Dúhový Caracas obrazom

2013-01-26 14:00:00 |   |    | 

VENEZUELA - Bieda i prepych, to sú dve strany jednej mince. Dve tváre jedného mesta, ktoré (či už kladne alebo záporne) zapôsobia na každého návštevníka. Z karibského pobrežia preplneným autobusom do prevýšenia až 900 m n. m., vydajte sa s nami do hlavného mesta Venezuely.



Metropola s dlhou i pohnutou históriou sa rozprestiera v niekoľkých údoliach venezuelských hôr, kde si kolonizátori, predkovia dnešných Venezuelčanov, našli útočisko už pred 450 rokmi. Vtedy pôvodná osada San Francisco neustála opakované útoky domorodých Indiánov, no prisťahovalci si nakoniec nadvládu nad údolím vybojovali.

Novovybudované mesto vtedy dostalo dlhokánsky názov Santiago de León de Caracas - „Santiago“ po patrónovi Španielska, „León“ po guvernérovi provincie a „Caracas“ za odmenu najmenej problémovým Indiánom v tejto pobrežnej oblasti. Pamiatka po pôvodných obyvateľoch teda dodnes zostala aspoň v názve mesta. V prvých desaťročiach existencie bol Caracas domovom iba pre pár desiatok rodín, dnes tu žije až šesť miliónov ľudí. A i z krátkej návštevy je jasné, že žijú s priepastnými rozdielmi.

Na jednej strane má Caracas všetky atribúty a vymoženosti veľkomesta. Nájdete tu päťhviezdičkové hotely a reštaurácie, prepychové divadlá, veľkolepé múzeá, luxusné nočné kluby, kvalitné mnohoprúdové diaľnice a obrovské nákupné centrá. Ulice sú preplnené ľuďmi i vozidlami, dopravné zápchy sú v meste plnom života na dennom poriadku, kultúrny, politický a intelektuálny vývoj sú v rýchlom progrese. Mesto je ukážkovým príkladom modernej architektúry s futuristickými mrakodrapmi a hoci väčšinu historických koloniálnych stavieb zničilo v roku 1812 zemetrasenie, na každom rohu ako memento uvidíte historické sochy, fresky či mozaiky.

Avšak vo väčšine častí mesta, ktoré sa nachádzajú okolo hlavného centra Distrito capital, oproti megalomanským stavbám kontrastujú chudobné slumy plné rozpadajúcich sa chatrčí. Chudoba patrí k výrazným reáliám Caracasu súčasnosti a napriek farbám, ktorými chudobné štvrte doslova hýria, doľahne na vás dusivá depresívna atmosféra. S tým sa spájajú aj najväčšie problémy, ktorým nielen turistika, ale i metropola samotná čelia - kriminalita, znečistenie, choroby.

Hlavné mesto Venezuely je jedným z najnebezpečnejších na svete. Preto sem množstvo turistov, ktorí do krajiny priletia, ani nezavíta, alebo si návštevu skracujú na pohodlný jeden deň bez nutnosti stráviť v metropole adrenalínovú noc, kedy je často počuť streľbu. Ak sa však v meste ocitnete, ubytujte sa v štvrti Sabana Grande, ktorá je najbezpečnejšia. Odráža sa to aj na cene, no i napriek tomu sa tu dajú nájsť hotely za prijateľnú sumu.

Neobíďte zaujímavé pamiatky, ktorých väčšina je spojená so Simónom Bolívarom, jedným z hlavných predstaviteľov juhoamerického boja za nezávislosť od Španielska. Z múzeí vyniká Casa Natal del Libertador - zrekonštruovaný rodný dom Bolívara, zaujímavosťou je i pamätník Panteón Nacional, kde je revolucionár pochovaný, alebo palác so zlatou kupolou, ktorý ukrýva listiny o samostatnosti a návštevníkom je otvorený iba raz ročne - v Deň nezávislosti. Oplatí sa navštíviť napríklad univerzitné mesto v štvrti Parroquia San Pedro, ktorého kampus je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO ako výnimočný architektonický príklad moderného urbanizmu. Na presun využívajte čierne terénne taxíky - sú oficiálne, a teda bezpečné.

Pre krásny výhľad na Caracas môžete využiť vyhliadkové plošiny na niektorom z mrakodrapov, musíte však mať oblečené dlhé nohavice, inak vás do budov nepustia. Za pokus stojí aj rozhľadňa nad mestom, na ktorú sa dostanete lanovkou, no tu zase hrozí riziko, že pri väčšej oblačnosti bude obloha nad mestom zatiahnutá. Vzhľadom k tomu, že metropola leží v údolí a zároveň vo vysokej nadmorskej výške, kvôli vlhkosti sa tu mraky často držia aj celý deň.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa