Muránska planina je na jeseň očarujúcejšia ako po zvyšok roka

2015-10-19 08:00:00 |   |    | 

Národný park Muránska planina patrí k tým najkrajším kútom Slovenska. Musíme však zároveň priznať, že často i k tým nedoceneným. Zatiaľ čo turisti smerujú skôr do Tatier, uniká im táto nádhera. Pritom úžasná príroda, množstvo pamiatok a najmä polodivoké kone sú tými prioritami, ktoré by ste u nás mali istotne spoznať. Ak ste to tak doteraz ešte neurobili, práve počas jesene máte jedinečnú príležitosť. Zvedavé slnko v kombinácii s prírodou hrajúcou všetkými farbami sú dostatočnou pozvánkou na to, aby ste sa tam vybrali už v najbližšie voľné dni.



 

Unikátny chov koní

 

Skutočne nie je jednoduché vybrať tú jednu atrakciu, ktorá by na seba prevzala status tej najvýnimočnejšej. Popri prírode a pamiatkach však predsa len trošku vyniká tunajší chov koní. Tie sa označujú ako polodivoké, keďže čiastočne žijú na voľných lúkach, čím získavajú na svojej jedinečnosti. Chov Norika muránskeho typu sa začal v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Kone sa chovajú v špecifických podmienkach. Veľkú časť roka sa pasú voľne na lúkach a zvyknuté sú aj na náročnejší terén. Vďaka tomu sú určené aj na fyzicky ťažšiu prácu. Ak sa vám nepodarí niekde voľne v prírode vidieť týchto krásavcov, môžete si v okolitých dedinkách vychutnať aj atrakcie v podobe jazdy na koni alebo na ťahanom koči.

 

Takmer bez zásahov človeka

 

Tento národný park pochopiteľne ponúka aj niekoľko zaujímavých možností pre turistiku. Vybrať sa môžete napríklad na Muráň alebo Tisovec, ale ísť môžete aj na jednoduchšie chodníčky, ktoré vám napriek tomu ponúkajú nádherné vyhliadky. V národnom parku sa nachádzajú aj tri náučné chodníky, ktoré pokojne zvládnu aj deťmi. Tým najväčším tromfom je úžasná príroda. Ľudia sa do nej snažili takmer nezasahovať, ide teda o pôvodné lokality so vzácnymi drevinami a kvetmi. Ďalším špecifikom sú väčšie lúky, ktoré sa nachádzajú vo viacerých oblastiach a dávajú tak možnosť rastu ďalším v iných slovenských krajoch už ojedinelým rastlinám.

 

Náučný chodník k Muránskemu hradu

 

Zastavme sa na chvíľku aj pri spomínaných troch náučných chodníkoch. Hneď prvý z nich, ktorý vedie k Muránskemu hradu, ponúka naozaj nádhernú vyhliadku na okolie. Začína sa v obci Muráň a na tejto ceste sa nedozviete len informácie o histórii hradu. Inštalované tabule vám ponúknu aj pohľad do dejín tohto kraja, povedia vám viac o vzácnom chove koní a predstavia vám jedinečnosti tejto prírody. Druhý chodník Piecky sa nachádza taktiež v blízkosti tejto obce a prechádza muránskym krasom. Náučný chodník Stonožky nájdete v doline Dudlavky a je špecializovaný na prácu lesníkov a problematiku lesníctva.

 

I Predná hora má svoje zaujímavosti

 

V spojitosti s Prednou horou vám asi ako prvá napadne liečebňa od rôznych závislostí. Tam sa však nachádza aj jedna z pobočiek Múzea vo Svätom Antone. Ide o poľovnícky zámoček, ktorý patril cárovi Ferdinandovi Coburgovi. I keď expozícia nie je veľmi veľká a pozostáva len z piatich miestností, budova je zasadená do nádherného prostredia. Na Prednej hore sa nachádza aj rekreačný areál a niekoľko chát, ktoré slúžia na ubytovanie v tejto úžasnej lokalite.

 

Zrúcaniny, skanzen a železnička

 

Pokiaľ si chcete vychutnať národný park inak, pretože sa vám nechce zdolávať turistické chodníčky, vyberte sa určite na jazdu ozubnicovou železnicou z Pohronskej Polhory do Tisovca. Nádhernú prírodu budete mať ako na dlani a nebudete vedieť, kde sa máte počas jazdy skôr pozerať. Druhou alternatívou je blízka Čiernohronská železnička, ktorá na konci trasy ponúka v lete aj zaujímavý lesnícky skanzen s lesnou kaplnkou. Skanzen je spojený aj s náučnými tabuľami a nájdete tam aj oddychovú zónu pre deti. Muránska planina ponúka aj niekoľko zrúcanín, ktoré sa spájajú s príjemnými malými túrami. Najznámejšou zrúcaninou je spomínaný Muránsky hrad, ale okrem neho si môžete pozrieť aj ruiny Tisovského hradu.

 

Jedinečné jaskyne a úžasné hrady

 

Ďalšou zaujímavosťou tohto kraja je hustý výskyt jaskýň. Dokopy sa ich na území nachádza až 300, no pochopiteľne len zlomok z nich je prístupných verejnosti. Na niektoré však môžete naraziť len tak voľne v prírode a často ide len o malé jaskynky s veľmi krátkymi chodbami. Dve z týchto jaskýň sú však pre Slovensko výnimočné. Ochtinská aragonitová jaskyňa je vďaka svojej jedinečnej výzdobe jedinou v Strednej Európe. Ide o unikát, ktorý niekedy nedokážeme dobre oceniť a prezentovať aj cudzincom. Druhou zaujímavosťou je Dobšinská ľadová jaskyňa s úžasnou ľadovcovou výzdobou. Podľa mnohých je tou najkrajšou v našej krajine. Muránska planina sa môže pochváliť aj dvoma vzácnymi pamiatkami. Krásna Hôrka sa momentálne rekonštruuje, no kaštieľ Betliar by ste si istotne nemali nechať ujsť a pozrieť si nádhernú výstavu nábytku, ale aj vzácnych úlovkov dovezených zo zahraničných ciest.

 

Zdroj/autor: muranskaplanina.sk, muranskaplanina.com, muranskaplanina.webdone.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa