Ďalší z balkánskych tipov – letná dovolenka v Čiernej Hore

2018-06-13 00:00:00 |   |    | 

O slovo sa hlási ďalší zástupca z Balkánu. Medzi Chorvátskom a Albánskom doteraz ticho driemala Čierna Hora, ktorú pomaly objavuje čoraz viac turistov. Len 50 kilometrov od ich hraníc sa nachádza obľúbený Dubrovník, v ktorom môžete taktiež stráviť pár dní a vytvoriť si tak ideálny plán pre tohtoročnú letnú dovolenku.



 

Letecky a autobusom

Čierna Hora sa nachádza aj v ponuke slovenských cestovných kancelárií. Turisti dokonca majú dve možnosti dovoleniek. V tej lacnejšej je zahrnutá doprava autobusom, ktorá je však dosť zdĺhavá. Treba počítať s minimálne dvanásťhodinovými presunmi, ktoré sa ešte predĺžia o povinné prestávky. Zaujímavejšou alternatívou je preto trochu si priplatiť a využiť letecké spojenie, ktoré funguje z Bratislavy, Košíc a Popradu. Spoľahnúť sa môžete aj na vlastnú dopravu, no v tom prípade je ideálne rozložiť si cestu na niekoľko častí a oddýchnuť si aspoň jeden deň niekde pri chorvátskom pobreží.

 

Kontrast s okolitými horami

Najväčším tromfom tejto krajiny je prepojenie úžasnej prírody, ktorá sa nachádza priamo pri pobreží. Jadranské more nádherne kontrastuje s okolitými horami, ktoré ako keby spokojne strážili väčšinu pláží. Je to úplne odlišná atmosféra od toho, na čo ste zvyknutí v iných destináciách. Síce spokojne oddychujete pri mori, ale máte zároveň perfektný výhľad na okolie. Niektoré pláže v Čiernej Hore sú kamienkové, ale turisti ich radi využívajú na kúpanie. Pohodlie na leňošenie nájdu pod tieňmi stromov, ktoré sú trošku ďalej od vody. Nechýbajú však ani klasické pieskové pláže, kde sídlia hotelové rezorty.

 

Najlepšie pláže v Čiernej Hore

Ubytovacie možnosti sú aj v tejto krajine veľmi podobné ako v Chorvátsku. Veľmi veľa ľudí vsadí na bývanie v súkromí alebo v malých rodinných penziónoch, ktoré sú nielen lacnejšie, ale zároveň ponúkajú aj osobnejší kontakt. Navyše takto neraz získate lepší prístup k plážam, ako keby ste bývali niekde v hoteli.

Sveti Stefan – jedno z najkrajších miest v Čiernej Hore sa nachádza pri malom ostrovčeku Sveti Stefan, kde je luxusný päťhviezdičkový rezort. Ten má podobu viacerých malých apartmánov, ktoré sídlia v kamenných budovách s červenými strechami. Odtiaľ sa postupne odvíja verejná pláž, na ktorej si môžete oddýchnuť s jedným z najlepších výhľadov na more. Toto miesto je veľmi obľúbené u celebrít a svoju dovolenku tam kedysi strávila aj Marilyn Monroe.

Dobrec – viac súkromia nájdete na pláži Dobrec, na ktorú sa môžete dostať len pomocou lode. Ponúka typické pieskové pobrežie, ktoré má na prekvapenie turistov aj malý bar s reštauráciou. I keď budete v izolácii od zvyšku sveta, stále tam nájdete dostatok komfortu pre príjemný oddych.

Mogren – nachádza sa pri prímorskom meste Budva. V skutočnosti prepája tunelom dve pláže, ktoré ponúkajú možnosti aj na aktívny oddych. V okolí je nádherná príroda a keď sa vás omrzí leňošenie, tak sa môžete prejsť historickými uličkami tohto mesta.

Lucice – ďalšie z miest, na ktoré sa dostanete pomocou vodného taxíka. Pokojná piesková pláž ponúka výhľady na dva blízke ostrovy, ktoré môžete navštíviť pomocou niektorej z domácich lodí. Tie sú však určené skôr na krátku prechádzku ako na dlhší oddych od ostatných turistov.

 

Tipy na výlety

Skadarské jazero – najväčšie sladkovodné jazero na Balkáne sa nachádza na hraniciach s Albánskom. Je súčasťou národného parku, ktorý ponúka niekoľko turistických trás pre aktívnych dovolenkárov. Veľmi obľúbené sú najmä plavby, ktoré najlepšie ukážu krásy okolitej prírody. Na jazere sa nachádza niekoľko malých ostrovov, väčšina z nich nie je obývaná.

Kotor – stredoveké mestečko obľubujú najmä milovníci historickej architektúry. Jeho centrum ponúka typické úzke uličky, ktoré sú navyše umiestnené v kopcovitom teréne, čo im dodáva ešte lepšiu atmosféru. V Kotore sa nachádza niekoľko starobylých kostolov, na ktorých môžete pozorovať vplyv rôznych kultúr. V minulosti tam bol totiž jeden z najdôležitejších prístavov, takže každá národnosť tam zanechala inú pečať. Najzachovalejšou pamiatkou sú pôvodné mestské hradby s perfektnou vyhliadkou na okolie.

Kláštor Ostrog – v tejto oblasti nájdete dva kostoly. Ten dolný sa môže pochváliť výraznými maľbami a ľahkou dostupnosťou. Výstup k hornému kláštoru vám dá síce zabrať, ale jeho návšteva istotne stojí za to. Postavený bol v 17. storočí, keď ho mnísi vyhĺbili do skalnej jaskyne. Podľa tradície by ste mali prejsť od dolného k hornému kláštoru naboso a počas celého času by ste mali odriekať modlitby.

 

Na čom si v Čiernej Hore pochutnať?

Strava sa líši podľa toho, kde sa v tejto krajine práve nachádzate. Pretože ak budete tráviť dovolenku najmä pri mori, môžete sa tešiť na široké spektrum rybacích špecialít. Veľmi obľúbené sú jednoduché grilované ryby, ku ktorým ponúkajú zeleninové šaláty s olivami. V jedálnom lístku nájdete aj číru rybaciu polievku a nechýbajú ani mušle varené s vínom alebo pečená chobotnica. Vo vnútrozemí si môžete pochutiť na mäsových rolkách so syrom alebo prosciuttom, ktoré následne vypražia v oleji. Veľmi obľúbené je údené mäso, ktoré sa varí s kapustou, zemiakmi a niekoľkými druhmi korenín. Zo sladkostí je veľmi obľúbená Peraška torta, ktorá sa pripravuje z krehkého maslového cesta a mandľovej plnky. Zabudnúť nemôžete ani na tunajšie víno, ktoré vám bude chutiť ku všetkým chodom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa