San Francisco ako enfant terrible Západu

2014-02-25 12:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - San Francisco vždy bolo v podstate kozmopolitné mesto. K jeho tradíciám neodmysliteľne patria zlatokopovia, beatnici alebo priaznivci hippie. Teraz tu na jednom mieste žijú Američania i státisíce prisťahovalcov. Svoje miesto v uliciach mesta majú i homosexuálne páry, či Česi a Slováci so svojimi kaviarňami.



V ulici Pacific Avenue nájdete českú štýlovú kaviareň Café Prague. Patrí českým emigrantom, ktorí s úspechom stavili na kaviarenskú tradíciu štvrte North Beach. Od roku 1953, keď v ulici 261 Columbus Avenue otvoril básnik Lawrence Ferlinghetti a Peter Martin malé paperbackové nakladateľstvo a kníhkupectvo City Lights Bookstore, bola táto oblasť stredom kultúrnej nezávislosti a spoločenskej vzbury tzv. generácie beatnikov.

Allen Ginsberg tu napríklad vydal báseň Howl, pre ktorú bol zatknutý, pretože úrady ju považovali za príliš oplzlú. A hneď vedľa kníhkupectva bol „na ceste“ do baru Vesuvio Café Jack Kerouac.

Dodnes sú tieto pamätné miesta rajom intelektuálnych stretnutí, pouličných básnikov, zhovárajúcich sa študentiek a avantgardných umelcov. Pôvodne tu žili Taliani, čo vysvetľuje množstvo pizzerií a pekárstiev.

V najstrmších kopcoch mesta - vo štvrti Nob Hill stáli v minulosti oslnivé sídla boháčov a železničných magnátov. Väčšina z nich bola postavená z najkvalitnejšieho dreva obrovských sekvojí. Neskôr tu vyrástli najvýstavnejšie hotely v USA - Fairmont, Huntington alebo Mark Hopkins. Tu najlepšie porozumiete pravidlu: „Čím vyššie bývaš, tým si bohatší!“

 

Homosexuáli a tolerancia

Za návštevu určite stojí i námestie Union Square považované za stred San Francisca. Je obklopené noblesnými obchodmi s najnovšími výstrelkami módy a honosnými hotelmi. Za povšimnutie stojí St. Francis Hotel, do prostredia ktorého zasadil Dashiell Hammett svoju novelu Maltézsky sokol, a pri ktorom nakrúcal režisér Francis Ford Coppola kultový film Rozhovor.

Vo východnom rohu Union Square je hektická pešia zóna Maiden Lane s drahými galériami a kaviarňami. Pred rokom 1906 to bola oblasť s tou najdrsnejšou povesťou, v ktorej dochádzalo k desiatim vraždám mesačne.

Podobne ako americký štát Vermont sa San Francisco preslávilo liberálnym prístupom k homosexuálom. Štvrť Castro v okolí spojnice ulíc Market a Castro je toho živým príkladom. Aj keď sa Amerika často vykresľuje ako krajina neznášanlivých puritánov, San Francisco borí tento mýtus šíriaci sa spravidla európskymi krajinami takmer dokonale.

Veď zo štatistických údajov vyplýva, že homosexuálov tu žije prinajmenšom osemdesiat tisíc, čo je viac ako desatina obyvateľov. Pripočítame sto tisíc Číňanov, ďalších sto tisíc novodobých prisťahovalcov, tradíciu beatnikov, slávnu éru hippie, vezmeme do úvahy korene osadníkov, pôvod zlatokopov a získame aspoň hrubý obrázok o populačnom mixe tohto kozmopolitného, tolerantného a nesmierne podmanivého mesta, ktoré bolo mnohokrát označené za enfant terrible amerického západu. 

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenku v USA:

 

  • Mestá a príroda západu: Šestnásťdňový okruh ponúka poznávanie nádherných prírodných parkov, kaňonov a veľkomiest západnej časti USA. Navštívite San Francisco či Grand Canyon, zasurfujete si v LA.
  • Západ USA a Havaj: Obdivujte počas prvej polovice zájazdu viacvrstvovosť západnej Ameriky a zakončite pobyt relaxáciou na pláži Waikiki na Havaji.
  • To najlepšie z USA: Unikátny výlet kombinuje počas 20 dní turistické šlágre východu USA s výletmi za nádherou národných parkov Grand Canyon, Zion, Death Valley, Sequoia alebo Joshua Tree.

 

 

Zdroj/autor: Radek Adamec, Tomáš Valenta, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa