Najkrajší vulkán planéty: vystúpte na indonézske Bromo

2014-01-22 10:35:00 |   |    | 

INDONÉZIA - V kaldere, ktorá má v priemere päť kilometrov, leží hustá hmla a človek nevidí jej dno, ktoré je pokryté popolom. Nad hmlou vystupujú mohutné kužele vulkánov a z niektorých sa valí dym. Ten najhustejší z vulkánu Bromo. Vraj najkrajšieho vulkánu planéty, ktorý je symbolom Indonézie.



Najkrajší pohľad na celú kalderu a vulkán Bromo je pri východe slnka. Vtedy sa na vrcholkoch stien kaldery zídu stovky turistov. Na malých parkoviskách sú vybudované stánky s občerstvením, miestni podnikaví obyvatelia ponúkajú za nemalé peniaze i deky. A tie sa hodia, pretože ranné teploty v národnom parku Bromo Tengger Semeru, ktorého súčasťou je i kaldera, nevystupujú vysoko.

 

Najkrajšie za svitania

Keď vyjde slnko, človek si pripadá ako v inom svete. Pokoj prerušuje len cvakanie fotoaparátov. Každý chce ukoristiť snímku vulkánu, ktorý je poznávacím znamením Indonézie. Bromo by tu však nestál, nebyť dávneho supervýbuchu pôvodnej sopky Gunung Tenderu. Práve po ňom tu zostala táto krása.

Vulkán Bromo je na fotografiách obvykle zachytený spoločne s najvyšším vrcholom Jávy, vulkánom Semeru, a s neaktívnym vulkánom Batok, ktorý s vulkánom Bromo priamo susedí.

Človek sa navyše nemusí obmedzovať len na „vonkajšie“ pozorovanie kaldery, ale môže sa vydať priamo do srdca Broma, až k samotnému vnútru vulkánu. Po zhruba tristometrovom zostupe po príkrych stenách do vnútra kaldery končí všetka romantika. Turistov je tu ráno a dopoludnia skrátka veľa. Človek si navyše musí uvedomiť, že vnútro kaldery vyplňuje takzvané „piesočné more“.

 

Cesta k srdcu vulkánu

K samotnému vulkánu Bromo sa môžete dostať i džípom. Väčšina turistov sa zhoduje na tom, že viac si cestu cez more piesku užijete na koni alebo keď pôjdete po svojich. Skúsení cestovatelia však radia vydať sa na cestu „mimo špičky“, ktorá je tu ráno a v dopoludňajších hodinách. Vtedy sa na schodisku, ktoré vedie na vrchol a k okraju vulkánu, tvorí dlhý rad tých, ktorí chcú nahliadnuť dovnútra.

Zem tu pod vami trochu desivo duní a človeku nemôže mysľou nepreblesnúť spomienka na posledný výbuch z januára 2011. Oblaky dymu boli niekoľko dní také vysoké, že museli zrušiť niekoľko desiatok letov - jednoducho preto, že zasiahli i letecké koridory.

A možno práve preto je vulkán Bromo taký obľúbený. Veď človeka oddávna lákajú miesta, nad ktorými (zatiaľ) nemá stopercentnú kontrolu.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Perly Indonézie: Cesta krajinou pagod, chrámových komplexov, rozprávkových údolí, vrátane pozorovania východu slnka nad vulkánom Bromo a cesty k pažeráku vulkánu na koňoch.
  • Okruh Bali - Lombok: Preneste sa čo len na chvíľku do sveta gamelanov, sveta tajomných pagod. Plavba vahadlovou loďou a koralový ostrov Gilli Air ešte viac obohatia vaše zážitky.
  • Laos - Vietnam - Kambodža: Ideálny okruh pre milovníkov poznávania a histórie vás zavedie do Indočíny, kde spoznáte okrem prírodných a architektonických skvostov i rozdielny svetonázor.

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa