Spravte si výlet do Rakúska. V Kittenberských záhradách objavíte čarovný svet kvetov

2015-04-16 08:00:00 |   |    | 

Pokiaľ patríte medzi milovníkov prírody a špeciálne botanických záhrad, toto bude jedna špecialita pre vás. Kittenberské záhrady sa nachádzajú v susednom Rakúsku a pokojne sa tam môžete vybrať i na jednodňový výlet. Toto miesto predstavuje dokonalú symbiózu prírody s ľudskou zručnosťou, ktorú prezentuje v niekoľkých desiatkach tematicky zriadených záhrad.



 

Autom do dvoch hodín

 

Tieto záhrady nájdete menej ako dve hodiny cesty autom od Bratislavy. Kittenberské záhrady sú od nášho hlavného mesta vzdialené 160 kilometrov. Cesta spojmi by bola pomerne náročná, pretože by vás čakalo niekoľko prestupov. Preto je ideálne vybrať sa tam vlastnou dopravou. Druhou alternatívou sú krátke jednodňové poznávacie zájazdy, ktoré slovenské cestovné kancelárie robia aj do týchto končín. Kittenberské záhrady sú otvorené každoročne od marca do konca októbra. V medzisezóne majú tunajší záhradníci čas na to, aby mohli upraviť všetky ich časti do posledných detailov. Záhrady sú prístupné denne od 9.00 do 18.00, v nedeľu a počas sviatkov je to o dve hodiny kratšie, keď otvárajú o 10.00 a zatvárajú o 17.00. Vstupné pre dospelého človeka je 7 eur, seniori a skupiny majú vstupné po 6 eur a deti po 4 eurá. Návštevníci mladší ako 6 rokov majú vstup zadarmo.

 

Prečítajte si tiež:

4 najkrajšie kvetinové festivaly Európy, ktoré môžete navštíviť aj vy

Najkrajšie botanické záhrady sveta okúzľujú prenádhernými kvetmi a dizajnom

Krása farebných polí. Úchvatné odtiene vábia zrak celého sveta

 

Zapojte všetky zmysly

 

Hlavným krédom týchto záhrad je, aby ste počas prehliadky zapojili všetky svoje zmysly. Len tak dokážete podľa ich hlavného záhradníka a tvorcu týchto záhrad pochopiť nádheru všetkých rastlín. Potešiť musia teda predovšetkým vaše oči, navrhnuté sú tak, aby v každej časti prevládala aspoň jedna kvetina so silnou arómou, zvukovú kulisu robia desiatky vtáčikov, rastlín sa môžete pokojne dotýkať, no nemôžete ich trhať a o chuť sa postarajú tunajšie občerstvovacie podniky. Autorom záhrad je Reinhard Kittenberger, ktorý sa začal svojej vášni venovať pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Z jednoduchých záhrad dokázal vytvoriť hotové botanické kráľovstvo, do ktorého prichádzajú na svoje starosti zabudnúť davy turistov. Pán Kittenberger na svojich plánoch neustále pracuje. Najstaršia záhrada má dnes 18 rokov, tie predošlé už boli prerobené a každoročne okrem nich pribúdajú aj nejaké zaujímavé novinky.

 

40 úžasných záhrad

 

Celkový počet záhrad sa neustále mení. Momentálne ich majú 40, ktoré sú rozmiestnené na ploche 30 000 m2. Každá z týchto záhrad sa úzko špecializuje na nejakú konkrétnu tému. Reinhard Kittenberger chce tak dosiahnuť nielen veľkú pestrosť medzi nimi, ale zároveň ľudí naučiť čosi viac zo záhradnej architektúry a botaniky. Niektoré z nich majú konkrétne smerovanie, iné sú nazvané abstraktnými názvami, kde sa záhradníci pohrajú s rôznymi obrazcami a tvarmi. Pozrieť si tak môžete tradičnú sedliacku záhradu, v ktorej sa pestujú rôzne druhy ovocia a zeleniny, ale aj tradičných vidieckych kvetov. Nechýba však ani úžasná japonská záhrada, povinnou jazdou je záhrada ruží, ktorá tradične patrí k tým najobľúbenejší a v Kittenbergských záhradách sa môžete navyše vybrať aj na výlet do Anglicka, Japonska alebo Talianska.

Veľmi obľúbenou časťou je Vodná záhrada s jazierkami a vodnými rastlinami. Na svoje si prídu istotne aj deti, pretože v týchto záhradách myslia aj na využitie voľného času. Celý areál je obrovský a tak po vstupe doňho pripravili pre turistov množstvo zaujímavých služieb, aby sa tam po celý deň nenudili. No a tých najmenších potešia preto zábavné zóny s preliezkami, hojdačkami a inými zaujímavosťami. Nechýbajú ani náučné časti, kde sa ľudia môžu dozvedieť zaujímavé fakty z oblasti biológie. V areáli je možné vykúpať sa v prírodnom jazere.

 

Pochúťky zo záhrad

 

Jednou z ďalších špecialít Kittenbergských záhrad je ich tunajšia reštaurácia. Ako sme spomínali, cieľom autora je potešiť všetky zmysly. A tak sa rozhodol otvoriť aj podnik, v ktorom spracujú všetky dopestované plodiny z ich záhrad. Denne sa môžete tešiť na zdravé pokrmy, ktoré sú pripravené práve z ovocia a zeleniny z tunajšej produkcie. Jedálny lístok sa neustále mení a prispôsobuje sa aktuálnemu ročnému obdobiu. Ochutnať tak môžete naozaj znamenité jedlá a plody s výraznými chuťovými vlastnosťami. Nechýbajú ani netradičnosti, v ktorých sú pochopiteľne zakomponované aj kvety.

 

Trhy a výstavy

 

Počas roka sa navyše v priestoroch týchto záhrad organizujú aj rôzne zaujímavé podujatia. Tie sa vždy spájajú aj s prírodou. Na tunajších trhoch si môžete kúpiť napríklad rôzne regionálne výrobky, no najmä netradičné a zaujímavé rastliny, ktoré si môžete následne zasadiť u seba doma. Organizujú sa aj dočasné výstavy, ktoré sa týkajú kvetov a rastlín, ktoré kvitnú len dočasne a takto chcú osláviť vrchol ich sezóny. Prírode sa vzdáva úcta aj pri zmene ročných období. Taktiež ponúkajú aj tematické krátke festivaly, počas ktorých sa môžete dozvedieť niečo viac trebárs o pestovaní slnečníc, narcisov alebo tekvíc. Podrobnosti o akciách sa môžete dočítať na oficiálnej stránke.

 

Zdroj/autor: naturimgarten.at, kittenberger.at, dolne-rakusko.info, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa