Údolie Lauterbrunnen – najkrajšia časť švajčiarskych Álp

2021-08-13 11:50:00 |   |    | 

Švajčiarsko pokladajú cestovatelia za krajinu snov nielen kvôli ich krásnym historickým mestám, ale najmä pre tunajšiu prírodu. Najkrajšia časť sa nachádza okolo obce Lauterbrunnen, ktorá je zasadená do malebného horského prostredia. Vďaka tomu je ideálnym základným táborom na vyrážanie na túry a spoznávanie celého regiónu.



 

Údolie so 72 vodopádmi

Okolie Lauterbrunnenu sa vyznačuje množstvom vodopádov. Na celom území sa ich nachádza až sedemdesiatdva a dokonca dali názov aj samotnej obci. Lauter Brunnen totiž v preklade znamená „hlasné fontány“. Presne tak kedysi tunajší predkovia nazývali vodopády. Najznámejší z nich je Staubbach na 300 metrov vysokom brale. Najkrajší je počas neskorej jari, keď už je roztopený sneh a vtedy po ňom steká najviac vody. Obrovským zážitkom je aj návšteva vodopádov Trümmelbach, ktoré sú najvodnatejšie v celej oblasti. V priebehu jednej sekundy nimi pretečie 20 000 litrov vody. Ich výška je 200 metrov a keď sa dostanete do ich blízkosti, prekvapia vás obrovskou energiou. Trasa je dostupná iba počas letných mesiacov.

 

Pozemnou lanovkou na Jungfraujoch

Jedným z najznámejších vrchov v tejto oblasti je Jungfraujoch, ku ktorému vedie rovnomenná pozemná lanovka. Už samotná cesta je úžasným zážitkom, lebo ponúka nádherné výhľady na okolité končiare. Výstupná stanica je priamo na Jungfraujochu, čo je zároveň najvyššie položená vlaková zastávka v Európe. Keďže po väčšinu roka je na tomto kopci sneh, môžete si tam pozrieť zábavný snežný park a ľadovú jaskyňu. Z vyhliadkovej plošiny uvidíte všetky okolité vrchy a naskytne sa vám tiež pohľad do veľkej časti tohto krásneho regiónu.

 

Ferrata z Mürrenu do Gimmelwaldu

V okolí Lauterbrunnenu máte na výber z niekoľkých turistických trás. Ferrata z dedinky Mürren do Gimmelwaldu si však vyžaduje poriadnu dávku odvahy, ale aj zručností. Prechádza viacerými náročnými úsekmi, ktoré vám poskytnú zážitok, na ktorý nikdy nezabudnete. Napríklad v jednej časti trasy budete zaistení na lane a tak prejdete po malých kovových stúpačkách priamo po vysokom brale nad dedinou. Taktiež pôjdete po dlho visutom moste a čakajú vás aj náročné skalné úseky. Po zdolaní tejto trasy budete plní dojmov z nádherného výletu, ktorý vám najlepšie predstaví švajčiarske Alpy.

 

Obľúbené miesto pre paraglajdistov

Divoká príroda v tomto regióne je ideálna na rôzne adrenalínové zábavky. V zime si môžete zalyžovať vo freerideových zónach a vyskúšať vysoko položené trate, kam vás zavezú helikoptérou. V lete je najobľúbenejšou zábavkou paraglajding. Ak s ním máte skúsenosti, vyberte sa na niektorý z odporúčaných kopcov a pustite sa na to najkrajšie preskúmanie údolia Lauterbrunnen. Domáci však odporúčajú objednať si radšej tandemový paraglajding. Manévrovanie medzi kopcami nie je jednoduché a potrebujete naň skúsenosti. Na niektorých miestach si môžete objednať aj zoskok padákom. Tento región je rozmanitý, takže pri prelete nad údolím budete mať úžasný výhľad na kopce, dedinky i rozsiahle lúky.

 

Dedinka Lauterbrunnen

Jeden deň si vyhraďte na samotnú obec Lauterbrunnen. Tam sa môžete tešiť najmä na typické alpské domčeky ozdobené pestrými kvetinami. Jednou z dominánt je kostol, ktorý sa nachádza v centre. Odtiaľ sa vyberte na prechádzku na jednu z okolitých lúk alebo chodníčkov, odkiaľ budete mať perfektný výhľad na obec. Nájdete tam tiež historické múzeum, ktoré približuje vývoj turizmu v tomto regióne. Pozriete si jednu z pôvodných hotelových izieb a zistite, ako vyzerali v 19. storočí. Už v tejto ére patrilo údolie Lauterbrunnen k mimoriadne obľúbeným dovolenkovým miestam. Najmä šľachtici si tam chodili oddýchnuť, prejsť sa do hôr a liečili si tiež časté respiračné problémy. Večer si môžete posedieť v tradičných hostincoch, ktoré ponúkajú rôzne špeciality zo švajčiarskej gastronómie.

 

Najobľúbenejšie turistické trasy v Lauterbrunnene

Výhodou turistiky v tomto regióne je fakt, že tam nájdete trasy rôznych obtiažností. Viaceré z nich vedú od vrchných staníc lanoviek. Majú jednoduchý terén a ideálne sú tiež pre deti. Ak si trúfate na viac, vyberte sa na spomínanú ferratu alebo na niektorý z vrcholkov končiarov. V údolí Lauterbrunnen máte na výber napríklad z týchto túr:

Alpweg – cesta trvá menej ako hodinu. Budete prechádzať popod jednu z lanovkových tratí a dostanete sa tiež ku krásnemu vodopádu Grütschalp. Uvidíte najmä majestátne končiare v okolí.

Panoramaweg – ako hovorí už samotný názov tejto trasy, prejdete sa po jednom z najkrajších vyhliadkových chodníkov v údolí. Cesta trvá približne jednu hodinu. Prechádzať budete priamo cez dedinku a potom sa dostanete k Lütschine.

Wasserweg – vodná cestička vás prevedie popri viacerých tunajších vodopádoch. Trasa trvá dve hodiny, začína priamo v Lauterbrunnene a prejdete až k Stechelbergu.

Kvetová cesta – túto trasu odporúčajú aj pre rodiny s deťmi. Začína v dedinke Mürren a prechádza údolím s veľkou lúkou, ktorá je počas leta rozkvitnutá množstvom nádherných kvetín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa