10 miest na svete, ktoré si zaslúžia titul „čudesné“

2014-01-23 10:42:00 |   |    | 

Vytvorila ich príroda a svojím nezvyčajným vzhľadom, ale aj vlastnosťami a pôvodom vyrážajú dych. Skalné útvary, krátery, rokliny či rastlinné zoskupenia pútajú pozornosť turistov na celom svete.



 

  • Great Blue Hole pri pobreží Belize je zatopený vrt v Honduraskom zálive. Je centrom atolu Lighthouse asi 72 kilometrov od mesta Belize. Jama má priemer 300 metrov a siaha až do hĺbky 124 metrov. Obklopená je uzučkým pásom pevniny. Great Blue Hole vznikla rozpúšťaním vápenatej horniny počas minulých dôb ľadových.

 

  • Uluru v Austrálii je skalnatá vyvýšenina vysoká 348 metrov (nachádza sa pritom v nadmorskej výške 863 metrov), ktorá vznikla eróziou okolitej planiny. Nachádza sa v Severnom teritóriu. Pre pôvodných obyvateľov je hora posvätná a je súčasťou národného parku, ako aj svetovým dedičstvom UNESCO.

 

  • Derweze v Turkménsku, nazývané tiež „Brána do pekla“, je kráter, ktorý tu vyhĺbili sovietski geológovia pri jednom z pokusov. Začal tu však unikať zemný plyn, čo sa vedci rozhodli riešiť jeho zapálením. Ich očakávania, že plyn sám vyhorí, sa nenaplnili. Vďaka tomu je na svete o čudesnejšie miesto viac, oheň tu horí nepretržite dodnes.

 

  • Eye of the Sahara v Mauritánii, oficiálne Richatská štruktúra, je zvláštny elipsovitý prírodný útvar s priemerom až 50 kilometrov viditeľný z družice nachádzajúci sa uprostred Sahary. Jeho pôvod nie je celkom jasný. Predpokladalo sa, že vznikol z nárazu meteoritu, čo sa však nepotvrdilo.

 

  • Mount Roraima sa nachádza na rozmedzí štátov Venezuela, Guyana a Brazília a je najvyššou horou zo skupiny podobných kolmých hôr nazývaných tepui na náhornej plošine vo výške okolo 2 700 metrov. Hora samotná sa týči do výšky 400 metrov nad okolitým terénom. Nezvyčajnou ju robí nielen jej strmosť a výška, ale aj oblaky, v ktorých sa často topí.

 

  • Tsingy de Bemaraha na Madagaskare je národný park s veľkým množstvom ostrých vápencových ihiel. Okrem neobyčajného vzhľadu je toto miesto zvláštne aj tým, že tu žije veľa živočíšnych druhov, ktoré sa nevyskytujú nikde inde na svete.

 

  • Chocolate Hills, filipínsky ostrov Bohol. Pravidelné kužeľovité kopčeky vo výške 30 až 100 metrov, uprostred ostrova ich je 1 268 a zarastené sú trávou, ktorá nadobúda v období sucha čokoládovú farbu (počas obdobia dažďov sa kopce zelenajú). Podľa povestí sú kopce skamenelými slzami nešťastne zamilovaného obra, no vedci sa prikláňajú skôr k tomu, že ich pôvod podmienilo vlhké prostredie a vlastnosti vápenca, z ktorého pozostávajú.

 

  • Moeraki Boulders na pobreží Nového Zélandu sú tajuplné balvany rozmiestnené na pláži Koekohe ako skamenelé vajíčka. Niektoré sú opustené, iné nájdete v skupinách. Majú priemer od pol metra do troch metrov a tvorí ich bahno, íl a jemná hlina stmelené vápencom dohromady. Aj okolo týchto zvláštnych balvanov existuje množstvo legiend, hoci údajne vznikli eróziou pôdy v kombinácii s prácou morských vĺn.

 

  • The White Desert v Egypte, asi 45 kilometrov severne od mesta Farafra, je plná masívnych bielych kriedových útvarov, ktoré sa kedysi nachádzali pod vodou. Dnes ich opracováva vietor počas púštnych búrok a výsledkom sú tieto podivuhodne tvarované prírodné sochy jagajúce sa vo svojej belosti na ostrom slnku.

 

  • Killer Lake v Kamerune, oficiálnejším názvom jazero Nyos, nezískalo svoju hrozivú prezývku pre nič za nič. Ide o vulkanické jazero, pod ktorým sa nachádza magma. Tá tvorí oxid uhličitý a ten sa vo vode mení na kyselinu uhličitú. Vysoká koncentrácia oxidu uhličitého na dne jazera môže spôsobiť mohutné erupcie, kedy oxid uhličitý vystrelí z jazera a vytlačí vzduch, takže živočíchy v okolí sa nedokážu nadýchnuť a zahynú. Takáto tragédia s obeťami aj na ľudských životoch sa tu už odohrala - v roku 1986, kedy obrovský oblak oxidu uhličitého zabil okolo 1 800 ľudí a viac než 3 500 kusov dobytka. V ohrození sú aj dnes milióny ľudí žijúcich v okolí. Takže jazero Nyos nie je len jedným z čudesných, ale taktiež aj jedným z najnebezpečnejších miest na svete.

 

Zdroj/autor: elfproject.org, urbantitan.com, wikipedia, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (42 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa