromných klinikách aj o štátnych zariadeniach. Odporúča sa navštíviť niektoré zo zariadení vo väčších miestach – Yaoundé, Doala.

Internet: (.cm) https://allafrica.com/cameroon/, www.cameroononline.org/, https://www.cameroon-tribune.cm

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Bez záruky:
Krajinu pomenovali podľa obrovských kreviet, ktoré našli v miestnych zátokách.

Doprava

Dopravná sieť v Kamerune je v relatívne dobrom stave. Diaľnice spájajú väčšinu miest v krajine, asi 5000 km ciest je spevnených a asfaltových. Prevažnú časť diaľničnej siete tvoria prašné cesty, na ktorých je v období dažďov zakázané jazdiť nákladnými autami a autobusmi. V najväčších kamerunských mestách funguje pravidelná mestská hromadná autobusová doprava. Technický stav vozidiel na kamerunských cestách je všeobecne omnoho lepší, ako v okolitých krajinách.

Jednou z možností ako sa pohybovať po Kamerune je jazda prenajatým vozidlom. Najviac požičovní áut je situovaných vo veľkých mestách, najmä v Douale a Yaoundé. Cena za prenájom je pomerne vysoká, hlavne kvôli potrebe terénneho vozidla, bez ktorého sa nedá zaobísť počas obdobia dažďov. Existuje aj možnosť prenájmu auta s vodičom.

Dobrá sieť diaľkových autobusov pokrýva väčšinu veľkých miest Kamerunu. Ceny sú nízke a pevne stanovené, na niektorých autobusových linkách je možnosť rezervácie sedadla. Takzvané VIP služby znamenajú klimatizáciu a väčší priestor na sedenie. Niektorí vodiči jazdia divoko a autobusové nehody sú celkom bežné.

Populárne sú aj Taxi-brousses (zdieľané taxíky), ktoré jazdia do vzdialenejších destinácií.

Hlavná trasa železnice spojuje prístav Douala s hlavným mestom Yaoundé a mestom Ngaoundere v strede republiky. Železnicu prevádzkuje štátna spoločnosť CAMRAIL (Cameroon Railway Corporation).

Využívaných riečnych vodných tokov je v Kamerune asi 2100 km, používajú sa hlavne pre lokálnu dopravu osôb a tovaru. K riečnej doprave je využívaná hlavne rieka Benue.

Letecky: Národným leteckým prepravcom Kamerunu je spoločnosť Camair-Co, ktorá lieta do Libreville (Gabon), N'Djamény (Čad), Brazzaville (Kongo), Lagosu (Nigéria), Abidjanu (Pobrežie Slonoviny), Cotonou (Benin), Kinshasy (DRC) a do Paríža. Mestá Yaoundé aj Douala majú medzinárodné letiská spájajúce Kamerun s veľkými mestami v Afrike a Európe.

Musíte vidieť

Foumban – najväčšia atrakcia Kamerunu, centrum afrického umenia, s kráľovským palácom a múzeom;

Yaoundé -  moderné africké mesto s kľukatými ulicami a živými štvrťami Messa, Mokolo a Briqueterie, kde grilujú najlepšie kuracie mäso v západnej Afrike;

palác Fon – sídlo 700 rokov starej dynastie Tikar, domov náčelníka a jeho 150 manželiek;

pohorie Mandara – región s  dedinami, kde sú domy postavené z hliny, s tradičnými trhmi a úchvatnými horskými scenériami;

národný park Waza -  najdostupnejší kamerunský národný park, návštevník môže skoro zaručene uvidieť  množstvo slonov, žiráf, hrochov, antilop, opíc a obrovské kŕdle vtákov. V parku tiež sídlia levy;  
 

 




Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa