Lyžovačka na severe Európy: Toto sú tie najlepšie strediská na zimné radovánky

2020-11-29 00:00:00 |   |    | 

Už sme si zvykli na to, že za poriadnou zimou musíme cestovať najmä na sever Európy. Tam si lyžiarske strediská dokážu udržať výbornú úroveň napriek globálnemu otepľovaniu a výrazne menším snehovým nádielkam. Vďačia za to klimatickým danostiam tohto regiónu, ktoré im zabezpečujú aj skvelé podmienky na lyžovačku.



 

Levi, Laponsko, Fínsko

Zimné stredisko Levi patrí medzi najväčšie vo Fínsku. Jeho veľkou výhodou je, že sa nachádza uprostred divokej prírody. Samotná dedinka bola vybudovaná iba kvôli tunajším svahom, aby mali kde ubytovať hostí a zamestnancov, ktorí pracujú v celom rezorte. Všade navôkol teda panuje pokojná atmosféra a i počas lyžovania si môžete užiť dokonalú symbiózu s prírodou. Tohtoročnú sezónu otvorili v Levi už na začiatku novembra. Lyžiari majú k dispozícii 43 zjazdoviek rôznej obtiažnosti, na ktorých ich prepravuje 27 vlekov a kabínkových lanoviek. V okolí máte k dispozícii viacero bežkárskych tratí a taktiež si prídu na svoje milovníci nordic walking, ktorý sa dá praktizovať v tejto zasneženej krajine. Vo svete sa preslávili vďaka vynikajúcim službám, takže sa z Levi stalo aj obľúbené stredisko celebrít.

 

Hemsedal, Nórsko

Stredisko Hemsedal prezývajú aj severské Alpy. Rozprestiera sa na troch končiaroch, ktoré majú počas celej sezóny vynikajúce podmienky s prevahou prírodného snehu. V tomto zimnom rezorte sa nachádza 53 zjazdoviek. K dispozícii máte tiež zábavný park, snow park s rôznymi prekážkami a časť venovanú deťom. Najviac cenenou súčasťou Hemsedalu sú tie časti, ktoré sú označené ako free ride zóna. Neupravované zjazdovky s prírodným snehom sú ako stvorené pre tých lyžiarov, ktorí radi zdolávajú náročnejšie trate. Vďaka vynikajúcim podmienkam si tam môžete užiť lyžovačku až do konca mája. K dispozícii máte aj nočné lyžovanie a široké možnosti na využitie voľného času v tunajších podnikoch.

 

Idre Fjäll, Švédsko

Najjužnejšie stredisko vo Švédsku je známe aj vďaka tomu, že sa tam organizujú oficiálne preteky v lyžovaní. To je jedno z najdôležitejších znamení, že sa nachádzate na mieste so skutočne skvelými podmienkami na zimné športy. K dispozícii máte 41 kilometrov zjazdoviek, ku ktorým pripočítajte ešte vynikajúce trate pre bežkárov, ktoré sa nachádzajú v okolí. Aj v tomto prípade si môžete vyskúšať free rideové zóny. Toto švédske stredisko je obľúbené tiež medzi snowboardistami. Tí tam majú k dispozícii aj špeciálnu zónu s adrenalínovými prekážkami. Vyskúšať si môžete aj korčuľovanie, túru so sprievodcom, pri ktorej sa budete brodiť na blízke končiare vo vysokom snehu alebo jazdu na saniach ťahaných psami. Pre lyžiarov ponúkajú aj výhodu bezplatnej dopravy, ktorá ich motivuje na to, aby sa v tomto regióne používalo čo najmenej áut a uchovala sa tam pokojnejšia atmosféra.

 

Kvitfjell, Lillehammer, Nórsko

Každý z nás má nejaký iný sen. Niekto chce zažiť lyžovačku v nejakej obľúbenej krajine, iní túžia vyskúšať si rovnaké svahy, ako známi lyžiari. Túto túžbu si môžete splniť v stredisku Kvitfjell, ktoré sa nachádza pri meste Lillehammer. Práve tam sa v roku 1994 konala olympiáda a viaceré zjazdovky spĺňajú až dodnes olympijské štandardy. Aj v tomto prípade už sprístupnili časť tratí pre verejnosť. V novembri sa môžu tešiť na lyžovačku najmä rodiny s deťmi, pretože na začiatku sezóny sa môžete lyžovať v strednej časti strediska s mierne náročnými zjazdovkami a otvorený je tiež detský park. Lyžiari si tam vyberajú z 34 kilometrov tratí s troma rôznymi obtiažnosťami. Vyskúšať si môžu aj nočné lyžovanie. Sezóna nie je v tomto stredisku natoľko dlhá ako v severnejšie umiestnených strediskách, ale kvôli dobrej polohe je veľmi obľúbené a často maximálne vyťažené. Veď kto by nechcel zdolať rovnaké trate ako olympijskí medailisti?

 

Ruka, Fínsko

Správcovia lyžiarskeho strediska Ruka sľubujú návštevníkom, že si u nich môžu užiť lyžovačku až po 200 dní v roku. Vynikajúce snehové podmienky im zaručujú aj dobrú kvalitu zjazdoviek, na čo sa dá zlákať množstvo lyžiarov. Vďaka vyššej polohe môžu svoje trate otvoriť už v októbri. Na väčšine z nich majú po väčšinu sezóny prírodný sneh. Lyžiari si môžu vybrať jednu z 35 zjazdoviek. Medzi nimi sa nachádzajú tie, ktoré sú určené pre najskúsenejších lyžiarov, ale nájdete tam aj miernejšie kopce pre rodiny s deťmi. Z najvyššie položenej stanice vleku máte úžasný výhľad na celý región. Nádherný zážitok je to najmä počas pekných slnečných dní. Do Ruky môžu prísť aj fanúšikovia snowboardingu, pre ktorých je pripravený osobitný snowpark.

 

Vemdalen, Švédsko

Lyžiarske stredisko Vemdalen spája tri blízke rezorty Björnrike, Vemdalsskalet a Klövsjö. Jeho najväčšou výhodou je, že si počas jednej dovolenky môžete vyskúšať hneď niekoľko zaujímavých tratí. Každé z týchto stredísk ponúka iný charakter zjazdoviek, takže každý deň si môžete užiť iný typ lyžovania. Navyše jednotlivé rezorty sú prepojené pomocou skibusu, takže po celý čas nemusíte používať auto a nemáte problém s presunmi. Časť tratí je venované pre deti a začiatočníkov, nechýbajú ani možnosti pre snowboardistov. Opäť je jedným z tromfov prepojenie s nádhernou prírodou, ktoré vám prináša tú najlepšiu možnosť na lyžovačku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa