Najkrajšia jaskyňa Európy: Pochváliť sa ňou môže Slovinsko

2016-09-20 07:30:00 |   |    | 

Slovinsko má v talóne veľa prírodných krás, na ktoré láka množstvo turistov. Pekné pláže, hory, jazerá... K tým najzaujímavejším patria aj jaskyne Škocjanske jame, ktoré sa pokladajú za najlepšie krasové jaskyne v Európe.



 

Rieka miznúca v podzemí

V prípade Škocjanske jame nejde iba o jedinú jaskyňu, ale o celý podzemný systém viacerých menších alebo väčších jaskýň. Tie vznikli vďaka tunajšej rieke Reka, ktorá sa v jednom bode stráca z povrchu a vstupuje do podzemia. Voda tu tečie ďalej v dĺžke 30 kilometrov až do mora.

Jaskyne sa navyše nachádzajú v nádhernom prírodnom parku, ktorý taktiež slúži ako jedna z turistických atrakcií. Domácim sa podarilo postupne vybudovať turistický komplex, ktorý spája podzemné priestory, turistické chodníky nad zemou, ale aj informačné centrum s menšou výstavou vzácnych vykopávok, ktoré sa našli v okolí.


 

Tri rôzne okruhy a informačné centrum s múzeom

Do parku a celého turistického komplexu sa dostanete cez informačné centrum. To sa nachádza pár minút cesty od dediny Divači. V tejto vstupnej bráne do úžasnej krasovej oblasti sa nachádza aj prvá časť edukačného chodníčka. Môžete sa tam dozvedieť o vzniku jaskýň, vykopávkach, ale aj pôvodných obyvateľoch. Podľa odhadov sa prví ľudia nasťahovali do týchto priestorov už v praveku, kedy  jaskyne využili ako dokonalú skrýšu pred nepriateľmi.

V Škoncjanske jame si môžete vybrať jeden z týchto troch okruhov:

Podzemným kaňonom – v podstate ide o samotný jaskynný priestor. Prejdete sa celým podzemím jaskyne a prehliadka vyvrcholí mohutným vodopádom, ktorý sa nachádza neďaleko východu. Na konci prehliadky vás vyvezú na povrch pomocou výťahu. Celú trasu absolvujete v spoločnosti sprievodcu.

Časť popri rieke – tento úsek môžete prejsť so sprievodcom, ale aj sami. Pracovníci vás privedú k prírodnému vstupu a podzemie si už pokojne môžete preskúmať aj na vlastnú päsť. Prechádzať budete popri rieke, aj okolo miesta s malým vnútrozemským jazierkom.

Edukačná prehliadka – táto časť vedie iba na povrchu. Ide o vzdelávací okruh, kde sa postupne od informačného centra dostanete ku všetkým dôležitým miestam v parku.

 

Nevhodné pre nepriateľov výšok

Celý podzemný priestor patrí k unikátnym jaskynným prehliadkam. Vyhliadkové trasy sa snažili urobiť tak, aby vám ponúkli vernú kópiu toho, ako sa tam kedysi cítili pravekí ľudia. Jedným z charakteristických bodov turistickej trasy sú preto drevené mosty vo veľkých výškach. Vďaka tomu sa vám naskytne skvelý pohľad na krasovú výzdobu a všetku jaskynnú nádheru si môžete pozrieť z inej perspektívy. Tieto mostové etapy však nie sú príjemné pre ľudí obávajúcich sa veľkých výšok, preto sprievodcovia ešte pred vstupom upozorňujú na to, že by si mali rozmyslieť absolvovanie tejto trasy a vybrať si radšej jednoduchší úsek.

 

Vodopády, obrovská sála a ojedinelé živočíchy

Najväčšou atrakciou jaskyne je hlavná veľká sála. Tá dosahuje výšku až 120 metrov. Naskytá sa vám tak unikátny priestor so skvelou akustikou, kde sa môžete najlepšie započúvať do zvukov zurčiacej podzemnej rieky. Tá v niektorých miestach vďaka kaskádovým spádom prechádza do malých vodopádov a vytvára mimoriadne pekné miesta.

Žiaľ, v jaskyni je kvôli bezpečnosti zakázané fotiť, takže si budete musieť odniesť všetky spomienky iba v hlave. V Škocjanske jame našli svoj domov viaceré ojedinené živočíchy. Samozrejmosťou sú netopiere a nájdete tam aj špeciálny druh slepých mlokov.

 

Tipy a triky:

Cesta: Cesta autom do Škocjanske jame pri Divači trvá približne 5 hodín. Prechádzať budete cez Rakúsko a potom už zájdete do Slovinska. Rakúska diaľničná známka na 10 dní stojí 8,80 a týždenná slovinská 15 eur.

Tip na výlet: Po ceste do jaskyne budete prechádzať cez známe slovinské mesto Maribor. Odporúčame vám urobiť aspoň dvojhodinovú prestávku, aby ste sa prešli po jeho centre a pozreli si typické stavby s červenými strechami. Od jaskyne to nemáte ďaleko ani k moru, keď cesta trvá približne pol hodinu.

Otváracie hodiny: Škocjanske jame sú prístupné počas celého roka a aj vonkajšie tour organizujú tiež počas zimných mesiacov. Musíte si len pozrieť obmedzené otváracie hodiny, ktoré nájdete na ich oficiálnej stránke.

Vstupné: Tour iba podzemným kaňonom stojí 16 eur, ak chcete prejsť ďalej podzemím popri rieke, zaplatíte 21 eur. Ďalšou možnosťou je iba samotná prehliadka úseku popri rieke, ktorá stoji 11 eur alebo si prejdete edukačný okruh za 6 eur.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa