Najbizarnejšie nápady na cestovanie v lietadle: Zahodíme tradičné sedačky?

2015-11-26 08:00:00 |   |    | 

Doba sa stále posúva dopredu a s modernými technológiami prichádzajú aj nové nápady ako cestovať, žiť a šetriť. S tým zrejme dizajnéri rátajú najviac, keďže sa ich návrhy stávajú stále bizarnejšími. Pre svojich zamestnávateľov navrhujú nové spôsoby, ako vtesnať viac ľudí do lietadiel a teda aj ušetriť. Aké sú zatiaľ tie najhoršie?



 

Poležiačky

 

Jedným z návrhov je cestovanie po ležiačky. Podľa návrhu by si ľudia počas cesty pospali v akýchsi kójach, ktoré by boli vybavené všemožnými zábavnými prostriedkami, aby sa počas cesty nenudili. Takéto bunky by boli usporiadané aj na sebe a človek by síce mal svoj osobný priestor, ale pomerne stiesnený.

 

Ako včielky

 

O niečo horší nám príde nápad cestovať ako včielky. Teda nie usilovne, ani z kvietka na kvietok, ale na sedadlách usporiadaných do tvaru šesťuholníkov. Vedľa seba by tak cestujúci sedeli na striedačku, vždy jeden v smere letu a druhý v tom opačnom. Pre mnohých by to však veľmi pohodlné nebolo, keďže by prišli o čas svojho súkromia a pohodlia.

 

Pohodlne

 

Aby sme nezabudli, tak ešte o niečo zaujímavejší letecký nápad je umožniť cestujúcim lepšie si pospať. Ale ako keď v ekonomickej triede nie je dosť priestoru na akékoľvek rozvaľovanie a naťahovanie, nebodaj na zloženie hlavy? O nejaký čas by to však už tak nemuselo byť. Na patentových úradoch sa už nachádza náčrt špeciálneho vaku. Ten by sa pripol na sedadlo a uložil pred vás. Keby vás potom prepadla únava, len by ste sa naklonili dopredu a opreli by ste si hlavy o vankúš s priestorom na dýchanie. Komu by sa to nepáčilo?

 

Jeden druhému na hlave

 

Najnovšie do zbierky bizarných nápadov pribudol kúsok, ktorý umožní šetriť priestor tak, že lietadlá budú mať sedadlá cik-cakovo nad sebou. Pomocou schodíkov sa tak cestujúci dostane na „druhé“ poschodie. Toto sedenie má aj výhodu a to takú, že sa sedadlo bude dať sklopiť do horizontálnej polohy, čo by stálo za zváženie. No evakuácia by bola omnoho náročnejšia, rovnako ako nastupovanie menej fyzicky zdatných pasažierov.

 

Vo vlastnom svete

 

Ešte o niečo pritiahnutejší za vlasy nám príde nápad ľudí jednoducho od seba úplne odizolovať. Každý by v takomto lietadle dostal prilbu, ktorá by mu zabránila vnímať okolitý svet. To by malo ľuďom pomôcť s relaxáciou. Boli by vo svojom svete, ktorý si v super modernej prilbe nastavia presne podľa seba.

 

Na koni

 

Ak máte náhodou problémy s tým, že musíte pridlho sedieť na jednom mieste, riešením by mohlo byť usadiť vás na sedadlo ako na bicykel. Takto by ste si ale nemohli oprieť chrbát ani hlavu, len na ruky by si na chvíľku mohli oddýchnuť. Ušetrilo by to však veľa priestoru, kam by sa zmestili ďalší cestujúci.

 

Ako v autobuse

 

Posledná a pre nás úplne nepredstaviteľná možnosť by bolo cestovanie tak povediac „na stojáka“. Takto sa vyjadril majiteľ jednej nízkonákladovej spoločnosti, ktorý v tomto spôsobe cestovania videl možnosť zníženia nákladov a zvýšenia výnosov. Našťastie podobne ako cestovanie na koni, ani cestovanie na stojáka nie je pre medzinárodné pravidlá možné. Podľa nich každý pasažier si počas vzlietania, turbulencií a pristávania musí sadnúť a zapnúť bezpečnostný pás. No možno aj to do budúcnosti bude možné nejako obísť a získať tak vyšší profit.

 

Aktuálne

 

Kým sme my snívali čo by mohlo a nemohlo byť, konštruktéri nového Airbusu A380s zvládli niečo čo sa nám pasažierom zdalo nemožné. Do tohto lietadla sa im totiž podarilo vtesnať ešte viac sedadiel. Tým sa verzia pre leteckú spoločnosť Emirates stala lietadlom s najväčším počtom cestujúcich. Zmestí sa ich sem až 615. Doteraz bol najvyšší počet 538 v lietadle Airbus A380s spoločnosti Air France, no vďaka odstráneniu sedadiel prvej triedy a spŕch tu vytvorili dostatok priestoru na ďalších 77 cestujúcich. Či to bude dobrý krok sa ešte len uvidí. Táto lietajúca budova, s počtom cestujúcich ako malé mesto, bude premávať od decembra na trase Dubaj – Kodaň a Dubaj – Bangkok.

Zdroj/autor: cnn.com, uspto.gov, worldwide.espacenet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa