Hrad Fénis – sídlo boháčov s tajnou časťou pre plebs

2021-02-12 08:01:00 |   |    | 

Údolie d`Aosta je známe nádhernou prírodou. Nachádza sa v blízkosti hraníc so Švajčiarskom a Francúzskom. Vďaka tomu sa dovolenkári často vyberú na výlety aj do susedných krajín. Uprostred tejto nádhernej oblasti sídli hrad Fénis, ktorý má za sebou pútavú históriu a dnes je jedným z dôvodov, prečo turisti objavili aj tento zaujímavý región.



 

Jediný hrad postavený na súkromné účely

Prvé písomné zmienky o hrade Fénis pochádzajú z 13. storočia. Pôvodnými vlastníkmi boli členovia rodiny Challant. Zaujímavosťou je, že od začiatku bol naplánovaný ako súkromné sídlo, ktoré preto nebolo ani nijako chránené. Hrady totiž kedysi plnili najmä obranné účely, preto ich stavali na ťažko dostupných miestach. Kaštiele a zámky využívala šľachta na svoju prezentáciu a ukazovali prostredníctvom nich svoje bohatstvo. Kvôli tomu sídlili na jednoduchom rovinatom teréne. Fénis je však iný a i keď má podobu stredovekého hradu, nachádza sa na nevyvýšenom mieste a nikdy nebol napadnutý. I z toho dôvodu má v krajine významnú pozíciu a je historicky mimoriadne cenený. V interiéri sa už nenachádza pôvodný nábytok, keďže bol niekoľko rokov opustený, ale preniesli tam viaceré vzácne kúsky z iných historických stavieb v tomto regióne.

 

Zaplatili ním dlh

Potomkovia Challantovcov vlastnili hrad takmer päťsto rokov. No potom sa dostali do finančnej tiesne a nedokázali ho už viac udržiavať. Narobili si dlhy a peniaze požičiavali najmä od ich blízkeho priateľa, tunajšieho grófa. Lenže dlžoba veľmi narastala, čo pokazilo aj ich vzťahy. Preto mu museli svoj hrad prenechať a oni sa potupne presťahovali do menšieho sídla. Noví majitelia sa však o ľahko nadobudnutý majetok takmer vôbec nestarali a to znamenalo začiatok jeho úpadku. Istý čas hrad dokonca využívali ako sýpku. Jeho interiér sa preto značne zničil a až keď Fénis na konci 19. storočia odkúpil Alfredo d`Andrade, začal ho postupne renovovať. Potom ho získali miestne úrady a odvtedy je vlastníctvom štátu.

 

Má jednu tajnú časť

Fénis vás už z diaľky upúta typickými stredovekými vežičkami. Naoko je to jednoduchá stavba bez prekvapení. Nachádzajú sa tam tri poschodia, ktoré slúžili pre viacero generácií prvých majiteľov. No pri bližšom preskúmaní objavíte jeho skryté tajomstvá. Prvým prekvapením bude nádherné nádvorie. Na časti jeho stien sa totiž nachádzajú vzácne fresky, ktoré odkazujú na zaujímavé osobnosti tohto regiónu a taktiež na osudy niektorých svätcov. Veľmi cenená je freska svätého Juraja, ktorá ho zachytila v momente, keď zabil draka.

No počas túlania sa jednotlivými miestnosťami neodhalíte to najzaujímavejšie tajomstvo, pretože to je dobre ukryté pred očami všetkých návštevníkov. V minulosti bolo zaužívané dobre skrývať priestory, v ktorých sa pohybovalo služobníctvo. Na hrade Fénis boli k nim ohľaduplní a vymysleli pre nich navyše aj vonkajšie posedenie, kde si mohli oddýchnuť počas dňa. Táto terasa aj s ich súkromnými priestormi bola navrhnutá tak, aby ju nebolo vidieť nielen zo žiadneho z okien, ale ani pri pohľade na hrad spred hradieb. Zaujímavosťou je, že správcovia sa rozhodli nechať tieto miesta utajené tak ako v minulosti a turisti sa k nim teda nedostanú a ani ich nikde neuvidia.

 

Čo navštívite počas prehliadky hradu?

Fénis sa stal pre Talianov kultovým miestom. V roku 1985 sa tam totiž nakrúcala hororová komédia Drakulov sluha. Jednou z jeho hlavných hviezd bol Paolo Villaggio, známy ako účtovník Fantozzi. Tento film je medzi domácimi obyvateľmi veľmi obľúbený, preto sa často chodia pozerať na miesta, kde vznikol. Niekoľko detailov z natáčania sa dozviete aj počas prehliadky, ktorá vás prevedie tromi poschodiami hradu. Začnete na prízemí, kde sa nachádza výstava zbraní a priestory, kde v minulosti žili vojaci. Odtiaľ sa presuniete do kuchyne a pekárne a cez schodisko pre služobníctvo prejdete do ďalšej časti, kde sa nachádza malá rodinná kaplnka, honosná jedáleň a priestory na prijímanie návštev. Potom sa už cez nádvorie vyberiete do súkromných komnát, ktoré tradične patria k vrcholom prehliadky.

 

Rozkvitnutá lúka namiesto záhrady

Jedným z ďalších dôvodov, prečo ľudia prichádzajú do Fénisu, sú tunajšie záhrady. Tie sa síce nachádzajú až za hradbami, ale napriek tomu sú súčasťou hradu. Na väčšine plochy majú podobu rozkvitnutej lúky, kde vidíte domácich často posedávať na deke a užívať si piknik. Správcovia hradu nechali tomuto miestu naschvál takýto prirodzený charakter, pretože práve pestré kvety v okolí vytvárajú na jar nádhernú atmosféru a kontrastujú s majestátnou budovou. Stačí si len sadnúť, zapozerať sa na Fénis a snívať o tom, ako tam kedysi žila šľachta. V blízkosti sa nachádza niekoľko obchodov, ktoré sa špecializujú najmä na predaj umeleckých kúskov od aktuálnych talianskych autorov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa