Na skok do New Yorku

2012-12-06 12:30:00 |   |    | 

Ak nejakému mestu patrí označenie svetové veľkomesto, tak je to určite americký New York, ktorý je svetovým centrom obchodu, kultúry, módy, ale i medzinárodnej politiky alebo umenia a nákupu. Len tu sa na minimálnom priestore týčia tisíce mrakodrapov a v uliciach znie viac než 170 jazykov. Vitajte v New Yorku, v meste, ktoré vraj nikdy nespí!



New York je s ôsmimi miliónmi obyvateľov najľudnatejším mestom USA. Zároveň bol i prvým hlavným mestom Štátov. Na území, kde sa dnes k oblohe týčia mrakodrapy, bývala pôvodne indiánska osada. V roku 1625 ju od indiánskeho kmeňa odkúpili Holanďania - údajne za sklenené koráliky v hodnote zhruba 24 dolárov - v tom okamihu vzniklo jedno z najúžasnejších miest sveta, ktoré ročne navštívi 40 miliónov turistov.

 

Mesto mrakodrapov

Panoráma New Yorku a hlavne štvrte Manhattan je nezameniteľná. Pre nedostatok miesta (New York sa totiž rozkladá na niekoľkých ostrovoch pri ústí rieky Hudson) sa všetka výstavba hnala do výšky a tak dnes môžu turisti obdivovať tisíce výškových budov. V New Yorku sa do oblohy týči viac než 5 600 mrakodrapov a zhruba 50 z nich presahuje výšku 200 metrov.

Niektoré z nich sa dokonca stali symbolmi celého mesta. Jedným z najstarších je Woolworth Building - ten vznikol už v roku 1910 a dodnes táto novogotická stavba siaha do výšky 241 metrov. O 140 metrov vyššia je Empire State Building - po páde Dvojičiek najvyššia newyorská budova - z roku 1931. Newyorské výškové budovy majú dokonca i  svoju „kráľovnú krásy“.  Zvolili za ňu Chrystler Building - 318 metrov vysoký mrakodrap v štýle art deco, ktorý je typický svojou ostrou špičkou.

Panoráma Manhattanu sa výrazne zmenila po útokoch z 11. septembra 2001. Po náraze dvoch dopravných lietadiel sa zrútili dve, dovtedy najvyššie budovy v meste - Dvojičky. Tie patrili do komplexu 7 budov Svetového obchodného centra a so svojimi 417 metrami boli do roku 1974 najvyššími budovami sveta. Po útokoch je miesto, na ktorom stáli, známe ako takzvaný Ground Zero a v roku 2012 by sa tu mala slávnostne otvoriť Freedom Tower - výšková stavba, v ktorej základoch sú zabudované i trosky Dvojičiek.

 

  • Chaos zvaný metro New York

Vyznať sa v systéme newyorského metra je pre turistov takmer nadľudská úloha. Celú sieť totiž tvorí 26 liniek a na nich je umiestnených 468 staníc. Dĺžka koľají je 1 355 kilometrov a jazdí po nich viac než 6 000 vlakov. Ide o vôbec najrozsiahlejší systém metra na svete. Na rozdiel napríklad od toho pražského jazdí metro v New Yorku celých 24 hodín a pokiaľ sa v ňom orientujete, dostanete sa v New Yorku kam potrebujete do jednej hodiny.

 

Slávne ulice - Wall Street a Piata Avenue

S New Yorkom sa neoddeliteľne spája slávna Wall Street. Sídlo newyorskej burzy je hlavným finančným centrom celého sveta už od roku 1792. Podľa legendy sa prví burzoví nadšenci schádzali pod skupinkou javorov na konci dnešnej ulice. Pôvodne bola hraničnou ulicou a oddeľovala New York od okolia štvormetrovou stenou - odtiaľ pochádza jej názov - Wall Street.

Ďalšou slávnou ulicou je Piata Avenue, ktorá sa pýši titulom najdrahšia nákupná ulica na svete. Mať tu svoj butik je znakom stability a kvality značky. Ročne sú firmy ochotné zaplatiť za prenájom jedného štorcového metra predajnej plochy 14 tisíc eur. Tomu samozrejme potom zodpovedajú i ceny predávaných výrobkov. Sami Američania nadnesene hovoria, že Piata Avenue je miestom s najväčšou koncentráciou snobov v Štátoch. V každom prípade už samotná prechádzka po hlavnej tepne celého Manhattanu stojí za to. Na rohu s 82. ulicou môžete cestou zájsť i do slávneho Metropolitného múzea.

 

  • Medená dáma

V newyorskom prístave stojí dáma, ktorá ako prvá vítala prisťahovalcov na lodiach z Európy - socha Slobody. V roku 1886 ju Spojeným štátom darovalo Francúzsko ako pripomenutie vzájomného priateľstva oboch krajín. Socha je vysoká 46 metrov a stojí na 47 metrov vysokom podstavci. Turisti môžu navštíviť vyhliadku v podstavci a od roku 2004 opäť i vyhliadku v korune (ktorá bola po septembrových útokoch uzavretá). Do roku 1916 bola prístupná i pochodeň. Do tej však teraz majú prístup len údržbári. Socha Slobody je najnavštevovanejšou turistickou atrakciou v New Yorku - tomu zodpovedajú i ceny suvenírov v stánkoch v jej tesnej blízkosti.

 

Za športom!

Život v New Yorku je hektický a zdá sa, že toto mesto nikdy nespí. Oázou pokoja je Central Park na Manhattane. Ten bol založený už v roku 1859, ďalších 15 rokov však trvalo, než 20 tisíc pracovníkov dokončilo všetky práce. Dnes má tvar pravidelného obdĺžnika s rozmermi 4 x 0,8 kilometra a je miestom, kam uteká väčšina Newyorčanov pred stresom. Dopomáha im k tomu i niekoľko jazierok, rybníkov, vonkajších divadiel, tenisových kurtov, ľadových klzísk a dokonca i ZOO, ktorá chová tučniakov, ľadové medvede, žirafy a opice. Exteriéry parku sa objavili v mnohých filmoch - za všetky môžeme menovať Sám doma alebo Jeseň v New Yorku.

Za športom sa možno vydať i do najznámejšej haly na svete - do Madison Square Garden. Tá je domovom i slávnych hokejových Newyorských jazdcov. V aréne sa pravidelne odohrávajú All stars zápasy NHL, NBA, drafty hokejových nádejí alebo koncerty svetových hudobných hviezd. Ak sa turisti chcú pozrieť dovnútra, nemusia čakať na jednu z 320 udalostí, ktoré sa tu ročne odohrajú, ale môžu využiť interaktívne prehliadky haly, pri ktorých vás sprievodca zavedie i do hokejovej kabíny New York Rangers a basketbalistov Knicks.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Times Square

Times Square je vraj námestie, ktoré nikdy nespí. Tento symbol New Yorku leží na križovatke Broadway a 7. ulice a do povedomia sa svetu zapísalo večne žiariacimi reklamami a obrazovkami. Nadnesene býva označované za „križovatku celého sveta“ a každoročne sa tu usporadúva jedna z najväčších novoročných osláv, kedy tu Nový rok víta vyše milión ľudí.

 

  • Rockefellerove centrum

Skupina 19 budov sa môže pýšiť tým, že je najväčším komplexom budov na svete, ktorý je v súkromných rukách. Rockefellerove centrum sa dostáva do popredia tesne pred Vianocami, kedy sa pred ním rozžiari ohromný vianočný strom a otvorí slávne ľadové klzisko. V jednej z budov sídli i americká televízna stanica NBC.

 

  • Trinity Church

Uprostred džungle veľkomesta na Manhattane by len málokto čakal historickú stavbu. A predsa tu je! Ukrytý medzi vysokými stenami mrakodrapov tu od roku 1697 stojí Trinity Church – jeden z najstarších kostolov v USA. Stavba však nie je pôvodná - v roku 1776 pri veľkom požiari vyhorela do základov a na jej mieste postavili nový kostol.

 

 

Tipy na zájazd do USA a okolia

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka v USA:

 

  • New York, New York: New York je nefalšovaným stredobodom amerického sna. Kto chce tento novodobý Babylon pochopiť, musí ho zažiť.
  • Mestá a príroda východu USA: Nesmierne obľúbená trasa pokrývajúca severovýchod USA, legendárnu Niagaru a mnoho miest, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách krajiny.
  • Metropoly východu USA a Kanady: Zájazd kombinuje pôvab a neopakovateľnú atmosféru východných miest USA a Kanady s nádhernou prírodou pohoria Adirondack.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa