Aktívna dovolenka v Poľsku je skvelý nápad: Naplánujte si turistiku, bicykle aj šport na vode

2022-08-28 13:00:00 |   |    | 

Poľsko je pre nás výhodné na dovolenku hneď z viacerých dôvodov. Máme to doslova na skok, takže si tam môžeme naplánovať dlhší pobyt, ale aj krátke jednodňové výlety. Okrem toho majú poriadne rozmanitú ponuku zábavných, historických a prírodných atrakcií a k tomu pripočítajte ešte ich typickú pohostinnosť, dobré jedlo a skvelú zábavu. Inšpirujte sa tiež našimi tipmi, ktoré vám pomôžu vymyslieť si dovolenku plnú aktivít v obklopení krásnej poľskej prírody.



 

Turistika

Rovnako ako v prípade Slovenska, aj v Poľsku sú najväčším lákadlom Tatry. Pre nás je výhoda v tom, že ich máme rovno za hranicami a vďaka tomu si tam môžeme hocikedy zájsť na jednodennú túru. Z tých jednoduchších cieľov je najobľúbenejšie Morské oko. Prístupné je celoročne a keďže k nemu vedie asfaltová cesta, tak je dobre dostupné aj pre kočíky. Najvyššie položené pleso v Tatrách má okolo svojho obvodu vychádzkovú trasu, na ktorej sa môžete pokochať výhľadom na kopce.

Z jednoduchších túr je to ešte Hala Stoly, ktorá sa nachádza nad dolinou a taktiež ponúka úžasné výhľady. Z tých náročnejších si môžete vyskúšať Kasperov vrch, na ktorý si tí menej zdatní vyjdú pomocou lanovky. Na českých hraniciach sa Poľsko delí so susedmi o Krkonoše a Beskydy. Tieto pohoria sú nižšie, ponúkajú väčšinou menej náročné túry, ktoré sú ideálne pre rodiny s menšími deťmi alebo pre turistov začiatočníkov.

 

Bicyklovanie

Milovníci cyklistiky, máme pre vás výbornú správu. Poľsko je na zozname krajín, v ktorých majú k tomuto športu veľmi blízko. Preto nech sa vyberiete do ktoréhokoľvek regiónu, nájdete tam hneď niekoľko cyklotrás. Môžete si vybrať medzi chodníkmi v prírode, ťažšími terénmi pre horské bicykle, alebo choďte na dlhšie trate, pri ktorých uvidíte rôzne historické pamiatky. Keďže je tento šport natoľko obľúbený, do Poľska nemusíte prísť s bicyklom. Nájdete tam spoľahlivé siete požičovní a jednoducho to vyriešite na mieste.

Veľmi pekné trasy sa nachádzajú medzi Mazurskými jazerami. V tomto prípade si môžete skombinovať dovolenku s vodnými aktivitami. Cyklistickými chodníkmi sú prepojené aj väčšie mestá ako Varšava a Krakov. Krásna túra na vás čaká z Walbrzychu k zámku Ksiaz, počas ktorej sa môžete zastaviť aj pri miestnej zrúcanine stredovekého hradu. Vo veľkej miere vedie tento chodník cez prírodné oblasti.

 

Kajakovanie

Rieky, jazerá a more. Poľská ponuka je veľmi široká aj z hľadiska vodných aktivít. Na splavovanie sú najideálnejšie ich rieky. Mnohí majú radi Dunajec, ktorý prechádza aj Slovenskom. Pri ňom si však musíte dávať pozor, pretože niektoré úseky sú divoké. Z toho dôvodu sa odporúča najmä pre skúsených raftérov.

Výborná je tiež rieka Biebrza, ktorá tečie pri meste Bielostok, a Rospuda, ktorá má 80 kilometrov a v jej okolí sa nachádza rozmanitá príroda. Na splav sú vhodné aj určité časti rieky Visla. Keby ste si netrúfli na divokú vodu, vyskúšajte radšej pokojnejšie jazerá. Vo všetkých prípadoch si môžete naplánovať aj viacdenný splav v s kempovaním.

 

Rybárčenie

Veľké spektrum vodných plôch ponúka tiež veľa možností na rybárčenie. Mnoho rybárov pokladá rybačku pri poľskom morskom pobreží za lacnejšiu alternatívu tej, ktorú zažijú v severských krajinách. V tomto prípade sa odporúča ísť skôr na organizovaný výlet, aby ste na mori náhodou nezablúdili.

Na výber máte aj takmer dvadsať jazier. Poliaci majú podobné sladkovodné ryby ako my, takže sa môžete tešiť na zaujímavé úlovky. Pred rybačkou si musíte zakúpiť rybársky lístok, ktorý predávajú napríklad na pošte alebo v turistických centrách v blízkosti jazier.

 

Plavenie

V rovnakých oblastiach sa vám núka i ďalšia zaujímavá aktivita – plavenie. Na mori sú to skôr väčšie člny, jachty a plachetnice. Môžete si tam vyskúšať aj windsurfing.

Potom je tu známa oblasť Mazurských jazier, kde si môžete prenajať menšie motorové člny. Dobrou správou je, že na ich riadenie nepotrebujete žiadny špeciálny kurz, stačí vám inštruktáž od majiteľov požičovní. Takže takúto dovolenku pohodlne zvládnete sami. Na jazerách s pokojnejšími vodami sa môžete tiež člnkovať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa