Traja králi a jeden ostrov – Čo nezmeškajte na vašej ceste po Škótsku

2015-03-20 12:00:00 |   |    | 

Nespútaná krajina s krásnymi pohoriami, zelenými pastvinami a záhadnými lochmi. Pre milovníkov kultúry je to oblasť s majestátnymi hradmi, tradičnými kiltmi, vzácnymi rodmi a s významným historickým mestom Európy- Edinburghom. Škótsko! Každý si v ňom nájde svoj kúsok neba, ktorý bude navždy milovať.



 

Po prvýkrát som išla do Škótska pred 6 rokmi. Od vtedy neprešiel rok, kedy by som sa do tejto malebnej krajiny nevrátila. Vždy si na nej nájdem niečo ďalšie, čo sa mi vryje do srdca. Medzi ne patria určite aj tri mestá Edinburgh, Glasgow, Oban a ostrov Bute.

 

Edinburgh

 

Nenechajte sa zmiesť, keď vám niekto povie Edinbra alebo Edin. Sú to zaužívané názvy pre jedno z najkrajších historických miest Európy, na ktoré sú Škóti mimoriadne hrdí (okrem tých, čo žijú v Glasgowe). Jednou z výhod hlavného mesta Škótska je, že všetko máte blízko a aj za jeden deň uvidíte veľa krásnych vecí. Určite by ste si nemali nechať ujsť majestátny Edinburghský hrad, ktorý sa krásne vyníma na vyhasnutom vulkáne a vidíte ho z každej strany. Mierne stúpanie nie je také náročné a okrem nádherného nádvoria, či škótskych  korunovačných klenotov, máte prekrásny výhľad na mesto. Potom sa určite vydajte po Royal Mile. Je to vyše kilometer a pol dlhá ulica, ktorá spája Edinburghský hrad a oficiálnu škótsku kráľovskú rezidenciu Hollyroodhouse. Nájdete na nej množstvo krásnych viktoriánskych domov, kostolov a typických malých kaviarničiek. Okrem toho nemôžete vynechať návštevu St. Giles´ Cathedral alebo Scott Monument, ktorý sa nachádza blízko hlavnej železničnej stanice. Nezabudnite si tiež naplánovať prechádzku na Calton Hill!

Ak túžite po umení určite vás poteší Národná škótska galéria, ktorá ukrýva poklady ako sú maľby Moneta, Botticelliho, či Pisarra. Pre milovníkov parkov má Edinburgh pripravené Princess Street Gardens alebo Kráľovskú botanickú záhradu. Edinburgh vám príde ako kúzelné mesto plné krajších a krajších budov. Právom ho nazývajú Aténami severu.

 

Glasgow

 

Najväčšie mesto Škótska je asi 4 hodiny vzdialené od Edinburghu. Aj keď je zväčša známy ako mekka dvoch škótskych klubov Celtic GlasgowGlasgow Rangers, tiež má čo ponúknuť v oblasti kultúry a histórie. Nadšenci umenia musia určite navštíviť Kelvingrove Art Gallery&Musseum alebo Modern Art Gallery (môžete však navštíviť aj iné galérie a múzeá - zväčša sú zadarmo). Pre milovníkov histórie má toto mesto pripravenú veľkolepú Glasgowskú katedrálu, pri ktorej sa nachádza obrovský Glasgowský cintorín, nezabudnite navštíviť Pollock House and Garden a Crockstoon Castle. A keď budete mať chuť si večer vyraziť von, stavte na uličku West End. Nachádza sa na nej množstvo tradičných škótskych barov, krčmičiek a reštaurácii.

 

Oban

 

Medzi skalami na pobreží Škótska kúsok od ostrova Mull sa ukrýva malé a predsa pre krajinu významné mesto Oban. Odborníci na whiskey by súhlasili. Aj keď nie ste veľkými fanúšikmi tradičného nápoja Škótov, obanskú whiskey by ste nemali odmietať. Okrem dobrého lahodného moku sa však v Obane môžete prejsť okolo prístavu s veľkými nákladnými loďami, alebo vyjsť na kopec, na ktorom sa prestiera amfiteáter pripomínajúci zrúcaninu kolosea. V meste sa traduje, že ho dal postaviť začiatkom 19. storočia anonymný boháč, ktorý bol veľký romantik a milovník antiky. 

 

Ostrov Bute

 

Málokto o ňom počul, lebo je taký malý, že ho autom dokážete obísť za jeden deň. Predsa je to moja oáza pokoja. Tichý ostrov s jedným mestečkom menom Rothesay ponúka všetko, čo na Škótsku milujete. Zelené pláne aj mohutné vrchy, farmy s dobytkom, staré kamenné domy, malý cintorín a tisícročný kostolík, usmievavých zvyčajne postarších Škótov, prístav s množstvom čajok a malé typické reštaurácie či krčmičky so štamgastmi, ktorí si pokojne vychutnávajú čapované pivo. Ak hľadáte nočný život, v Rothesay ho nájdete len v piatok pri karaoke večeri. Ak však hľadáte útek od ruchu veľkomesta, ste na správnom mieste. Okrem dlhých prechádzok po malebnej krajine a rybárčenia v malých lochoch, nakoniec ostrov Bute ponúka aj kúsok histórie. Okrem Rothesay Castle si nenechajte ujsť aj neogotický Mount Stuart House, kde môžete vidieť nielen krásny interiér, ale aj exteriér vrátane veľkolepých záhrad a milej kaplnky, v ktorej sa vydávala aj módna návrhárka Stella McCartney.

Autor: Katarína Gajdošíková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Katarína Gajdošíková

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa