Švajčiarska dedinka bez ciest: Wengen ročne na túto kuriozitu zláka tisíce turistov

2024-02-28 10:00:00 |   |    | 

Krásnych horských dediniek je neúrekom, predsa sa však niektorým darí lákať viac turistov než iným. Jednou z nich je aj Wengen vo Švajčiarsku, ktorý je paradoxne vyhľadávaný preto, že nie je dobre dostupný.



 

Cesty tu nemajú, dostanete sa tam len zubačkou

O Wengene ste možno počuli už aj v minulosti. Je to totiž presne tá dedinka v Alpách, kde vôbec nejazdia autá, dokonca ani len zásobovacie. Vďaka tomu tam je veľmi kvalitné ovzdušie a najmä pokoj, ktorý im inde môžu závidieť. Ako sa tam teda dostať? Do Wengenu vás odvezie zubačka, ktorá odchádza zo stanice Lauterbrunnen. Pripravte sa na jednu z najkrajších vyhliadkových jázd, počas ktorej uvidíte aj nádherný vodopád Staubbach. Pokiaľ plánujte spoznať vlakom viaceré švajčiarske regióny, vybavte si zvýhodnený Swiss Pass na železnice a ušetrite aj na tejto ceste.

 

Lanovkou z Männlichenu

Pokiaľ chcete zažiť aj úplne inú cestu ako zubačkou, vyberte sa do Wengenu lanovkou. Využite na to prepojenie s vrchom Männlichen, odkiaľ vedie trasa späť smerom do tejto očarujúcej dedinky. Ešte predtým sa však vyberte na niektorý z vyhliadkových balkónov, odkiaľ budete mať úžasný výhľad na toto nádherné pohorie. Myslite však na to, že táto možnosť nie je prístupná celoročne. Počas niektorých mesiacov lanovka nepremáva, alebo ak je príliš veľa snehu, je smerom do Wengenu uzatvorená.

 

Ideálne miesto na turistiku

Tým najväčším lákadlom Wengenu je pochopiteľne turistika. V obklopení tak nádherných hôr by bolo hriechom, keby ste sa nevybrali aspoň na kratšiu vychádzku v okolí. Možností na výber je neúrekom. Môžete sa vybrať napríklad na tunajší vrch Männlichen, ku ktorému prídete za viac ako tri hodiny. Pekná je aj trasa späť dole do údolia, ktorou sa dostanete až k Lauterbrunnenu. I keď možno vyzerá jednoducho, kvôli nerovnému terénu vám dá taktiež zabrať. Nezabudnite ani na spomínaný vodopád, ktorý je vskutku nádherný. Počas letných mesiacov sú chodníky veľmi vyťažené, preto je ideálnejšie prísť mimo hlavnú sezónu, hoci je vtedy vyššie riziko zrážok.

 

Lyžovačka až do apríla

Región okolo Wengenu je ako stvorený pre aktívne strávenú dovolenku. Okrem spomínanej turistiky je to aj rafting. Stačí sa zviesť späť do Lauterbrunnenu a odtiaľ sa vyberte ku jednej zo štyroch riek v tomto regióne, kde sa už môžete tešiť na splavy. Keď navštívite túto úžasnú dedinku v zime, v tom prípade vás istotne zlákajú zjazdovky. Vďaka dobrým podmienkam je tu lyžovačka možná až do apríla. Skvelým obdobím na návštevu Wengenu je však aj jar a jeseň, keď jeho krásu zažijete bez davov. Oficiálne totiž v dedine žije niečo viac ako 1200 obyvateľov, počas leta je tam však aj desaťnásobne viac ľudí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa