Na ceste po severozápade USA uvidíte mohutné vulkány i dravé kosatky

2013-01-10 10:50:00 |   |    | 

Pôvabné piesočné pobrežia, priezračne modré jazerá zovreté medzi vrcholkami hôr, hlboké dažďové pralesy, modravé ľadovce i sopečná zem. Jedinečná rozmanitosť a divoká krása - taký je večne zelený severozápad USA.



A čo nás na našej ceste po severozápade čaká? Dnes plánujeme vydať sa zo západu viac na sever a preskúmať krásnu prírodu a pamiatky v štátoch Washington a Oregon. Ak si podobnú cestu budete chcieť prejsť vo vlastnej réžii, neprehliadnite v článku naše tipy na zaujímavé miesta. Bude potrebné dobre si to naplánovať.

Pre podobné cestovanie môžete využiť tiež služby niektorej zo špecializovaných cestovných kancelárií, ktoré rôzne poznávacie okruhy po USA ponúkajú. Môžu vám však zariadiť napríklad len letenky, naplánovať itinerár cesty, rezervovať počas cesty jednotlivé hotely alebo zariadiť prenájom auta. Záleží na vás, čo všetko si chcete nechať pripraviť. Od toho sa potom bude výsledné dobrodružstvo v USA odvíjať.

 

Vyrážame za poznaním...

Cestu môžete začať napríklad v najväčšom meste Washingtonu - Seattli. Za punc moderného mesta vďačí firmám Boeing, Microsoft či Amazon.com. Predovšetkým je však Seattle mestom, v ktorom sa zrodil pochmúrny hudobný štýl grunge, Nirvana a gitarová legenda Jimi Hendrix. Vyplatí sa navštíviť neoficiálny symbol mesta  - vyhliadkovú vežu Space Needle a štvrť Capitol Hill, ktorá doslova pulzuje životom.

 

Kráľovstvo ľadovcov

Ak zo Seattlu vyrazíte po diaľnici I-5, po sto kilometroch jazdy dorazíte do Národného parku North Cascades. Nie nadarmo sa tomuto parku hovorí „Americké Alpy.“ Na jeho území sa nachádza vyše 300 aktívnych ľadovcov a nespočetné množstvo peších trás, z ktorých si vyberie takmer každý turista. Nič vám potom už nebráni vydať sa na výpravu hustým zeleným lesom, okolo krásnych jazier a horských riečok obklopených ostrými, snehom pokrytými vrcholkami hôr.

Návštevnícke centrum je situované v osade Newhalem, z ktorej vybiehajú trasy ku trom priehradám - Ross, Diablo a George Dam. Podľa nich sú pomenované rovnomenné jazerá. Za prekrásnu azúrovo modrú farbu vďačia tieto jazerá rozpusteným minerálom.

 

V zajatí vulkánov

Z pokojného zeleného kráľovstva sa môžete vydať do oblasti, ktorá doslova žije vulkanickým životom a kde je možné vidieť následky nielen tvorivej, ale i ničivej sily prírody. Vulkán Svätá Helena ukázal svoju silu v roku 1980, kedy mohutná explózia utrhla tretinu hory a zabila 57 ľudí. Po kľukatej ceste NFD 45 RD sa dá dôjsť až k vyhliadke Rainier Windy Ridge Viewpoint, kde kam oko dovidí, je len čierna zem a spálené stromy. Sopka je stále aktívna a občasný stĺp dymu pripomenie ničivú silu driemajúceho obra.

 

Stopy indiánskej vojny v rezervácii Lava Beds

Túto rezerváciu vytvorila vulkanická činnosť a nemenej výbušná je jej história. Došlo tu k jedinej indiánskej vojne na území Kalifornie. Pôvodní obyvatelia Modokovia (Modocs) sa tu v 19. storočí bránili násilnému vysťahovaniu do indiánskej rezervácie. Polhodinový výlet od Captain Jacks Stronghold pri jazere Tulelake turistov zavedie k miestam, kde sa pôvodní obyvatelia v lávových valoch vyše polroka bránili nepriateľským vojakom.

Pri troške šťastia tu tiež môžete nájsť magické amulety pôvodných obyvateľov. Pri návštevníckom centre Indian Well môžete obdivovať rozsiahly jaskynný labyrint, ktorý ukrýva krásne tvarované kvaple, zrúcané tunely a cencúle ľadu.

 

Najzelenším dažďovým pralesom

V národnom parku Olympic dostáva súslovie nespútaná príroda úplne iný rozmer. Stromy tu doslova rastú pred očami, kmene sú obalené hustým machom a z vetiev stromov visí ako nepriepustná zelená záclona parazit Witch´s hair - čarodejnícke vlasy.

Dažďový prales Hoh Rain Forest patrí k najnavštevovanejším miestam tohto národného parku, rovnako ako miesta Ozette, Mora a Kalaloch. Tieto tri miesta sú vzájomne prepojené cestou, ktorá vedie pozdĺž oceánu, pri pobreží s naplavenými kladami medzi špicatými horami. I tu, samozrejme, ukazuje príroda  svoju silu - ak si návštevník nedá pri dlhšej túre pozor, môže sa v skalách stať zajatcom prílivu.

 

Slnečná cesta do lona bielych dún

Z nespútanej prírody sa nebude ľahko odchádzať, raz to ale prísť musí. Späť do civilizácie sa vrátite po ceste č. 101. Vedie do najstaršieho mesta Oregonu - Astorie. Astoria sa pýši vznešenými viktoriánskymi domčekmi, pôvabnými uličkami a malebnými zákutiami, ktoré človeka prenesú do úspešných obchodných časov 19. storočia. Neďaleko mesta sa na území štátneho parku Fort Stevens nachádza vrak škuneru Peter Iredale.

Ak budete ďalej pokračovať po ceste č. 101, čaká vás príjemné putovanie okolo oregonského pobrežia, po ceste lemovanej štátnymi parkami a pokojnými zátokami. Potulky môžete štýlovo zakončiť trebárs v oblasti vysokých belavých piesočných dún (Oregun Dunes National Recreation Area), do ktorej sa dá dostať po prejazde čarovným mestom Florence.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky dovolenka v USA:

 

 

  • Mestá a príroda západu USA: Spoznajte ikony Ameriky: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas. Pridajte Grand Canyon a ďalšie skvosty prírody amerického juhozápadu.
  • Hor sa do Yellowstonu: Obdivujte nedotknutú prírodu, krištáľovo modré ľadovce a panorámu ako nakreslenú rukou maliara. Vydajte sa k aktívnej sopke a spoznajte driemajúcu silu prírody.
  • Mestá a príroda východu USA: Nesmierne obľúbená trasa pokrývajúca severovýchod USA, legendárnu Niagaru a mnoho miest, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách krajiny.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa