Slávnu pláž Waikiki nájdete na Havaji

2012-11-15 11:30:00 |   |    | 

Havajské ostrovy sú odjakživa spojené s odpočinkom. Od slnka do slnka tu turisti vychutnávajú pohodu na nekonečných plážach, surfisti do sýtosti prechádzajú ďalšie a ďalšie vlny. Príkre útesy a malebné zátoky lákajú každého, kto má rád kúpanie a potápanie. Za poznaním sa všetci vydávajú k majestátnym činným sopkám i hlbokým dažďovým pralesom. Pri havajských brehoch zakotvil kapitán James Cook a neskôr i slávny spisovateľ Robert Louis Stevenson.



Vitajte na Havajských ostrovoch

Havajské ostrovy sú miestom, kde budú spokojní turisti túžiaci po odpočinku na slnečných plážach i cestovatelia obdivujúci exotickú krásu tropickej prírody. Slávnu pláž Waikiki i najčinnejšiu sopku na svete nájdete práve tu. Oblasť okolo Havajských ostrovov je totiž známa i pre svoju vulkanickú činnosť.

Neviditeľná ruka cestovného ruchu našla spôsob, ako sa dá i na hrôzu naháňajúcich kolosoch zbohatnúť a záujemcovia si môžu zaplatiť let vrtuľníkom nad burácajúcimi sopkami. Zaručené je, že nad horúcou lávou bude pasažierom behať mráz po chrbte a tento pohľad sa im navždy vryje do pamäti.

Pred desaťročiami sa Havajské ostrovy stali miestom, kde sa písali dejiny, keď japonské letectvo zaútočilo na prístav Pearl Harbor. Búrlivá atmosféra vtedajšej doby je dnes už na hony vzdialená a všetci si radšej pripomínajú príjemnú súčasnosť - nekonečné pláže, čisté more a dramatickú prírodu, zaručujúcu dovolenku plnú zážitkov.

 

Sláva Waikiki

Waikiki je časť pobrežia v hlavnom meste Havajských ostrovov Honolulu, ktoré leží na ostrove Oahu. Slávu si získala vďaka priekopníkom surfingu, ktorí sa vo svojom umení zdokonaľovali práve tu. Dnes ich napodobňujú profesionáli zo všetkých kútov sveta, ale svoju lekciu tu môžu absolvovať i úplní začiatočníci - samozrejme pod dohľadom skúsených lektorov.

Raz tu svoju dovolenku strávil i slávny spisovateľ Robert Louis Stevenson a dnes ho nasledujú tisíce ľudí. Zatiaľ čo za jeho dôb tu stálo len pár malých hotelíkov, dnes je Waikiki lemovaná vysokými budovami luxusných i lacnejších hotelov. Slávna pláž je každoročne miestom konania rôznych surfistických súťaží i umeleckých predstavení.

 

  • Posledná plavba Jamesa Cooka

Slávny objaviteľ a moreplavec ukončil svoje cesty na Havaji. Keď v 18. storočí toto miesto objavil a dal mu názov Sandwichove ostrovy, pravdepodobne nevedel, že sa sem vráti a pri konflikte s domorodcami zahynie.

 

Maui poteší všetkými zmyslami

Druhým najväčším ostrovom Havaja je Maui, ktorému sa niekedy hovorí „ostrov údolí“. Dôvodom je zrejme veľká úžina medzi severozápadnou a juhovýchodnou sopkou a množstvo ďalších menších údolí, ktoré sa zarezávajú do ich svahov.  Romantické prostredie Maui obdivujú cestovatelia z cesty do mesta Hana. Skôr, než sa na ňu vydajú, by si však mali uvedomiť, že príslovie „zdanie klame“ platí i na Havaji.

I keď je cesta dlhá len 42 míľ, bolo by omylom predpokladať, že ju prejdete za hodinu. Vyše 600 zákrut a 54 úzkych mostov z nej robí cvičenie pre profesionálnych vodičov. Ak ale pôjdete pomaly a opatrne, oceníte výhľad, ktorý sa vám cestou naskytne. Spoznáte na nej šepot bambusov, vôňu dažďových pralesov, strmé útesy i príchute exotického ovocia.

 

Na Kauai do Veľkého kaňonu Pacifiku

Najzložitejšia vec, s ktorou sa na ostrove Kauai stretne turista, ktorý práve pricestoval, je zásadná otázka, s čím začať. Pre leňošenie pri mori je najlepšie vydať sa na najzelenšiu stranu ostrova, na východ. Zátoka Wailua Bay tu láka k odpočinku pri zafírovo modrom mori na pozadí sviežo zelených vrchov.

Za windsurfingom prichádzajú ľudia zďaleka na pláže Anini a Kalapaki. Pre tých, ktorí radi objavujú cudzie kraje spoza volantu, je zlou správou, že Kauai je dostupné z cesty len z desiatich percent, zatiaľ čo 90 percent zostáva vyhradených pre milovníkov hikingu. Okrem ďalších aktivít, akými sú rybárčenie, scuba diving alebo camping, praje Kauai ešte golfu. Zázemie je tu najlepšie z celého Havaja. Zážitkom, ktorý sa nezmazateľne vryje do pamäti, je jazda po pobreží na koni. Môžete sa tak presunúť napríklad až do údolia Waimea - Veľkého kaňonu Pacifiku.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Krížnik Arizona

V Honolulu sa môžete na chvíľu preniesť do roku 1941, kedy sa Havajské ostrovy zapísali na zoznam kľúčových miest druhej svetovej vojny. Útok na Pearl Harbor dodnes pripomína slávny krížnik Arizona, ktorý môžete navštíviť.

 

  • Národný park Haleakala

Sopečná krajina i dažďový prales sú súčasťou národného parku Haleakala v strednej časti ostrova Maui. Domov tu majú niektoré druhy živočíchov, ktoré nežijú nikde inde na svete. Najväčšou atrakciou parku je však oslnivý východ slnka.

 

  • Lahaina - kruté slnko

Pôvodná veľrybárska osada si napriek rozvinutému turizmu zachovala pôvodný ráz a veľryby jej zase zachovali priazeň. Prichádzajú sem každý rok prezimovať. Mesto leží na západnom pobreží ostrova Maui v miestach, kam slnko chodí spať.

 

 

Tipy na zájazdy na Havaj a do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky dovolenka USA:

 

  • Havajské ostrovy: Pobyt pri mori s nepreberným množstvom aktivít prežijete na ostrovoch, ktoré sú známe svojím prírodným bohatstvom a všadeprítomnou pohodou.
  • Veľký okruh Havajskými ostrovmi: Počas trinásťdenného zájazdu zistíte, že okrem dlhých bielych pláží ponúka Havaj ešte omnoho viac. Tropické vodopády i malebné rybárske dedinky vás očaria.
  • USA - Západ a Havaj: Los Angeles, slávne národné parky, noc v kasínach Las Vegas, Údolie smrti, San Francisco a nakoniec pár dní odpočinku na slávnom Havaji.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa