Francúzsko je vinárskym kráľom: Vyberte sa na jednu z vínnych ciest

2019-10-28 12:00:01 |   |    | 

Ani sme sa nenazdali a máme tu jeseň, ktorá sa spája s vinobraním a potulkami po obľúbených vinárskych regiónoch. Každý fajnšmeker, ktorý si potrpí na pohár tohto lahodného moku, sníva o dovolenke vo Francúzsku. Jednotlivé kraje prinášajú svoje tromfy, ktoré potešia vaše chuťové bunky a doladia chutné jedlo na vašom tanieri.



 

Údolie rieky Loiry

Putovanie za vínom si môžete okoreniť domácou históriou. Turisticky vyhľadávaná oblasť okolo rieky Loiry presvedčí aj skúsených znalcov vína. Tunajšie vinice sa špecializujú na biele odrody hrozna, ktoré ponúkajú svieže a len mierne sladké chute. Keďže sa v regióne nachádza množstvo nádherných zámkov, niektoré prešli do súkromného vlastníctva a čiastočne ich prerobili na luxusné hotely. Ich majitelia časom prepadli čaru vinárstva, ktorému obetovali časť rozsiahlych záhrad. Preto priamo počas prehliadok týchto nádherných historických budov môžete ochutnať aj niektoré z lokálnych vín. Nebudete sa nudiť ani počas skúmania vidieckej časti tohto údolia, ktorá je bohatá na menšie rodinné vinice.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE VO FRANCÚZSKU

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Alsaská vínna cesta

Na začiatku tohto výletu si prenajmite auto, ktorým sa najlepšie dostanete do všetkých zákutí úžasného Alsaska. Tunajšia vínna cesta začína v Marlenheime, končí v Thanne a počas 170 kilometrov dlhej trasy sa môžete tešiť na divokú jazdu regiónom s úžasnou prírodou. Okolie rieky Rýn je známe vynikajúcimi podmienkami pre vinárov, ktorí sa špecializujú najmä na lahodné odrody rizlingu. Veľká časť cesty je vhodná pre cykloturistiku, pretože tento región je prevažne rovinatý a má skvelé podmienky pre pestovanie tohto športu. Tešiť sa môžete taktiež na viacero hradov, vidiek s lokálnou architektúrou a kláštory, ktoré sa špecializovali aj na pestovanie viniča.

 

Bordeaux

Jedno z najslávnejších francúzskych vín pochádza z oblasti Bordeaux. Červené odrody sú známe sýtou chuťou a jasnou farbou, ktorá lahodí oku každého odborníka. Málokto však vie, že v južnej časti regiónu sa skrýva niekoľko viníc, ktoré sa špecializujú na odrody bieleho hrozna. Z toho vyrábajú polosladké varianty, ktoré sú vyhľadávané u všetkých znalcov. Z turistického hľadiska je najzaujímavejšie samotné mesto Bordeaux. Katedrála svätého Ondreja pravidelne hostí veľký festival hráčov na organ. Divadlo z 18. storočia zase ponúka skvelé predstavenia a nemožno zabudnúť ani na umelecké múzeum, v ktorom sa nachádzajú obrazy od Renoira, Rubensa alebo Rodina.

 

Cesta za šampanským

Aká by to bola návšteva Francúzska bez toho, aby ste ochutnali aspoň pohárik pravého šampanského. To sa pestuje v rovnomennej oblasti Champagne, cez ktorú vedie hneď niekoľko vínnych ciest. Môžete sa zamerať na veľké vinice, pamiatky alebo preskúmajte skôr rodinné podniky. Fajnšmekri odporúčajú kratšiu, iba päťdesiatkilometrovú trasu z Remeša do Epernay. Tá vedie cez horskú oblasť a odhalí vám krásy francúzskeho vidieka. Neuvidíte tam majestátne pamiatky, ale spoznáte pravú tvár tejto krásnej krajiny. Nenechajte si ujsť ani romantické prechádzky pri západe slnka a lety teplovzdušným balónom, ktoré vám najlepšie odhalia celý región.

 

Provensálsko

Keď sa povie Provensálsko, ihneď vám napadne predstava dlhých lánov levandule, ktorá dodáva tomuto regiónu nádhernú vôňu a atmosféru. No táto oblasť je spojená aj s dobrým vínom. Preslávili ju najmä ružové odrody, ktoré sú ľahké, lahodné na jazyku a príjemne ovocné po prehltnutí. Prenajmite si auto v Nice a postupne sa presúvajte popri pobreží až do Camargue. Táto cesta je plná nádherných vyhliadok a prírodných krás. Zastaviť sa môžete v jednej z 350 tunajších viníc, kde vám dajú ochutnať domáce vína spojené so špecialitami lokálnej gastronómie.

 

Burgundsko

Teraz by mali zbystriť pozornosť milovníci pinot noir a chardonnay. Tieto odrody pestujú dve hodiny jazdy od Paríža. Vinice sa nachádzajú v hornatom teréne, ale práve tunajšia pôda dodáva ich mokom originálnu zemitú chuť. Vydajte sa rovno na cestu Grands Crus, ktorá prechádza hlavnou časťou Burgundska. Ak chcete trochu blúdiť a objaviť malé lokálne vinárstva, vyberte sa na jednu z vedľajších ciest, ktorá naplno odhalí históriu a rozmanitosť cestovateľmi milovaného regiónu.

 

Cognac

S francúzskym vinárstvom je úzko spätá aj výroba koňaku, ktorý vyvinuli práve v rovnomennej oblasti Cognac. Získava sa z bielych odrôd viniča, ktorý prechádza destilačným procesom. Turistickou perlou je tunajší hrad spolu so záhradami upravenými vo francúzskom štýle. Nezabudnite ani na zastávku v niektorom z liehovarov, kde počas prehliadky ochutnáte ich verziu lahodného alkoholu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa