Sci-fi mesto Black Rock City

2013-02-05 18:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Hlboko v púštnom prachu severozápadnej Nevady každý rok na týždeň vyrastá unikátne mesto, v ktorom sa stretáva jedinečná umelecká komunita. Viac ako 50 tisíc ľudí dobrovoľne podstupuje život v neľudských podmienkach púštneho Black Rock City, aby si vychutnali alternatívny festival Burning Man.



Počas letného slnovratu roku 1986 sa muž menom Larry Harvey v spoločnosti niekoľkých priateľov rozhodol na sanfranciskej pláži Baker Beach upáliť 2,7 m vysokú podobizeň človeka, aby týmto radikálnym spôsobom vyjadril svoj umelecký vkus. Sám sa niekoľko rokov predtým zúčastňoval podobného neformálneho upaľovania postavy, a preto sa rozhodol urobiť z tohto pôvodne spontánneho aktu tradíciu.

Z podivného rituálu vznikol festival Burning Man, no čoskoro boli organizátori nútení ho zo San Francisca presťahovať. Od roku 1991 prebieha v šírinách nevadskej púšte Black Rock Desert, kde musel z logistických dôvodov vzniknúť dočasný kemp. Počas prvého ročníka slúžil iba pre 250 návštevníkov a inštinktívne dostal podobu kruhu ako klasické kempovanie okolo centrálneho ohňa.

Hoci dočasné, no pomerne ľudnaté - mesto dostalo aj názov. Black Rock City sa stalo zaujímavou ukážkou krátkodobej mestskej architektúry. Kruhovú podobu si zachováva dodnes, no z logistických dôvodov uprostred čoskoro vznikli štyri hlavné avenue, v spojnici ktorých dominuje socha The Man. Neskôr boli k centrálnym uliciam pridané ďalšie v podobe paralelných kruhov, z piatich v roku 1997 sa stalo až súčasných trinásť.

Celé mesto je následne rozdelené do sektorov označených ako hodiny na ciferníku. Toto premyslené plánovanie podstatne uľahčuje orientáciu a organizátorom prácu s usmerňovaním viac ako 50 tisíc návštevníkov ubytovaných na približne piatich štvorcových míľach. Black Rock City je teda veľmi reálny a napriek tomu prchavý jav, keďže každý rok vyrastie z ničoho, niekoľko dní žije absolútne naplno, a potom musí opäť kompletne zmiznúť.

Keďže extravagantné podujatie má fanúšikov naprieč celými Spojenými štátmi, v tesnej blízkosti areálu vzniklo i provizórne letisko. S pribúdajúcimi účastníkmi sa z pôvodne víkendového stretnutia stal týždeň trvajúci festival, ktorý sa odohráva vždy od posledného augustového do prvého septembrového pondelka.

Vydržať na všadeprítomnom rozpálenom piesku a zároveň nezasahovať do prostredia a nezanechať po sebe odpadky, to sú podmienky, s ktorými fanúšikovia festivalu bojujú. Napriek tomu sem opakovane prichádzajú s nadšením a hoci mnohí nepripravujú vlastné skulptúrne kreácie, vyjadrujú sa po svojom. Typickým znakom Burning Man sa stali extrémne kostýmy, bodypainting či dokonca úplná nahota.

Súčasná podoba Black Rock City zo satelitnej perspektívy pripomína futuristické sídlo a za týmto prívlastkom nezaostávajú ani kreácie, aké tu každoročne predvádzajú zúčastnení umelci. Od roku 1997 je celé mesto podelené na tematické zóny, podľa ktorých môžu fanúšikovia zaparkovať svoje karavany a kempovať skupinovo, rovnako samotný festival každý rok mení ústrednú tému. Tradícia ale zostáva nemenná - vždy v sobotnú noc festival vrcholí upálením každoročne sa zväčšujúcej figuríny The Man.

 

Zdroj/autor: burningman.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa