Za kvalitným surfovaním sa vydajte na Havaj

2011-11-29 14:30:00 |   |    | 

Kokteily, tanečnice, kvetinové vavríny. To všetko poznáme, aj keď asi len z filmov. Vydajte sa na vlastné oči zistiť, že Havaj je viac než povaľovanie sa v piesočnom kráľovstve. Zoznámte sa s rybacou „gardou“ v miestnych moriach, pretiahnite si nohy na surfe alebo len pozorujte z vtáčej perspektívy havajské sopky.



Havajské súostrovie tvorí dohromady 19 koralových a sopečných ostrovov a 118 skál a útesov. Hlavných ostrovov je celkovo osem, z toho štyri sú turisticky najnavštevovanejšie: najznámejší Oahu so slávnou plážou Waikiki a hlavným mestom Honolulu, ďalej Maui, Kauai a Hawaii, nazývaný tiež Veľký ostrov - je totiž dvakrát väčší než všetky ostatné dohromady. 

 

Rybou alebo surfistom

Turistickým a obchodným strediskom súostrovia sa stal ostrov Oahu s hlavným mestom Honolulu. Celosvetový primát získali taktiež surfistické pláže. Príroda sa na Oahu vybláznila. K prechádzke láka rozorvané lávové pobrežie, ktoré vás zavedie až na opačnú stranu ostrova, k vyhliadke Nuuanu Pali. Cestou prejdete okolo budhistického kláštora Biodo Temple, jeho atmosféra aj zasadenie do okolitej prírody poteší oko snáď každého cestovateľa.

 

  • Pearl Harbor
    Z Honolulu sa vydajte až ku krížniku Arizona, pamätníku napadnutia USA Japonskom na začiatku 2. svetovej vojny. Na tunajšej najznámejšej pláži
    Waikiki sa zase môžete dosýta vyblázniť. Aj napriek kilometer dlhému pruhu žltavého piesku leží priamo v centre rušného Waikiki a žblnkanie vĺn rušia stovky áut prechádzajúcich po štvorprúdovej ulici len niekoľko metrov za slnečníkmi. Zamilujete si to tu. Po vlnách sa tu bez problémov zvezú aj úplní surfoví začiatočníci, zvedavé povahy môžu nasadiť šnorchle a v zátoke Hanauma sa vydať pod hladinu. Exkurzia pod vodou ponúka neuveriteľný zážitok. Množstvo pre našinca cudzokrajných rýb zaskočí svojou farebnosťou a počtom. Ani najväčšie šťastie turistom neumožní uvidieť všetkých 650 druhov rýb žijúcich v havajských vodách.

 

Sopečná estráda

Návštevu najväčšieho ostrova na Havaji možno len vrelo odporučiť. Nikde inde sa v priebehu hodinu trvajúcej jazdy nedostanete zo subtropického klimatického pásma do stredoeurópskeho, a to teplotou aj rázom krajiny, nikde inde neuvidíte tak rozmanitú flóru, vrátane tropických dažďových pralesov, a len málokde zasiahol človek do prírody tak málo ako tu.

K jednej z najväčších atrakcií okrem toho patrí rodný park Volcanoes, kde sopečná činnosť ešte zďaleka neutíchla. Na svedomí ju majú dve sopky. Relatívne pokojnejšia je Mauna Loa, dosahujúca výšku 4 170 metrov nad morom, ktorá je zároveň najväčšia a najmasívnejšia sopka sveta, ak vezmeme do úvahy aj podmorskú časť. Pri takto postavených kritériách je súčasne aj najvyššou horou sveta, presahujúcou deväť tisíc metrov.

Z jej východného svahu potom vystupuje Kilauea, najaktívnejší sopečný kráter na Zemi, ktorý v súčasnosti prechádza aj najdlhším erupčným cyklom modernej havajskej histórie - chrlí lávu už od roku 1983, priemerne 400 tisíc kubických metrov za deň (a do roku 1995 tak pridal k ostrovu asi 200 hektárov novej zeme). Ponad kráter sa môžete nechať previezť vrtuľníkom, čo patrí k výnimočným zážitkom.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Kráter Diamond Head
    Jedným z najkrajších útvarov ostrova Oahu je sopka Diamond Head. Na Diamantovú hlavu prekrstili sopku anglickí námorníci, ktorým sa zdalo, že jej povrch tvoria diamanty. Dnes môžete vystúpiť až na samý vrchol kráteru. Nepreceňte však svoje sily, je to naozaj náročná túra.
  • Honolulu
    Honolulu je kultúrnym centrom ostrova Oahu. Okrem rôznych galérii, barov a reštaurácií tu nájdete aj príjemnú čínsku štvrť s pestrým trhom. Cez deň môžete navštíviť napr. kráľovský palác a za tmy sa pripojiť k miestnym priaznivcom nočného života.

 

 

Tipy pre zájazdy na Havaj

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko alebo Srí Lanku vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Havajské ostrovy:

 

  • Veľký okruh Havajskými ostrovmi: 16 dní odpočinku na tichomorských plážach vrátane známej Waikiki + poznávanie exotickej prírody štyroch z Havajských ostrovov.
  • Havaj a západ USA: Spoznajte západ USA, Los Angeles, Las Vegas či Grand Canyon a zakončite dovolenku na Havaji.
  • To najlepšie z USA: Unikátny výlet za nádherou parkov Grand Canyon, Zion, Death Valley alebo Sequoia.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa