Za najvyšším vodopádom na svete alebo po stopách amerického pilota

2013-09-16 12:00:00 |   |    | 

VENEZUELA - Najvyšší slovenský vodopád, Kmeťov vodopád vo Vysokých Tatrách, má výšku osemdesiat metrov. To je celkom slušná výška. No pri všetkej úcte, v porovnaní s najvyšším vodopádom na svete, je to ako keby sme vedľa seba postavili Považský Inovec a Himaláje. Nech sa páči, vydajte sa s nami za týmto divom prírody do Venezuely.



Za všetkým hľadaj Američana

S trochou preháňania môžeme povedať, že za mnohými, pozitívnymi aj negatívnymi vecami a skutkami v novodobej histórii stoja Američania. V prípade najvyššieho vodopádu na svete to platí na sto percent. Objavil ho totiž americký pilot a dobrodruh v pravom zmysle slova. Jeho meno bolo Jimmie Angel. Tento hľadač zlata, diamantov a dobrodružstiev sa v roku 1937 pokúsil pristáť na stolovej hore Auyán Tepui v Guyanskej vysočine vo východnej časti Venezuely. Pri tomto odvážnom kúsku síce zničil svoje lietadlo, ale vďaka nemu sa stal slávnym. Jedenásť dní totiž jemu, jeho manželke a ďalším dvom druhom trvalo, kým sa zo stolovej hory dostali naspäť do civilizácie.

Správa o tomto dobrodružstve sa rýchlo rozniesla a na počesť Jimmieho Angela nesie vodopád, ktorý padá práve zo spomínanej stolovej hory, jeho meno. Hádate samozrejme správne, ide o najvyšší vodopád na svete, ktorého názov je Salto Angel. Má vlastne viacero mien - Salto del Ángel, Parekupa-meru, Churum-meru, Kerepacupia Merú alebo Kerepakupai Vená. Na Slovensku ho niekedy zvykneme volať Anjelské vodopády, čo je však v konečnom dôsledku nesprávny názov.

Ako nám však tvrdí história, tento vodopád v dnešnom národnom parku Canaima padajúci z výšky 979 metrov, ako prvý predsa len neobjavil Jimmie Angel. Podľa niektorých prameňov prvým Európanom, ktorý ho videl na vlastné oči, mohol byť Angličan Walter Raleigh, hoci tento fakt nie je stopercentne dokázaný. Podľa iných historikov bol skutočným objaviteľom španielsky guvernér Fernando de Berrío na prelome 16. a 17. storočia. Bokom by nemal zostať ani venezuelský objaviteľ Ernesto Sánchez La Cruz. Je však možné, že v jeho prípade nešlo o Salto Angel, ale o vodopády Montoya v regióne Sierra Pacaraima, ktorých výška je „len“ niečo vyše 500 metrov. Americký pilot bol teda, ako sa zdá, len znovuobjaviteľom a propagátorom vodopádov Salto Angel.

 

Cesta ako dobrodružstvo

Vodopád Salto Angel, ktorý je pätnásťkrát vyšší než slávne Niagarské vodopády, je skutočne neopísateľný zážitok vidieť na vlastné oči. Dostať sa však k nemu je možno aj pätnásťkrát ťažšie. Prečo? Obklopuje ho totiž nádherná a ťažko preniknuteľné príroda a navyše najbližšia cesta je vzdialená približne 200 kilometrov. To však neznamená, že je nedosiahnuteľný. Východiskovým bodom je v tomto prípade mesto Cuidad Bolívar s malým letiskom, z ktorého sa k Salto Angel môžete dostať lietadlom. Hoci už v tomto prípade ide o dobrodružstvo, podstatne dobrodružnejší je druhý spôsob cesty a to indiánskym motorovým člnom proti prúdu rieky Rio Churun, na ktorej sa vodopád nachádza. Táto cesta vám však zaberie niekoľko dní, čo znamená, že počítať musíte aj s táborením v samotnej džungli, čo pre bežného Európana môže byť dokonca väčší zážitok než samotný vodopád. Ak ho však konečne dosiahnete a uvidíte na vlastné oči, tento pohľad si už vo svojom srdci uchováte navždy.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa