Top 10 highlightov San Francisca

2013-02-18 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Podľa domácich patrí spontánnosť k typickým znakom San Francisca. Nikto nemôže s istotou potvrdiť platnosť stretnutia, ktoré sa má udiať o týždeň, no každý sa pohotovo objaví, keď sa na radnici pri príležitosti homosexuálnej svadby rozdávajú tortičky zadarmo alebo keď treba v uliciach protestovať proti vojne. Krkolomná rýchlosť života v tomto meste nie je pre každého, no existuje niekoľko zážitkov, ktoré by žiadny návštevník mesta nemal vynechať.



 

  • Sanfranciské múzeum moderného umenia

Vazelína a video, ktorými tu v roku 1935 debutoval umelec Matthew Barney, boli iba začiatkom pre San Francisco Museum of Modern Art. Odvtedy sa inštitúcia stala pre súčasné umenie centrom diania a zozbierala nespočet hodnotných artefaktov, ktoré sem chodia obdivovať milovníci umenia z celého sveta. Okrem toho má množstvo zaujímavých súčastí, napríklad Cartoon Art Museum predstavuje politické karikatúry príliš horúce pre tlač a Electric Works prezentuje severokórejské propagandistické plagáty.

 

  • Výhľad z kopčekov

Či už si ich vyšliapete sami alebo nasadnete na niektorú z električiek, naprieč celým mestom je niekoľko kopcov, viac i menej strmých, ktoré ponúkajú jedinečný výhľad na mesto obklopené vodou. Corona Heights, Buena Vista Park, Russian Hill alebo ďalších 40 mestských vrcholkov ponúka zaujímavú vyhliadku spojenú s príjemnou prechádzkou.

 

  • Golden Gate Park

Určite ste už počuli, že v meste tróni míľu široký a 4,5 míle dlhý pás čírej divočiny. Golden Gate Park umožňuje obyvateľom zabávať sa na najprirodzenejší spôsob, a to nielen prechádzkami v tejto divej prírode. Je tu priestor aj pre voľnočasové aktivity ako disco korčuľovanie či pouličné hranie hudby. Ťažko uveriť, že celý tento priestor bol kedysi pokrytý zarastenými piesčitými dunami, ktoré mešťania od roku 1866 úspešne chránili pred rozrastajúcimi sa kasínami a zábavnými parkami.

 

  • Morský život

V rybárskej zátoke nájdete skutočne všeličo, od medúz až po dravé žraloky. Najväčším prekvapením ale boli tulene, ktoré sem lode priviezli v roku 1989 a ktoré tu dvadsať rokov žili svoj bežný sanfranciský život. Potom záhadne zmizli, no už o rok vítali návrat celej svorky obyvatelia aj s dychovkou. Dianie pod hladinou mora umožňuje sledovať aj niekoľko akvárií s presklenými podmorskými uličkami.

 

  • Alcatraz

Od založenia v 19. storočí, keď tu väznili dezertérov počas Občianskej vojny a indiánskych disidentov, až po zatvorenie za ministra spravodlivosti Roberta Kennedyho v roku 1963, Alcatraz bol najznámejším americkým väzením. Nevie sa o jedinom väzňovi, ktorý by prežil útek - no stačí iba jediná minúta osamote v bloku D, kam cez 2 km širokú zátoku dolieha živý ruch veľkomesta, a pochopíte ten pocit, keď sa zdá, že útek bude stáť za guľku. Za skúšku stoja populárne nočné prehliadky, po ktorých si cestou trajektom späť uvedomíte, že sloboda nikdy nechutila lepšie.

 

  • Soboty vo Ferry Building

Monument vzdávajúci hold jedlu sa každú sobotu premieňa na dejisko ochutnávania kulinárskych špecialít a vymieňania tých najlepších receptov. Hviezdni šéfkuchári sem chodia po najkvalitnejšie suroviny z fariem miestnych poľnohospodárov a bežní smrteľníci s gurmánskymi chúťkami si zase môžu nechať poradiť.

 

  • Golden Gate Bridge

Veľa mostov vo svete púta pozornosť inžinierskym majstrovstvom, ktoré ich zostrojilo, sanfranciský Golden Gate Bridge sa ale môže pochváliť aj herectvom. V slnečné dni okúzľuje pozorovateľov jasnou žiarou - a to aj vďaka odvážnym maliarom pracujúcim vo výškach, ktorí na konštrukciu aplikujú tisíc galónov novej farby týždenne, aby ju udržali v bezchybnom stave. Poludňajšia hmla zase most zahalí do mystického oparu a pri západe slnka ponúka absolútnu romantiku.

 

  • Butiky v susedstve

Nakupovanie v indie obchodíkoch môže v San Franciscu občas pripomínať prechádzku galériou s čudnými umeleckými inštaláciami. Hoci práve tu vyrástlo niekoľko svetových módnych reťazcov, vo štvrtiach stále panujú skôr malé butiky. Tam, kde by iné mestá povolili vybudovanie nákupného centra, tu nájdete obchodíky s viktoriánskym priečelím, ktoré ponúkajú ten najoriginálnejší sortiment od islandskej hudby po homemade šperky a lokálni dizajnéri majú čestné miesta vo výkladoch.

 

  • Električky

Rokmi opotrebované madlá a vysedené drevené lavice vytvárajú efektný starodávny dojem na vozidlách absolútne typických pre sanfranciskú hromadnú dopravu. Viktoriánske mechanizmy sa už veky nemenia a aj brzdy sú stále ovládané ručne. Nič neuľahčí život v tomto kopcovitom meste viac než električky.

 

  • Noci na Barbary Coast

V polovici 19. storočia sa milí barmani a lacná whisky v pobrežných baroch San Francisca stávali mimoriadne nebezpečnými. Vyčíňal tu totiž James 'Shanghai' Kelly, ktorého úlohou bolo verbovať mužov na zaoceánske parníky, no on ich namiesto lákavých ponúk radšej opil a posadil na loď. A keď sa nešťastníci ráno zobudili na polceste napríklad do Patagónie, už nebolo návratu. Dnes už takýto únos nehrozí, z pobrežných podnikov sa preto stali obľúbené miesta domácich aj turistov.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa