Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina tretia - Albánsko

2018-12-29 00:00:01 |   |    | 

Túto jeseň sa skupina štyroch mladých Slovákov vydala na 9-dňový autotrip naprieč Balkánom. V každej krajine strávili približne deň až dva, a tak sa im podarilo navštíviť až päť krajín temperamentného Balkánu. Tu je tretia v poradí - Albánsko.



 

Kontroverzné Albánsko sa v posledných rokoch stáva čoraz vyhľadávanejšou dovolenkou destináciou Slovákov. Turisti postupne odhadzujú svoje predsudky a skúmajú, čo im táto rozmanitá krajina môže ponúknuť. My sme sa sem zatúlali na dva dni a presvedčili sme sa na vlastné oči, aký potenciál sa v krajine orlov skrýva.

Naša prvá zastávka nás priviedla do historického mesta Skadar (Shkodër), ktoré leží na brehu známeho Skadarského jazera. Skadarské jazero je obklopené veľkolepými horami, skalnatými brehmi, mokraďami, plážami, rybárskymi dedinkami a je najväčším jazerom Balkánu.

Okrem divokej okolitej prírody Skadar láka turistov aj na historické pozostatky ako napríklad pevnosť Rozafa, pod ktorou stojí Olovená mešita, postavená podľa vzoru Modrej mešity v Istanbule.

Čo by to bol za albánsky výlet bez návštevy hlavného mesta? Tirana predstavuje pozoruhodný mix štýlov a rôznych typov architektúry. Nájdeme tu pamätihodnosti z rímskeho, osmanského či gréckeho obdobia a samozrejmosťou je taktiež dedičstvo sovietskych čias. Ak vás zaujíma história albánskeho ľudu, určite si nenechajte ujsť Národné archeologické múzeum či Národné historické múzeum. Realistický pohľad na najnovšie dejiny Albánska vám zas poskytne múzeum zamerané na sovietsku špionáž a taktiež Bunk’art múzeum, ktoré sa nachádza v jednom z mnohých bunkrov v Tirane.

Za návštevu stojí aj Edhem Beyova historická mešita z 18. storočia. Zaujímavým prvkom interiéru sú stromy, vodopády, kvetiny a mosty, ktoré sú pre islamské umenie veľmi neobvyklé. Mešita sa nachádza na Skandenbergovom námestí, iba pár metrov od jeho sochy. Skandenberg sa preslávil mnohými víťaznými bitkami proti Osmanskej ríši a stal sa tak národným hrdinom albánskeho národa.

Naše cesty ďalej pokračujú k Jadranskému moru do okolia mesta Drač. Je to námorný prístav a obľúbená dovolenková destinácia s bohatou históriou. V meste nájdete rímsky amfiteáter, Veľkú Dračskú mešitu či Dračský hrad.

Keďže koncom októbra už nie je práve počasie na kúpanie sa v mori, Dračskú riviéru a ostatné prímorské lokality Albánska sme tentoraz vynechali a presunuli sme sa do vnútrozemia do malebného mestečka Përmet. Ten je známy krásou okolitej prírody a svojimi sírnatými horúcimi prameňmi, ktorých liečivé účinky sme si vyskúšali na vlastnej koži.

Na ceste do Mocadónska sme si ešte spravili krátku zastávku v meste Korča (Korçë). Tá bola dlho dôležitým centrom kresťanov a moslimov a preto tu možno obdivovať majestátnu ortodoxnú Katedrálu znovuzrodenia Krista, mešitu Mirahori a ďalšie historické budovy a uličky.

Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina prvá - Bosna a Hercegovina

Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina druhá - Čierna Hora

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa