Zámok Lysice - nádherný tip na výlet len kúsok od Brna

2022-03-05 12:00:00 |   |    | 

Región obľúbenej Južnej Moravy, to je hneď niekoľko turistických tipov. V okrese Blansko majú jaskyne Moravského krasu „za suseda“ napríklad zámok s jedinečnou krytou pergolou a vlastným záhradníctvom.



 

Zámok Lysice v malej obci na Blansku je kúzelným barokovým šľachtickým sídlom. Vo vnútri vás čakajú bohato zariadené interiéry či zbrojnica. Vonku, v zámockej záhrade, upúta kolonáda s krytou pergolou, ktorú nemá žiadny iný český zámok. A či prídete na Veľkú noc, v čase farebnej jesene alebo v advente, oči vám padnú na kvetinové aranžmány z miestneho záhradníctva, ktoré pripravujú tunajší záhradníci.

Prvá písomná zmienkach o sídle pochádza už zo začiatku 14. storočia. Hovorí sa o Heraltovi z Lysic a Kunštátu. Páni z Kunštátu sú tu významnými dlhoročnými pánmi. Neskôr ich striedajú Perštejnovci. Stáva sa tak, keď v roku 1514 Ludvík Zajímač z Kunštátu postupuje sídlo Vilémovi z Perštejna. Páni sa potom na sídle ďalej striedajú a posledným „s modrou krvou“ je tu rod Dubských.

Tí na sídlo prichádzajú po vymretí Piatových z Drnovic. Vymierajú po meči a jedinou dedičkou zostáva Antónia, vydatá Dubská. Lysice tak získava jej manžel František, gróf Dubský z Třebomyslic. Z Dubských stojí za spomenutie rebel Vilém Dubský, ktorého však „vyčnievanie z davu“ nestálo hlavu ale majetok. V stavovských povstaniach vystúpil proti cisárovi Ferdinandovi II., a tak stratil všetky statky a rod tým výrazne upadol.

Doslova na nohy ho postavil gróf František. Slávu rodu obnovil založením takzvanej lysickej vetvy Dubských. Ďalší významný Dubský bol Františkov syn Emanuel. Stal sa dokonca cisárskym kráľovským komorníkom, tajným radcom a hajtmanom moravským.

Veľký český vlastenec sa snažil rozvíjať hospodárstvo, kultúru aj spoločnosť ako takú. Po jeho boku stála rovnako angažovaná manželka Matylda Dubská, rodená Žerotínová. Práve vďaka nej malo Brno, ale aj celá Morava prvú detskú nemocnicu.

Emanuel mal sčítanú, a to doslova i svoju neter. Bola ňou významná rakúska spisovateľka Maria Ebner-Eschenbachová. Tejto laureátke na Nobelovu cenu za literatúru je venovaná jedna z lysických knižníc. Nielen knihy, ale aj zbrane či rôzne umelecké predmety sa na Lysice dostali i vďaka Emanuelovmu druhorodenému Ervinowi. Ten si tieto poklady prinášal z ciest ako fregatný kapitán. Niekoľkokrát oboplával zem a čínsky či japonský porcelán na zámku a samurajské zbrane v zbrojnici sú práve jeho úlovkami.

Keď vám už z toľkej krásy bohatých interiérov, vône kvetov a obdivovania detailov porcelánu či zbraní doslova vysmädne, z Lysíc majú jednoznačné odporúčanie. Zamieriť do Černej Hory, mestečka kde vám nielen nalejú výberové pivo z vlastného pivovaru, ale doprajú vám i oddych vo wellnese. Po takomto osviežení môžete potom v plnej sile vyraziť za ďalšími krásami Blanska. Do jaskýň Moravského krasu, Boskovíc s barokovým zámkom či na Kunštát s originálnou sochárskou výzdobou.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámok Lysice

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa