Domašínsky meander – Slovenskú riečnu perlu strážia dva hrady

2015-04-15 12:00:00 |   |    | 

Ak ste už cestovali trasou popod hrad Strečno (v smere Žilina – Martin prípadne naopak), určite neunikla vašej pozornosti rieka Váh. Tá sa popod skalným bralom kľukatí a vytvára nádherné oblúky tohto vodného toku. Odborne sa táto činnosť rieky nazýva meandrovanie. Je to zarezávanie vodného toku do doliny, spôsobené jej vychýleným z priamej trasy.



 

V slovenských lesoch

 

Domašínsky meander je prírodnou pamiatkou a nachádza sa v Malej Fatre. Zároveň je najväčším prírodným výtvorom na Slovensku i v Národnom parku Malá Fatra a rozdeľuje sa na dve časti: Krivánsku a Lúčanskú. Obe časti sú rozdielne, čo môžeme sledovať aj na ich hranici. Krivánska Malá Fatra má vyššiu nadmorskú výšku a nachádzajú sa nej vrchy tvorené krížňanským alebo chočským príkrovom (Veľký a Malý Rozsutec). Lúčanská časť tohto pohoria je známa typickým hôľnym povrchom a má nižšiu nadmorskú výšku.

 

Na Váhu

 

Meander sa nachádza v nadmorskej výške od 360 do 580 m n. m., dosahuje šírku 480 až 740 metrov a dĺžku 1,63 km. Tento riečny skvost patrí medzi unikáty Západných Karpát a vznikol postupným zarezávaním rieky Váh do dvíhajúceho sa malofatranského pohoria a dal vzniknúť tzv. Strečnianskemu priesmyku. Ním odpradávna vedie strategická dopravná a obchodná cesta.

V minulosti sa táto rieka využívala na splavovanie dreva na pltiach a i v súčasnosti môžete vyskúšať aké to bolo. Je tu totiž zachovaná tradícia splavovania, podobne ako je tomu na rieke Dunajec v Pieninách. Zaujímavé je pre turistov najmä otvorenie pltníckej sezóny sprevádzané mnohými zvykmi a oživené ľudovou hudbou.

 

Strážcovia okolia

 

V minulosti tu boli vybudované i dva hrady, Strečno a Starhrad. Prvý z menovaných je čiastočne zrekonštruovaný a má za sebou slávnu minulosť. Hrad najviac preslávil pán Váhu a Tatier, Matúš Čák Trenčiansky, ale aj rod Bošniakovcov. Do neho patrila i Žofia Bošniaková, ochrankyňa chudobných a nespravodlivo utláčaných. Žila na tomto hrade mnohé roky a jej život bol sprevádzaný množstvom dobrých skutkov voči obyvateľom jej panstva.

Druhý hrad, bohužiaľ, ostal len zrúcaninou na ktorej je jasne vidieť „zub času.“ Označovaný je aj ako Varínsky hrad a to preto, lebo sa nachádza neďaleko obce Varín. Pohnuté časy zažil nielen v stredoveku, ale i počas druhej svetovej vojny. Hrad mali pôvodne zaujať príslušníci 1. československej brigády Milana Rastislava Štefánika, tie však pre svojvoľné konanie veliteľa tento rozkaz nikdy nesplnili. Pozíciu teda obsadili nemeckí vojaci ostreľujúc odtiaľto pozície francúzskych partizánov. Tí v dôsledku tejto skutočnosti utrpeli značné straty a neskôr pod tlakom ďalších nemeckých jednotiek útočiacich na túto oblasť museli ustúpiť. Udalosti 2. svetovej vojny pripomína viacero vojnových pamätníkov postavených ako pamiatka padlým vojakom.

 

Ak teda budete cestovať cez Žilinu ďalej na východ, alebo presne naopak z východu na západ, nezabudnite si lepšie všimnúť tento unikátny prírodný skvost. Pri Kraľovanoch nájdete aj „jeho brata“ takzvaný Kraľoviansky meander, ktorý vznikol za sútokom riek Orava a Váh. Severná časť Slovenska vie svojim návštevníkom ponúknuť nielen prírodné a kultúrne pamiatky, ale i množstvo atrakcií a miest na oddych.

 

Prečítajte si TIPy na výlety po Slovensku:

Legendami opradený Liptovský Mikuláš ukrýva miesto, kde bol odsúdený a mučený Jánošík

Splňte si detský sen a staňte sa kapitánom lode. Na Baťovom kanáli je to možné

TIP na víkend: V krásnom jarnom počasí vám Trnava ponúkne úžasné miesta

Žilina a okolie: Tipy na zaujímavé výlety

Zdroj/autor: wikipedia.sk, dromedar.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa