U susedov - kam na výlet

Podzemný chrám vody: V Brne sprístupnili slávne vodojemy, nakrúcať tam chce Disney aj Netflix

2024-04-03 00:00:00 |

Scéna ako z iného sveta dávno zaniknutých civilizácii či fantasy filmov. Také sú Vodojemy Žltý kopec v Brne, ktoré boli verejnosti sprístupnené symbolicky 22. marca na Svetový deň vody. Jedná sa o unikátnu technickú pamiatku, ktorú môžete v takomto rozsahu a zachovalosti vidieť okrem Brna iba na troch miestach neďaleko Londýna. Poďte si ju po citlivej rekonštrukcii pozrieť s nami.

Viac článkov

Najkrajšia oslava jari: Zažite Veľkú noc na zámku Schloss Hof

Najkrajšia oslava jari: Zažite
2023-03-09 12:00:00

Najväčší vidiecky zámocký komplex v Rakúsku, zámok Schloss Hof v záplave jari otvára novú sezónu 11.03.2023. V zámockom areáli s veľkolepou terasovitou barokovou záhradou a čarovným vidieckym statkom, si môžete vychutnať prebúdzanie prírody v najrozmanitejších podobách. viac »

Fantastická príležitosť: V Brne navštívite cez víkendy až štyri vily, vrátane slávnej Tugendhat

Vila Tugendhat
2023-03-03 12:00:00

Aké boli predstavy architektov o modernom bývaní na začiatku 20. storočia? Porovnajte si 4 brnianske vily štyroch historicky významných architektov, ktorých inovatívnym prístupom sa inšpirujú aj tí dnešní. TIC BRNO v spolupráci so správcami víl pre vás pripravilo 14 víkendov, počas ktorých sa môžete potešiť modernou architektúrou svetového významu. viac »

Fantastický výlet kúsok od Bratislavy: Schloss Hof milovali panovníci, budete ho aj vy

Fantastický výlet kúsok od
2023-02-28 12:00:00

Versailles, Schönbrunn či Carskoje Selo... Nádherné barokové zámky môžeme vidieť v mnohých kútoch Európy, iba jeden však máme doslova na skok. Bratislavčania zrejme tušia, že hovoríme o Schloss Hofe, ktorý je od mestskej časti Devínska Nová Ves vzdialený menej než dva kilometre. Za návštevu však rozhodne stojí, aj keď bývate o čosi ďalej! viac »

Kanadské žartíky 17. storočia: Rakúsky zámok prekvapuje množstvom vodných trikov

Kanadské žartíky 17. storočia:
2023-02-12 12:00:00

Salzburg patrí k najkrajším mestám Rakúska. Môžete si tam pozrieť množstvo zaujímavostí - tunajší hrad, pamiatky spojené s Mozartom alebo známu soľnú jaskyňu. K tým najkrajším však patrí aj zámok Hellbrunn v širšom centre mesta, ktorý sa okrem pôsobivej architektúry pýši aj rozsiahlym parkom. Počas celej návštevy však musíte byť v strehu - na zámku aj v záhradách číha na návštevníkov niekoľko vodných trikov, ktoré robia z prehliadky jednu veľkú zábavu. viac »

Tajomstvo Budapešti odhalené: Centrum maďarskej metropoly ukrýva vzácne staroveké pamiatky

Tajomstvo Budapešti odhalené: Centrum
2023-01-25 07:00:00

Rímska ríša v minulosti zasahovala i na územie súčasnej Budapešti. Ich vojaci tam zotrvali až do 9. storočia a z tejto éry sa podarilo uchovať viacero zaujímavých pamiatok, ktoré vám ukážu toto mesto z úplne iného pohľadu. viac »

Zo zjazdovky do termálnych kúpeľov: V Rakúsku si užijete lyže i wellness

Zo zjazdovky do termálnych
2023-01-22 12:30:00

Zvírte cez deň lyžami jagavý prašan a večer si zregenerujte telo i ducha v teplej termálnej vode. Kombinácia zábavy na zjazdovke a relaxu v termálnych kúpeľoch má v Rakúsku dlhú tradíciu. viac »

Atraktívny vynález z Viedne: Populárne snežítko vzniklo z operačnej lampy

Atraktívny vynález z Viedne: Populárne
2023-01-16 12:00:00

Stačí zatriasť – a hneď vás prekvapí krásne sneženie ako z rozprávky! Kto by ju nepoznal? No málokto vie, že svetoznáme sklenené snehové gule pochádzajú z Rakúska. Pozývame vás na návštevu do Originálnej viedenskej manufaktúry rodiny Perzyovej, ktorá tieto predmety ponúka. viac »

Obrovský úspech českých sklárov: Ich diela žiaria vo filmovom hite plnom hollywoodskych hviezd!

Obrovský úspech českých sklárov:
2023-01-13 12:01:00

Práca českých sklárov je vychýrená po celom svete. Vďaka najnovšiemu filmovému hitu sa však o skvostných dielach z rúk talentovaných remeselníkov dozvedeli aj tí, ktorým doteraz toto krehké umenie unikalo. viac »

České hrady a zámky v zime rozhodne nespia: Tieto vítajú návštevníkov aj v mrazivom počasí

Loket, Česká republika
2023-01-09 12:00:00

Ak máte chuť navštíviť nejaký pekný hrad alebo zámok, ale netušíte, kde majú celoročne otvorené, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi! Vybrali sme pre vás niekoľko hradov a zámkov, na ktoré sa môžete vypraviť bez predchádzajúcej rezervácie a dopriať si prehliadku, kedykoľvek budete chcieť. Pravidlo, že sa všetky pamiatky koncom októbra uložia na zimný spánok, už dávno neplatí. Otvorené dvere historických sídiel nájdete po celej Českej republike. viac »

Fantastický výlet u susedov: 8 hlavných miest v Rakúsku poteší každého cestovateľa

Höhenrausch circuit
2023-01-06 09:00:00

Najväčším rakúskym tromfom je nepochybne Viedeň, za návštevu však rozhodne stoja aj ďalšie mestá. Metropoly jednotlivých spolkových krajín lákajú fascinujúcou architektúrou – od gotiky, cez renesanciu, baroko, secesiu až po postmodernu. viac »

Betlehem z kameňa: Hlboký les ukrýva českú verziu Angkor Watu

Braunov betlehem je prístupný
2023-01-05 13:00:00

Kde bolo tam bolo, v hlbokom lese vo východných Čechách, pri perle barokovej architektúry – Hospitalu Kuks, narazíte na skalu, na ktorej sa Jezuliatku klaňajú Traja králi a pastieri v sprievode tiav a koní. Tak nejako by mohla začať jeden z vianočných príbehov. Toto však nie je výjav z rozprávky, ale skutočnosť. viac »

Česi a Slováci majú spoločný betlehem: Pripomína priateľstvo našich krajín aj 30 rokov po rozdelení

Česi a Slováci majú spoločný
2023-01-01 10:00:00

Pred 30 rokmi sa Česko-Slovensko pokojnou cestou rozdelilo na dva samostatné štáty. Obyvatelia oboch krajín však k sebe majú naďalej veľmi blízko, najmä pre jazykov príbuznosť, rodinné väzby a 75-ročnú spoločnú históriu. Potvrdením vzájomného priateľstva je i unikátny česko-slovenský betlehem v obci Horní Lideč na hranici oboch krajín. viac »

V českom meste Dvůr Králové majú Vianoce po celý rok: Vyrábajú tam tie najkrajšie ozdoby

Populárny je Hurvínek, Spejbel
2022-12-28 12:00:00

Keď sa povie Dvůr Králové nad Labem, väčšine z nás sa vybaví svetoznáma zoologická záhrada so safari parkom, ktorá nemá v strednej Európe obdobu. Toto staré historické kráľovské mesto v Podkrkonošsku však toho ponúka oveľa viac. V roku 1603 sa stalo jedným z deviatich Kráľovských venných miest, ktoré slúžili ako zdroj príjmov pre manželky českých kráľov a ich právna forma zanikla až so vznikom Československa v roku 1918. A práve v tomto období započala v regióne výroba fúkaných sklenených vianočných ozdôb, ktoré sa tu ručne vyrábajú dodnes. viac »

Perlami obsypaný vianočný stromček: Kultové ozdoby vyrábajú na jedinom mieste sveta

Perličkové ozdoby z Poniklej
2022-12-24 13:00:00

V uplynulých dňoch ste azda všetci zdobili vianočný stromček, na ktorý ste vešali ozdoby od výmyslu sveta. Viacerí z vás otvorili aj zaprášený kufor, ktorý celý rok ležal v pivnici ukrývajúc sklenené vianočné ozdoby po vašich rodičoch či starých rodičov. Medzi týmito retro pokladmi sú s najväčšou pravdepodobnosťou aj hviezdy, zvončeky a ďalšie krehké figúrky z malých trblietavých perličiek, ktoré ste ako deti videli na vianočných stromčekoch u svojej babičky. Dodnes ich vyrába jediná firma na svete – firma Rautis z obce Poniklá na severe Čiech. viac »

Jedno z najkrajších miest sveta máme na skok: Praha je magická aj v zimnom období

Jedno z najkrajších miest sveta
2022-12-22 12:00:00

Ankety najrôznejších časopisov a cestovateľských portálov ju zaraďujú medzi najkrajšie mestá sveta. Pravidelne v rebríčkoch predbieha Paríž, Barcelonu, ba aj Rím. Oslňuje, vábi, je tajomná, až vyráža dych. V čom teda vyniká nad ostatnými metropolami a prečo by ste ju rozhodne mali navštíviť? viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa