Kúzelné Borneo: ostrov dobrodružstva

2013-04-10 16:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA - Oblasť Indického oceánu je terčom návštevnosti náročných turistov, do ktorého patrí aj kúzelné Borneo. Tretí najväčší ostrov sveta preslávili okrem pestrej škály unikátneho živočíšstva aj mohutné dažďové pralesy s jedinečnými zákutiami nenarušenej prírody, čím sa stal vďačným miestom aj pri nakrúcaní dobrodružných filmov. Sčasti patrí do teritória Malajzie a Bruneja, väčšina územia (73%) náleží Indonézii.



Borneo je vysnívaným cieľom pravých dobrodruhov a prírodovedcov. Tí sem prichádzajú obdivovať mimoriadne pestrú faunu a flóru, ktorou sa môže pýšiť len málo miest na Zemi. Dažďový prales s približne 130 miliónovou existenciou je najstarším na svete. Rastie tu 15 tisíc druhov rastlín, 3 tisíc druhov stromov a žije tu až 221 druhov cicavcov, medzi ktorými najznámejšie sú napríklad orangutan, slon ázijský, nosorožec sumatrijský či bornejský leopard.

Ostrov ukrýva taktiež obdivuhodné množstvo jaskýň s pozoruhodne zložitým systémom, ktorý sa budoval tisíce rokov eróziou pôdy. Tunajšia Jelenia jaskyňa je domovom prinajmenšom troch miliónov netopierov a v útrobách jaskyne Clearwater tečie najdlhšia podzemná rieka na svete.

Najvyšší vrch ostrova Mount Kinabalu (4 095 m.n.m.) je zároveň najvyšším vrchom Juhovýchodnej Ázie. Počas obdobia dažďov vytvára stekajúca voda z vrchov malé potôčiky a vodopády. Tie obmývajú vrstvy pieskovcových skál, čím sa vytvárajú podzemné jaskyne.

Typické pre Borneo sú močiare vo vnútrozemí, rovnako tak útesy pri pobreží, bohaté na rozličné variácie koralov. Tieto koralové kráľovstvá, kde sa to hemží podmorskými tvormi, sa v tejto oblasti nazývajú pralesom mora, práve pre svoje rozmery a rozmanitosť.

Množstvo rýb často priláka predátorov, akým je aj barakuda, ktorá môže ublížiť aj človeku. Napriek tomu je tu potápanie veľmi vyhľadávané. Tí opatrnejší si vystačia obdivovaním prímorskej exotiky na súši, napríklad v Sipidian Kapalai je pastvou pre oči azúrovo-modrá pláž s exkluzívnym ubytovaním priamo nad morom.

 

Zdroj/autor: wikipedia, pbs.org, theborneoadventure.wordpress.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa