Jedno z najstarších miest na svete - Luxor

2013-05-18 14:00:00 |   |    | 

EGYPT - Luxor, staroegyptské mesto, je dnes známe ako "najväčšie múzeum pod holým nebom" na svete. Toto mesto sa stalo turistickou Mekkou už od doby parníkov plávajúcich po Níle v 19. storočí. Luxor je akoby základňou pre výlety do Esna, Adfu, Dendara a Abydos, chrámov pozdĺž rieky Níl.



Je ideálnou voľbou pre kultúrnych nadšencov, kvôli hrobu Tutanchamóna v Údolí kráľov a nádhernému výhľadu na západ slnka na majestátne chrámové komplexy v Karnaku a Luxore, vzrušujúce a zábavné plavby po Níle. Luxor je rozdelený prostredníctvom Nílu do dvoch oblastí, bežne nazývaných východným a západným brehom Jordánu, ktoré boli považované v dávnych egyptských časoch za symbol života a smrti.            

 

Mesto dvoch tvárí

Východná časť sa rozrástla a stala sa moderným mestom, zachovala si svoju sviežu zelenú atmosféru, svoje tradičné trhovisko a ponúka úžasný výhľad na Níl. Východný breh sa môže pochváliť niektorými z najvyberanejších hotelov v Egypte a je domovom úžasných spa a golfových ihrísk. Západný breh je známy pre jeho nekropoly a chrámy: Údolie kráľov, Údolie kráľovien, Workers Village a chrám Medínit Habu ako najzaujímavejšie súčasti západného brehu Luxoru.

V tomto historickom meste sa môžete rozhodnúť pre ubytovanie v jednom z najjednoduchších hotelov na západnom brehu Jordánu, kde archeológovia uchovávali vykopávky alebo si môžete zvoliť druhý extrém a tým je bývanie v jednom z mestských najluxusnejších zariadení, ako je El-Moudira hotel na západnom brehu či historický Old Winter Palace na východnom brehu.

 

Turistická lahôdka

Luxor je jednou z najkrajších častí Egypta. K dispozícii máte zvukové a obrazové efekty, ktoré vám pobyt v meste obohatia. Počas dopravy po meste vám budú cez reproduktory rozprávané príbehy. Najviac cudzincov navštívi tento kút sveta medzi októbrom a februárom, kedy je klíma najchladnejšia. V meste, v ktorom predstavuje cestovný ruch 85 percent ekonomiky, môžete očakávať preplnené ulice, ale ak sa vyzbrojíte pokojom, zmyslom pre humor a úsmevom na tvári, toto miesto si zamilujete.

Slnko a teplo po celý rok charakterizuje luxorskú klímu. Slnko svieti v priemere 11 hodín v lete a 8 hodín počas zimy. Priemerná zimná teplota je okolo 26 °C, v lete dosahuje aj 39 °C, takže záleží len na vás, v akom čase navštívite toto úchvatné miesto dýchajúce pradávnou históriou.

 

Zdroj/autor: egypt.travel.com, travel.yahoo.com, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa