Champagne – Šampanské, krásna príroda, história a úžasná dovolenka

2015-10-20 08:00:00 |   |    | 

Champagne nie je len kraj, kde vzniklo svetoznáme šampanské, ale aj čarokrásna turistická oblasť ktorú každoročne navštevujú tisíce turistov.



 

Prečo je Champagne tak vyhľadávané? Je to nielen jeho skvelou gastronómiou a úžasným vínom, ale aj atmosférou. Tú vytvára nádherná príroda snúbiaca sa so zachovalou históriou a citlivou modernou kultúrou či architektúrou.

 

Ak chcete cestovať po Francúzsku, určite neobíďte Champagne – Ardenne. Tento francúzsky administratívny kraj sa nachádza na severovýchode Francúzska a hraničí s Belgickom a neďaleko od neho sa nachádzajú aj hranice Luxemburska. Je to región plný veľkých jazier a krásnych horstiev ako sú Ardeny, Remešské pohorie a Západný les. Ďaleko to odtiaľto nemáte ani do svetoznámeho Paríža a Parížskeho Disneylandu. Na miestnych vodných plochách sa môžete vyšantiť vo viacerých vodných športoch a okolitá príroda ponúka dokonalé možnosti na pešiu turistiku či prechádzku na koni.

A ak po týchto činnostiach vyhladnete, pokojne sa choďte naobedovať do niektorej z miestnych reštaurácií nachádzate sa totiž v „gurmánskom raji,“ ktorý by bol hriech neokúsiť. Jednou z najznámejších miestnych špecialít sú paštéty z Remeša, kombinácia lahodnej chuti robí z nich hotovú delikatesu. Ochutnať by ste mali aj zemiakové fricassée či bravčové nožičky á la SainteMenehould. Všetky pokrmy sa pripravujú z domácich a čerstvých surovín. Miestni obyvatelia sa však nedajú zahanbiť ani pri výrobe syrov. Mnohé sa vyrábajú z kozieho mlieka a pripravujú na horúcej drevenej peci. Medzi tie najznámejšie patria Brie de Champagne, Maroilles, Rocroi či Chaource. Ako dezert si môžete dať ledacos, nonette (mufiny z perníkového cesta) i svetoznáme ružové marcipánové sušienky z Remeša.

Keďže sa nachádzame v kraji vína zaručene musíte ochutnať miestne vínne moky. Medzi top najvyhľadávanejšie patria šampanské Blanc de Blancs a Côte des Blans Chardonnay. Pri ich ochutnávaní určite zatúžite spoznať aj proces výroby. Nechajte sa preto pozvať do Phare de Verzenay, kde vám odhalia všetky magické tajomstvá výroby tohto nápoja. Zo srdca viníc sa môžete presunúť do pivníc v Champagne, konkrétne do slávnych Veuve – Clicqout. Objavíte tu vínne pivnice s dlhými podzemnými chodbami. Za návštevu stoja tie v Remeši, Epernay a zabudnúť nemôžeme ani na Avenue de Champagne, kde sídli najznámejší výrobca „bublinkového skvostu.“ Práve tu zažijete najzaujímavejšie a najveľkolepejšie degustácie.

 

Tí, ktorí milujú okrem dobrého jedla a vína i históriu sú na správnom mieste. Región Champagne – Ardenne má spolu až 5 miest označených ako „mestá umenia a histórie“. Jedným z nich je Sedan. Mesto preslávila významná stredoveká pevnosť, v ktorej sa dodnes uskutočňuje Sedanský stredoveký festival. Ten oslávil už svoje 20. výročie a vystúpili na ňom doboví rytieri, muzikanti, hudobníci a tanečníci. Na tunajších trhoch môžete nájsť kupcov z viacerých krajín Európy, ako sú napr. Belgicko, Anglicko, Španielsko či dokonca Česko. Asi najznámejšou pamiatkou celej oblasti je Katedrála Notre – Dame v Remeši. Zapísaná je v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a vznikla na žiadosť miestneho arcibiskupa. Ten žiadal o výstavbu chrámu, ktorý by zodpovedal tak významným udalostiam ako sú korunovácie francúzskych kráľov. Zaujímavé sú aj cirkevné budovy v Chalons-en-Champagne, hradby mesta Langers a historické priemyselné budovy v Troyes.

 

Veríme, že vám naše putovanie po regióne Champagne nabudilo nielen „chuťové poháriky,“ ale povzbudilo aj cestovateľské nadšenie. Veď počas chladných jesenných dní si môžete urobiť radosť aj cestovateľským zážitkom práve do tejto destinácie. Nájdete tu nielen úžasnú francúzsku atmosféru ale aj príjemnejšie počasie.

 

Zdroj/autor: ee.france.fr, chateu-fort-sedan/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa