Veľké porovnanie liniek do Viedne: Užite si vianočné trhy bez auta

2016-11-14 12:00:00 |   |    | 

Bratislava a Viedeň sú dve najbližšie ležiace hlavné mestá naprieč celou Európou. Rakúska metropola je tak pre Slovákov ideálnym miestom na víkendový výlet s rodinou či kamarátmi. Zďaleka pritom neponúka len najznámejšie turistické atrakcie. Návštevníkov láka na pestré možnosti z pohľadu nákupov, svetovej gastronómie či rozličných umeleckých a spoločenských podujatí. Veľkej popularite sa tešia aj vianočné trhy, ktoré pred viedenskou radnicou otvorili 12. novembra.



 

Možností dopravy do Viedne pre Slovákov je veľmi veľa. Ak ste doposiaľ navštevovali rakúsku metropolu autom, určite sa oplatí zvážiť iné alternatívy. Rakúski susedia systematicky a dlhodobo pracujú na podpore verejnej dopravy, a tak parkovanie v centre rozhodne nie je lacný špás. Bežne zaplatíte aj sumu na úrovni 4 eur/hod. Celková suma vynaložená na pohonné hmoty a parkovanie tak môže byť výrazne vyššia, ako štandardné cestovné platené za autobusový lístok. A to sme ešte nespomenuli, že navštíviť vianočné trhy a neochutnať medovinu či varené vínko by bol priam hriech.

 

Autobusom od 1 eura

Slovak Lines ponúka lístky od 1 eura, s rovnakou akciou neskôr prišiel aj český RegioJet. Za štandardný spiatočný lístok si Slovak Lines pýta 8 eur, v RegioJet platíte za cestu tam a späť 10 eur (8 eur vtedy, ak si vybavíte takzvaný kreditový lístok). Slovak Lines premáva 20x denne s pravidlom „každý deň, každú hodinu“ z autobusovej stanice Mlynské Nivy, RegioJet ponúka 16 spojení.

Obaja dopravcovia ponúkajú aj malé občerstvenie na palube bezplatne. Zatiaľ čo slovenský dopravca má minerálku a snack, RegioJet „vsadil“ na kávu alebo čaj, pričom ďalšie občerstvenie je spoplatnené. Český dopravca premáva do lokality Busterminal stadioncenter – do centra sa dostanete mestskou dopravou. Slovenský konkurent vás dopraví bližšie k centru na hlavnú vlakovú stanicu Hauptbahnhof.

 

Lístok na vlak aj MHD

Slovenské železnice ponúkajú zvýhodnený spiatočný lístok EURegio WIEN TICKET do Viedne na stanicu Hauptbahnhof z Bratislavy za 14 eur. V ponuke sú aj lístky z iných slovenských miest. Nákup je možný cez internet. Ak plánujete cestovať viedenskou MHD, v pokladniciach sa dá zabezpečiť lístok EURegio WIEN TICKET Z100 – zahŕňa jeden zvolený deň cestovania viedenskou MHD v prvej tarifnej zóne (označovanej Z 100). Takýto druh lístka vás vyjde 18,80 eura.

V prípade, že máte nárok na zľavnené cestovné, vlakom cestujete za polovicu sumy. Vlaky odchádzajú v denných hodinách každú hodinu zo stanice v Petržalke aj z Hlavnej stanice.

Možnosť jednotného lístka aj na MHD vo Viedni ponúka tiež Slovak Lines a RegioJet. Takzvaný „Wien ticket“ (doprava z BA a cestovanie vo Wien VOR zone 100) stojí v Slovak Lines pri jednosmernom cestovnom 10,50 eura, prípadne pri obojsmernom cestovnom 13,50 eura. Príplatok k základnému cestovnému je 5,50 eura. V RegioJete si môžete zakúpiť lístok na viedenskú mestskú hromadnú dopravu za príplatok 7,60 eura (s obojsmerným cestovným na trase BA-Viedeň to vychádza na 17,60 eura).

 

Loďou: Najdrahšie, no so zážitkom

Za cestu loďou zaplatíte najviac – spiatočný lístok stojí 29 eur. Ide o pomalší variant, ešte drahšia je plavba rýchlejšou Twin City Liner. Loď však môže ponúknuť zaujímavý zážitok, nastupuje sa v Bratislave v osobnom prístave na Fajnorovom nábreží, výstup vo Viedni je na Schiffstation Reichsbrücke, čo je lokalita vzdialená 5 minút od zastávky metra.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.2/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa