Veľkomestá východného pobrežia USA

2012-12-12 16:00:00 |   |    | 

Lacné letenky a bezvízový styk lákajú na výpravu do Spojených štátov amerických. Ak sa chcete zaradiť medzi zaoceánskych cestovateľov, nenechajte si ujsť špeciálny seriál o východnej časti USA. Prevedie vás tým najzaujímavejším, čo je možné v tejto časti Spojených štátov navštíviť.



V tejto časti seriálu o cestovaní po východnej časti USA sa zoznámite s veľkomestami najhustejšie osídlenej časti krajiny - honosným Washingtonom, historickou Philadelphiou a rušným New Yorkom.

Východ USA  nie je z hľadiska prírodných krás tak atraktívny ako druhá strana amerického kontinentu, zoznámite sa tu však s kultúrnym a historickým bohatstvom najstaršej demokratickej federácie. História krajiny je v porovnaní s Európou kratšia, avšak nemenej zaujímavá. Ani v kultúrnom vyžití nezostanete pozadu, či už navštívite divadlá na Broadway alebo niektoré z mnohých múzeí či galérií.

 

Hlavné mesto v barokovom štýle

Ako prvé navštívime hlavné mesto Spojených štátov amerických, Washington, D.C.  ktorý bol koncom 18. storočia projektovaný francúzskym architektom Pierrom L’Enfantom a postavený „na zelenej lúke“. Dá sa v ňom ľahko orientovať a pohybovať peši: všetky vládne budovy, slávne monumenty i sídlo prezidenta sa nachádzajú v centre mesta.

Najimpozantnejšou budovou týčiacou sa nad metropolou je Kapitol, pomyselné i geometrické centrum mesta. Sídlia tu legislatívne orgány štátu, Senát a Snemovňa reprezentantov. Vstup do Kapitolu je zdarma, môžete sa pozrieť i do zasadacích sál oboch komôr. Prehliadka zahŕňa  návštevu Rotundy so šesťdesiat metrov vysokou, krásne zdobenou kopulou, kde boli na rozlúčku s verejnosťou vystavovaní zosnulí americkí prezidenti.

Od Kapitolu smerom na západ sa tiahne vyše troch kilometrov dlhý park Mall, kde sa príležitostne konajú koncerty, športové zápasy, ale i protestné akcie a náboženské omše. Pozdĺž sa nachádzajú desiatky múzeí a galérií. Za návštevu určite stojí Národný archív, kde sú uschované originály Deklarácie nezávislosti, Listiny práv a slobôd, Ústavy a ďalšie významné dokumenty. Cez park sa dostanete až k Washingtonovmu pamätníku, slávnym mramorovým „ihlám“ merajúcim necelých 170 metrov. Tento najvyšší obelisk na svete je síce prístupný verejnosti, ak sa však budete chcieť pozrieť hore, je potrebné obstarať si vstupenky v dostatočnom časovom predstihu vzhľadom k obmedzenej dennej kapacite.

Na západnom konci promenády sa týči druhý najznámejší washingtonský pamätník, venovaný prezidentovi Lincolnovi. Štátnik pozerá zo svojho kresla uprostred stĺpového chrámu na vodnú plochu Zrkadlovej fontány - miesto stretnutia hrdinov filmu Forrest Gump. V roku 1963 pri pamätníku predniesol svoj slávny prejav Martin Luther King, jeden z vodcov afroamerického hnutia za ľudské práva. Po stranách Lincolnovho monumentu narazíte na veľmi pôsobivé pamätníky venované vojakom padlým vo Vietname a v Kórei.

Severne od Washingtonovho pamätníku stojí Biely dom , sídlo amerických prezidentov. Dostať sa dovnútra je pre zahraničného turistu kvôli bezpečnostným a administratívnym požiadavkám takmer nemožné. Zvedavosť tak možno ukojí Návštevnícke centrum, kde okrem predaja suvenírov vystavujú fotky jednotlivých miestností, portréty a filmy o obyvateľoch rezidencie.

Medzi ďalšie washingtonské zaujímavosti patrí napríklad sídlo FBI na Pennsylvania Ave alebo budova Fordovho divadla, kde v roku 1865 zastrelili Abrahama Lincolna. Za riekou Potomac leží sídlo Ústredného štábu ozbrojených síl Pentagon. Ide o najväčšiu budovu sveta, pokiaľ je kritériom dĺžka chodieb: celkovo merajú neuveriteľných 26 kilometrov. Po 11. septembri 2001 boli bežné turistické prehliadky zrušené a návštevu v súčasnosti umožňujú len osobám, ktoré sa preukážu listom s pozvánkou z ambasády.

 

Philadelphia - kolíska demokracie

Približne dve hodiny cesty na severovýchod od Washingtonu leží historické mesto Philadelphia. V 17. storočí bolo druhým najväčším mestom britskej kolónie a v dobe, kedy sa Washington len staval, dokonca hlavným mestom USA . Mesto hralo rovnako významnú rolu vo vojne za nezávislosť. V roku 1776 bola spísaná a po prvýkrát verejne čítaná Deklarácia nezávislosti.

Túto udalosť sprevádzalo vyzváňanie presláveného zvonu Liberty Bell, ktorý je dnes vystavený v sklenenom pavilóne a patrí k hlavným turistickým atrakciám. O desať rokov neskôr bola vo Philadelphii podpísaná Ústava, jej znenie si môžete prečítať v Independence Hall. Prehliadky miestnosti, v ktorej signatári nad dokumentom dlhé hodiny debatovali a kde sa dochovala pôvodná stolička George Washingtona, sú zdarma.

Vedľa Independence Hall stojí Kongresový dom, kde v roku 1787 prvýkrát zasadli členovia nového kongresu Spojených štátov. Navštíviť môžete tiež Franklin Court, múzeum v mieste pôvodného domu Benjamina Franklina. Zaujímavá je aj priľahlá stará pošta, odkiaľ môžete poslať pohľadnicu domov s poslednou dochovanou pečiatkou v tvare podpisu tohto slávneho vlastenca.

Philadelphia nie je len miestom s pozoruhodnou históriou; v priebehu 20. storočia sa z nej stala moderná metropola. Rušné centrum kombinuje prvky tradičnej architektúry, reprezentovanej napríklad barokovou radnicou v tvare svadobnej torty so sochou zakladateľa mesta Williama Penna na špici, s novými výškovými stavbami.

Najkrajší pohľad na mesto sa vám naskytne od rieky Delaware, premostenej impozantným mostom Benjamin Franklin Bridge. Zrenovovaná časť dokov Penn’s Landing ponúka príjemne strávené popoludnie medzi fontánkami, jazierkami a stánkami s jedlom. Neďaleko kotví ponorka z druhej svetovej vojny, trojsťažňová loď z roku 1883 a historická vlajková loď USS Olympia.

 

Kráľovstvo mrakodrapov New York

Mesto, ktoré nikdy nespí. Big Apple. Perfektne organizovaný chaos v monumentálnom štýle. Tak ľudia popisujú jedno z najrušnejších miest sveta, adrenalínom pulzujúci New York. Obľúbený turistický sprievodca Rough guide to výstižne zhŕňa konštatovaním „museli by ste byť z kameňa, aby to s vami nepohlo.“

V New Yorku by ste mohli byť niekoľko mesiacov a stále by bolo čo objavovať. Väčšina turistov sa preto obmedzí na poznávanie centrálneho ostrova Manhattan a ostatné štvrte Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island si prezrú len z diaľky.

Na Manhattane nájdete všetky ikony New Yorku - finančné centrum Financial District s burzou na Wall Street a gotickým kostolom Trinity Church, umeleckú štvrť SoHo, bohémsku Greenwich Village, prosperujúcu čínsku a taliansku štvrť, neónovo blikajúci Times Square a odpočinkový Central Park.

Nenechajte si ujsť návštevu Metropolitného múzea, jedného z najlepších umeleckých múzeí na svete, a presláveného Empire State Building, známeho z filmu King Kong. Mrakodrap má 102 poschodí a v roku 1931, kedy bol dostavaný, ho ľudia považovali za nový div sveta. Od roku 2001 je opäť najvyššou budovou New Yorku, nechajte sa teda hore vyviezť výťahom a obdivujte z vonkajšej ochodze panorámu mesta.

Medzi ďalšie z mnohých obľúbených aktivít, ktoré New York ponúka, patria nákupy v obchodoch na Piatej Avenue, prechádzka po Brooklynskom moste a výlet trajektom k Soche Slobody. Z Liberty Islandu, na ktorom medená dáma stojí, je najkrajší výhľad na manhattanský horizont mrakodrapov, bohužiaľ ochudobnený o obrys veží World Trade Centra. Na mieste zrútených budov, tzv. Ground Zero, má v roku 2012 stáť Veža slobody, neskôr pribudnú dva hlboko zapustené štvorcové bazény s umelými vodopádmi a menami obetí teroristického útoku z 11. septembra 2001.

 

Tipy na cestu do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA:

 

  • To najlepšie v USA: Unikátny program ESO travel, ktorý spája turistické šlágre východu USA s ohurujúcou nádherou národných parkov juhozápadu krajiny.
  • Mestá a príroda východu USA: Nesmierne obľúbená trasa zahŕňajúca severovýchod USA, legendárne Niagarské vodopády a mnoho miest, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách krajiny.
  • Mestá a príroda Západu: Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu.


 

Zdroj/autor: Mirka Reifová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa