Exotika indonézskych ostrovov Maluku

2013-04-05 16:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Indonézia patrí ku krajinám ponúkajúcim tie najatraktívnejšie destinácie. O to zaujímavejšie je súostrovie pozostávajúce z viac ako tisícky drobných, v Bandskom mori roztrúsených ostrovčekov. Ich návšteva ponúka skutočne korenistý zážitok, nie darmo ich názov v angličtine znie Spice Islands.



Ostrovy dobrodružstva

Odkedy sem zavítali stredovekí moreplavci, nič sa nezmenilo na fakte, že najlepšie možno súostrovie Maluku prebádať loďou. Tak ako v minulosti, aj dnes sem po lodných cestách mieria najmä obchodníci a ich hlavným záujmom sú miestne koreniny. Lokalita je totiž top svetovým producentom muškátového orieška, klinčeka a čierneho korenia.

Zaujímavosťou je, že medzi prvých osídlovateľov ostrovov patrili obyvatelia Madagaskaru, ku ktorým sa neskôr pridali Španieli, Portugalci, Angličania a Holanďania a genézu vývoja napokon zavŕšilo prirodzené splynutie s ázijským prostredím.

 

Sopečné ostrovy

Dovolenkoví dobrodruhovia do regiónu prichádzajú so zámerom prebývať v odľahlých dedinkách a uskutočňovať výpravy v tieni okolitých sopiek. Potápačov zase ako opojná vôňa muškátového oriešku láka hlbina v okolí pevniny, v ktorej sa skrývajú jedinečné ryby a koraly. Obe aktivity možno najjednoduchšie podniknúť z paluby lode, tie na cestovateľov zvyčajne čakajú kotviac v blízkosti väčších ostrovov.

Menšie ostrovčeky žijú skôr pomalším tempom. Na južnom cípe ostrova Bacan sú dospelí zaneprázdnení produkciou drevených člnov využívaných na v oblasti obľúbený rybolov, no deti sa musia zabaviť po svojom. Ako inak - v mori, najčastejšie skáčuc do plytkej teplej vody v zátokách. Na malom ostrovčeku Pua majú zase obyvatelia tak málo príležitostí opustiť pevninu, že všetkých návštevníkov vítajú srdečnými spevmi v miestnom jazyku.

 

Korenie života

Kedysi bol ostrov Ambon svetovým centrom produkcie klinčekov, dnes síce prvenstvo stratil, ale korenina sa tu pestuje stále. Rovnako aj muškáty a kakaovníky. Miestni po zbere prinášajú úrodu domov, kde ju rozložia na široké pletené koše či belasé plachty a sušia na rozpálených strechách svojich príbytkov. Menší pestovatelia predávajú vrecká dedinskému obchodníkovi, ktorý zhromaždí väčší objem a produkciu ponúka vývozcom.

Okrem korenia miestni obrábajú aj rozsiahle plantáže mangovníkov a chlebovníkov, nezaostávajú ani v zbere kokosových orechov. Na ich sušenie je využívaná hlavne technika údenia, vďaka ktorej sa ľahko oddelí dužina, zvaná kopra. Z nej sa ďalej vyrába kokosový olej, dôležitý zdroj príjmov na ostrovoch Maluku aj inde v Indonézii.

Faktom ale zostáva, že absolútne prvenstvo má v miestnom živote nekonečné more. V tunajších vodách často vidieť kŕdle barakudy veľkej, občas sa dokonca objaví aj žralok veľrybí. Podmorská viditeľnosť miestami dosahuje až do vzdialenosti 60 metrov, čo umožňuje spoznávať zákutia podmorskej hĺbky a v nej ukryté rozmanité živočíšne druhy.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa