Najvyššie vodopády sveta

2013-05-12 10:00:00 |   |    | 

Nekonečný prúd vody valiaci sa z výšky niekoľkých stovák, kvapky rozptýlené v povetrí, dúhové farby v slnku. Niektoré z nich sú ukryté v džungli a na ich návštevu budete potrebovať aj istý zmysel pre dobrodružstvo. Nechajte sa očariť najkrajšími a najvyššími vodopádmi sveta.



 

  • Salto del Ángel, Venezuela

Zabudnite na Niagarské vodopády, aspoň čo sa týka ich výšky. Najvyšší vodopád sveta je pätnásť krát vyšší, nachádza sa vo Venezuele a voda sa tu valí z výšky skoro jeden kilometer (presnejšie 979 metrov, dokonca vláda Venezuely uvádza vyše 1 000 metrov). Navštíviť ho nie je celkom jednoduché, najbližšia cesta sa totiž nachádza až 200 kilometrov odtiaľ. Dobrodružstvo vám však sprostredkujú cestovné kancelárie. V období parných dní sa voda zo Salto del Ángel vyparí skôr, než dopadne do údolia.

 

  • Tugela Fall, Južná Afrika

Druhý najvyšší vodopád sveta s celkovou dĺžkou 948 metrov nájdete v Kwa Zulu Natar, provincii Juhoafrickej republiky v pohorí Dračie vrchy. Vedú sem dve cesty, no na túru za vodopádom si treba vyhradiť celý deň, v závislosti od kondície totiž výstup na vrchol hory môže trvať aj 7 hodín. Nad vodopádom je aj horská chata.

 

  • Ramnefjellfossen, Nórsko

Medzi jedny z najvyšších sa radí aj množstvo vodopádov v Nórsku. Ramnefjellfossen sa nachádza v kraji Sogn og Fjordane v juhozápadnej časti Nórska. Ide o vodopád z ľadovca Jostedal, pričom jeho celková výška je vyše 800 metrov. Ideálnym miestom na jeho pozorovanie je neďaleký kemp.

 

  • Catarata de Gocta, Peru

Približne 700 kilometrov severovýchodne od Limy v Peru sa nachádza vodopád rieky Cocahuayco, ktorej voda sa tu rúti voľným pádom z výšky 771 metrov. Spája sa s ním legenda o morskej panne žijúcej v tejto rieke, pričom vodopád predstavuje jej vlasy. Údajne preto ho cudzinci objavili až relatívne nedávno - domorodci sa báli prekliatia panny, ak vyzradia existenciu tohto vodopádu. Dnes už je vodopád atrakciou a ubytovať sa môžete priamo v malom hoteli asi 10 kilometrov odtiaľ, pričom každá z izieb má výhľad na tento prírodný zázrak.

 

  • Langfossen, Nórsko

A opäť krajina fjordov. Vodopád Langfossen je súčasťou fjordu Åkrafjorden a ten ústi priamo pri európskej ceste č. 134. To ho robí pomerne ľahko dostupnou atrakciou a pre hlasitosť, šírku a mohutnosť si vyslúžil titul jedného z najkrajších vodopádov sveta.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa