Severné Taliansko – Roadtrip po horách s bicyklami v kufri 1. časť

2016-02-15 08:00:00 |   |    | 

Človek má dnes na výber veľa možnosti ako sa vybrať do sveta. Jednou z nich je požičanie dodávky, ktorá sa na pár dní stane vaším domovom na kolesách. Výhodou je možnosť cestovať všade, kam si človek zmyslí a ostať tam, kým ho to neomrzí. Ak zvyčajne cestujete do hotelov, tak vás možno občas hnevajú rezervácie hotelov, ktoré vás pri roadtripe ženú vpred ako deadliny v práci alebo hľadanie ubytovania „na blint“ na mieste so stresom, či sa niečo nájde. Ak ste na takýchto výletoch zvyknutí kempovať, tak ste možno neraz závideli majiteľom luxusných karavanov ich pohodlie a hlavne sucho v prípade nepriazne počasia.



 

Náš výlet po severnom Taliansku sa začal požičaním auta (dnes nájdete v ponuke takmer každej lepšej autopožičovne modely vhodné na tento účel). Vybrali sme si Mercedes Vito 4x4 v stredne dlhej verzii. Zadné lavice ostali v garáži a namiesto nich sme si pomocou plastových bedničiek a OSB dosky vytvorili za prednými sedadlami plochu na spanie 120 x 190 cm a ešte nám ostalo ¾ metra priestoru na horské bicykle. Cena tejto exkluzívnej tuningovej úpravy je asi 70€. Výhodou je, že v bedničkách sme mali zbalené všetky veci a nemuseli sme spať úplne dole na podlahe, ale pekne pod úrovňou okien. Vďaka tomu sme mali výhľad na všetko, čo sa okolo nás dialo a všetky veci sme mali zorganizované pod „posteľou“.


Mohlo by vás zaujať:


 

Človek mieni, počasie mení

 

Na cestu sme sa vybrali koncom septembra a naším hlavným cieľom boli Dolomity. Nepriazeň počasia nám však skrížila plány, a tak sme si odskočili aj k moru. Vďaka nášmu domčeku na kolesách sme doma všade, kam sa pohneme, takže máme jedinečnú možnosť ísť kam chceme, ostať tam tak dlho ako sa nám bude chcieť a následne pokračovať ďalej. Možno nebude svietiť slnko, ale určite tam nebude snežiť a aspoň si pozrieme ako vyzerajú preľudnené pláže v okolí Benátok, keď na nich nie je ani noha. Počasie nám kúpanie nedoprialo, tak sme si užili nezabudnuteľnú atmosféru Benátok. Toto mesto zjavne nepozná pojem sezónnosť. Uličky plné nadšených turistov, obchodíky s módou svetových značiek, ale aj lacnými suvenírmi, kaviarničky, pouliční umelci a výnimočná atmosféra tu vládli aj v týchto dňoch.

Po dvoch dňoch v Benátkach sme sa vybrali na Lago di Garda. Región okolo jazera sa vyznačuje nespočetnými možnosťami na trávenie aktívnej dovolenky. Ráno windsurfing na jazere, skalolezectvo v Arcu a samozrejme cyklistika. Garda je totiž kráľovstvom cyklistiky. Ak jej neholdujete, tak si môžete v informačke zobrať turistickú mapu a vybrať sa len tak na prechádzku. Je tu toľko možností, že sa sem oplatí ísť na samostatný výlet  aspoň na 2 týždne.

Za zmienku však určite stojí výlet do dedinky Pregasina. Stará cesta v útese nad jazerom je popretkávaná tunelmi a vyhliadkami s dych vyrážajúcimi výhľadmi. Ak na vás doľahne hlad alebo smäd, tak sa určite zastavte v bare Ponalealto – podnik, ktorý príjemne šokuje každého, kto do neho vkročí. Moderne zariadený interiér starého domu, na streche terasa a top ponuka nápojov a šalátov. Do toho vám hrá výborná hudba, skrátka podnik, ktorý by ste chceli nájsť na konci každého výletu. Určite odporúčame navštíviť aj Arco, mestečko s geniálnou atmosférou plné skalolezcov a adrenalínových nadšencov.

Na Garde sme mali krásne slnečné počasie, ale v noci nám vždy spŕchlo, tak sme si uvedomili, že jednou z výhod spania v aute, v porovnaní s klasickým kempovaním je dosť podstatná absencia vody v spacáku. Ani prietrž mračien vám tak nemusí pokaziť dovolenku. Ľudí predsa baví počúvať dážď na parapete v komforte tepla domova a Vito je pre túto disciplínu priam geniálne.

 

Po troch dňoch na Garde sme sa vybrali ďalej na cestu spoznávať nepoznané a za ďalší cieľ sme si vybrali jazero Como. Podľa dostupných informácii v porovnaní s Gardou je oblasť menej vyhľadávaná športovcami, skôr miesto okázalého prepychu a luxusu. Nejeden Talian si to sem namieri po rozbití jackpotu v národnej lotérii s cieľom rozšírenia realitných aktív. A nie len Talian. Domáci sa radi pochvália svetovými celebritami, ktoré tu majú svoje vily - Madonna, Stalone, Clooney, Versace, Ronaldinho... Pravdepodobne sa aj oni nechali zlákať špecifickou atmosférou a géniom loci tohto mesta. Káva tu chutí rovnako ako inde, ale človek si ju vychutnáva pri pohľade na jazero, po ktorom ťahá čln vodnú lyžiarku, so špecifickým pôžitkom. Niečo ako popíjať kávu pred obrovským plátnom, na ktoré premietajú „Sladký život“.


Pozrite si aj:


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa