Svetový unikát: Vriaca rieka v srdci Amazónie láka duchov, šamanov aj vedcov

2016-02-19 08:00:00 |   |    | 

Môžu sa mýty a legendy stať skutočnosťou? Aj napriek nášmu bádaniu je na svete stále ešte dosť miest, o ktorých nevieme takmer nič. Čo sa to napríklad deje v Amazonskom pralese? Ak si predstavujete horúčavy a teplo, ste na správnom mieste. To čo príde vám však nepripomenie tropické dovolenky, ale skôr pekelnú horúčavu.



 

Vriaca rieka

 

Amazonka v sebe ukrýva množstvo prekvapení. Presvedčil sa o tom aj vedec Andréz Ruzo, ktorý sledoval stopy legiend a „objavil“ niečo neuveriteľné. Živú legendu uprostred pralesa. Počul o nej už ako malý, no skutočne ho oslovila až keď bol vysokoškolským študentom. Rozprávanie o vriacej rieke bral najprv ako rozprávku, ale po návšteve peruánskej oblasti Mayantuyacau sa všetko zmenilo.

Vriaca rieka z legiend skutočne existuje. Nazýva sa Shanay-timpishka, čo v preklade z domorodého jazyka znamená „rieka, ktorá vrie silou slnka “. André Ruzo samozrejme nebol prvý, kto sa k nej dostal. Však ju poznali domorodci, využívajú ju k bežným činnostiam ako pranie, varenie aj liečenie, chodili sem turisti, vzniklo tu liečebné centrum atď.


Mohlo by vás zaujať:


 

Prečo unikala pozornosti vedcov?

 

To je dobrá otázka, na ktorú poukázal práve Andrés Ruzo. On bol totiž ten, kto si uvedomil, že v okolí 700 km sa nenachádzajú žiadne sopky. Teda, že pôvod vriacej vody je iný, jedinečný. Dokonca na celom svete. Vo svete existuje viacero podobných riek, no všetky vďačia za teplú vodu sopkám. Tu sa však nachádza rieka, ktorá vrie po dĺžke 6,24km  a pritom tu neuvidíte jediný vulkán.

Pôvodný obyvatelia samozrejme predpokladali, že sa jedná o nadprirodzené sily. V mieste, kde rieka začína vrieť údajne sídli Matka vôd Yacumama, duch v podobe veľkého hada. Ona má byť zodpovedná za vodu dosahujúcu teplotu až 86°C.

Konkrétne vedecké vysvetlenie však nateraz neexistuje. Vedci sa pohrávajú s myšlienkou, že ide o istý druh hydrotermálneho systému. Ruzo to prirovnáva k ľudským tepnám a krvi. No na skutočné výsledky si ešte budeme musieť počkať. Nateraz má povolenie miestneho šamana, aby pokračoval v bádaní.

 

Jediná svojho druhu

 

Táto časť pralesa nie je úplne neznáma. Pred vedcami sa sem stihli dostať domorodí šamani, ktorí čerpali z rieky silu a zdravie, ale aj ropné spoločnosti. Našťastie predpokladali, že tu nájdu sopku, ktorá by automaticky znehodnotila „čierne zlato“. A pritom to skutočné zlato je práve vo vode. Je unikátna, čistá, ozdravná a dokonca plná zaujímavých organizmov, ktorým sa podarilo prispôsobiť vysokým teplotám. Okrem nich vo vode nič nenájdete, keďže čokoľvek živé do nej vstúpi sa automaticky uvarí zaživa. Kúpanie je povolené len v niektorých častiach a aj to, len ak vám to povolí šaman a teplotu vody znížili dažde.

A teda čím je taká zaujímavá a jedinečná? Spojili sa v nej všetky potrebné faktory na to, aby vznikla tečúca termálna rieka takýchto rozmerov. Nachádza sa tu dostatočný zdroj tepla na ohrievanie, dostatok vody a ešte aj to správne geologické podložie, ktoré slúži ako pumpa a vypúšťa zohriatu vodu na povrch. Hoci termálnych prameňov máme aj u nás na Slovensku dostatok, toto sú podmienky zatiaľ zaznamenané len tu v peruánskej Amazónii.

Andrés Ruzo predstavil svoj projekt na TED pódiu v roku 2014. Odvtedy sa snaží okrem výskumu aj o záchranu tohto miesta, keďže sa veľké ropné spoločnosti a statkári snažia o to, aby sa aj tento kus pralesa zmenil na obyčajnú planinu. Preto spolupracuje aj s inými vedcami, National Geographic a založil neziskovú organizáciu na podporu Vriacej rieky.


Prečítajte si aj:


Zdroj/autor: boilingriver.org, bbc.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa