Letiskový taxík. V Bratislave zaplatíte takmer najviac v celej Európe

2015-04-17 08:00:00 |   |    | 

Už ste niekedy prileteli na letisko a nemali ste sa ako dostať do mesta? Niekto po vás neprišiel, objednaná doprava zlyhala a autobus nejde tam kam by ste potrebovali. V tomto prípade vám nezostáva nič iné ako sa spoľahnúť na taxík. Pri letiskách je ich zvyčajne dosť, takže sa stačí len správne zorientovať. No v niektorých mestách vás to môže výjsť poriadne draho. Dokonca naša Bratislava sa umiestnila poriadne vysoko.



 

Pohodlne taxíkom

 

Keď lietame, zvyčajne máme so sebou batožinu, a preto je pohodlnejšie vybaviť si dobrý odvoz. Autobusy prídu vhod ak máte skrátený rozpočet, ale sú pomalé a nezavezú vás tam kam potrebujete. Preto mnoho ľudí využíva taxíky, ako spoľahlivý zdroj dopravy. Nasadnete na letisku a zaveziete sa priamo tam, kam potrebujete.

Rýchlo ale pochopíte, že taxík vás môže výjsť niekoľkokrát drahšie. Hlavné mestá Európy sa ako keby predbiehali v tom, ktoré bude mať drahší odvoz. Stránka No. 1. Currency spravila prieskum, v ktorom sa zamerala presne na toto. Na ceny taxíkov z letísk do centier.

Z výsledkov vyšlo, že ceny sa menia v závislosti od mesta a je dobré si ich vyzistiť už pred príchodom, aby ste nezostali nemilo zaskočení. V takomto prípade si totiž môžete zistiť ako jazdia metro, autobusy a vlaky. V niektorých krajinách sa vám istotne oplatí využiť ich služby.

 

Prečítajte si tiež: Viete načo máte nárok pri cestovaní lietadlom? Rady ako riešiť meškanie aj stratenú batožinu

 

Prekvapivé a aj neprekvapivé výsledky

 

Najdrahším mestom sa podľa výsledkov ukázala byť Ženeva. V tomto švajčiarskom meste zaplatíte za jeden kilometer až 5,2 eura. Našťastie je cesta do centra pomerne krátka a meria len 6km. Zaujímavé výsledky sú spojené so severskými krajinami. Tie vo všeobecnosti považujeme za drahé, no prieskum ukázal, že v Osle, Štokholme a v Reykjavíku nájdete tie najlacnejšie letiskové taxíky. Teda ak sa zameriame na cenu z km.

Asi najprekvapujúcejší výsledok pre nás získala Bratislava. Teda nie že by sme boli naozaj prekvapení. Ceny bratislavských taxíkov sú s ohľadom na pomery, ktoré tu vládnu, pomerne vysoké a inak tomu nie je ani pri preprave z letiska. Ešte že sa nachádza tak blízko.

Podľa prieskumu v Bratislave za odvoz z Letiska Milana Rastislava Štefánika zaplatíme takmer 2,4 eura za kilometer. V prepočte tak cestujúci zaplatia za cestu do centra až 17 eur. Ak si to chceme porovnať s autobusom, tak hodinový lístok linky MHD stojí pre dospelú osobu 0,9 eura. Keby sme to chceli porovnať napríklad s Prahou, tak cesta z Letiska Václava Havla, stojí približne 400 českých korún a vzdialené je od centra približne 10 km. Z toho vyplýva, že jeden kilometer cesty stojí okolo 1,5 eura. Vo Viedni je letisko vzdialené 18 km a cesta stojí okolo 33 eur. Takže za kilometer cesty zaplatíte približne 1,8 eura. V Budapešti sa zase zveziete za 0,95 eura za kilometer, čiže do centra vás to bude stáť 21 eur (ceny sú presne stanovené). Porovnať sa môžeme aj s Varšavou, kde je cesta z letiska približne za 9 eur. Takže vás kilometer výjde na 0,9 eura.

 

Prečítajte si tiež: 10 najlepších letísk sveta. Majster sveta si drží svoju priečku už tretí rok

 

„Víťazi“

 

Mesto

Cena za km (v eurách)

Cena za celú cestu do centra (v eurách)

Ženeva

5,2

33,1

Kodaň

4,14

33,1

Brusel

3,4

41,1

Londýn

3,3

94

Bratislava

2,4

17

Amsterdam

2,2

40

Atény

2

41

Viedeň

1,8

33

Barcelona

1,77

26,6

Dublin

1,74

24,5

Rím

1,7

54

Berlín

1,7

39

Madrid

1,64

21,5

Mníchov

1,62

58,5

Miláno

1,62

81

Paríž

1,6

48

Oslo

1,56

81,5

Praha

1,5

14,6

Budapešť

0,95

21

Varšava

0,9

9

 

Prečítajte si tiež: Najdesivejšie letiská sveta. Cestu do týchto oblastí si poriadne premyslite

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovenské letiská - Kam vedú naše najzaujímavejšie linky?

Zdroj/autor: no1currency.com, express.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa