Honolulu

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Honolulu, Hawaii



 

Oficiálny názov: Honolulu, Hawaii

Havaj je (ako nám nám neustále pripomínajú cestovné kancelárie a a hollywoodské filmy) „rajom na zemi.“ Ak to si odmyslíme, zostane nám pravda a tá je, že Havaj ním skutočne je.

Sú to ostro rezané útesy, podmorské koralové mestá, popoludňajšie pitie mai tai, večerné počúvanie ťahavých tónov gitary, tiež  kvety vo vlasoch, jedlá pacifickej kuchyne, dymiace vulkány, laškujúce veľryby. Havajské ostrovy sú bezchybnou destináciou, multikultúrnou spoločnosťou s koreňmi v Ázii, v Polynézii, v Severnej Amerike a Európe, je výrazom prírody v jej celej kráse a pôvabe.   

Ročne sem prichádza okolo sedem miliónov návštevníkov, ale ostrovy nie sú turistami preplnené. Ak máte chuť na luxusné prázdniny, skúste rezorty ostrova Oahu. Ak chcete niečo lacnejšie a dobrodružnejšie je tu Veľký ostrov (Hawaii) alebo málo navštevovaný Kaua'i.

Centrom súostrovia je viac ázijské ako americké Honolulu. Je príjemným mixom národností, kakofonickou zmesou jazykov, zvykov a kuchyne podávanej s tradičnou havajskou pohostinnosťou. Medzi múzeami, a kultúrnymi centrami leží jediný kráľovský palác na území USA. Raj labužníkov s lacnými ázijskými stánkami a luxusnou pacifickou kuchyňou. Ak vás to omrzí, oddýchnete si na plážach blízkeho Waikiki.

 

DOPRAVA

Verejná autobusová doprava v Honolulu sa nazýva TheBus a prevádzkuje spoje v rámci Honolulu, a aj do iných častí Oahu. Cestovné za jednu jazdu je okolo 2,75 USD. Jednodňový cestovný lístok je možné si kúpiť u vodiča za 5,50 USD. Mesačný autobusový lístok sa dá kúpiť v sieťach 7-Elevens a supermarketoch za cenu 70 USD a začína s platnosťou vždy prvý deň v mesiaci. Lístok platí aj pre spoj 88A ktorý premáva cez celý ostrov. Každá zastávka autobusu je očíslovaná. Čierne trojmiestne číslo na žltej tabuli označuje zástavku. Rozvrh autobusov je možné nájsť na stránke http://www.thebus.org/default.asp?f=y&m=main.

Súkromný Waikiki Trolley prevádzkuje tri turistické linky po Waikiki. Zelená linka má na programe scénické atrakcie okolo Diamond Head smerom do Kahala Mall a operuje každých 35 minút. Po historických a kultúrnych pamiatkach jazdia červené autobusy, z centra mesta vyrážajú každých 40 minút, cez Chinatown a Hilo Hattie. Ružové linky sú zamerané na nákupné a reštauračné zóny, odchádzajú každých 10 minút z Ala Moana Mall. Lístky sa kupujú online.

Cenníky taxislužieb sú regulované, ceny budú rovnaké bez ohľadu na spoločnosť ktorú si vyberiete. Niektoré taxislužby ponúkajú aj výlety po ostrove Oahu.

lavné autopožičovne sa nachádzajú na medzinárodnom letisku v Honolulu a na Waikiki. Dopravné zápchy možno očakávať v pracovné dni, počas špičky, asi od 7:00 do 9:00, a od 15:00 do 18:00. Niektoré hlavné cesty majú pohyblivé pruhy, aby sa zrýchlila premávka na vyťaženejšej strane cesty.

 

UBYTOVANIE

Havajské ostrovy majú silnú turistickú infraštruktúru so stovkami hotelov, apartmánov, chát a penziónov. Nechýbajú tu ani turistické rezorty v ktorých sú hotely, golfové ihriská alebo apartmány.

Ponuka ubytovania na oficiálnych turistických stránkach štátu Havaj - https://www.gohawaii.com/islands/oahu/accommodations

V samotnom centre Honolulu je ubytovacích možností veľmi málo. Väčšina hotelov sídli v blízkom Waikiki. Nájdete tu všetky úrovne ubytovania, nechýbajú ani drahé hotely ponúkajúce absolútny luxus, no pohodlné ubytovanie nájdete aj oveľa lacnejšie.

Vo všeobecnosti platí, že dovolenka na Havaji je najpopulárnejšia, keď je počasie v Spojených štátoch najhoršie. Hlavná sezóna na Havaji je od polovice decembra do marca a od júna do septembra. Slabšia sezóna je na jar (apríl - jún) a na jeseň (september - decembra), vtedy sú v ponuke najlepšie ceny.

Rezervujte si ubytovanie v Honolulu online.

 

JEDLO

Súčasnú havajskú kuchyňu tvoria tradičné havajské, portugalské, americké a ázijské esencie.

Pacifická „fusion“ kuchyňa bola  vymyslená priamo tu. Tradičné havajské jedlo sa podáva vo forme nášho obedu – na tanieri dostanete rybu s trochou ryže a cestovinovým šalátom. Obľúbenými miestami predaja jedál sú zaparkované nákladné autá, kde dostanete jedlá za veľmi nízke ceny.

Obvyklý spôsob ochutnania havajskej kuchyne (pre turistov) je luau - tradičná havajská hostina. Luau usporadúva množstvo reštaurácií a hotelov. Jedlá sú podávané  v bufetovom štýle, v sprievode havajskej hudby a tradičných polynézskych tancov. Luau môžu byť drahé, ceny sa pohybujú od 50 USD do 90 USD na osobu.

V centre mesta sa nachádza množstvo kaviarní, ktoré navštevujú hlavne študenti a ľudia z okolitých kancelárii počas obeda, alebo oddychu pri káve. V susedstve je univerzita, takže tu nájdete aj veľký výber lacnejších bistier a reštaurácii na Fort Street Mall. Stravovaciu zónu ponúka aj nákupné centrum Aloha Tower Marketplace v centre mesta.

Ulice Waikiki majú asi najväčší výber turistických reštaurácií, od bufetového sedenia až po paťhviezdičkové reštaurácie.   

Nové stravovacie zariadenia vznikajú v Kaimuki, najmä pozdĺž Wai'alae Ave. Tu sa stretávajú hlavne miestni obyvatelia, ktorí obľubujú lokálnu medzinárodnú kuchyňu.

Ponuka reštaurácií  na stránkach ostrova Oahu - https://www.gohawaii.com/islands/oahu/restaurants

 

ZÁBAVA

Medzi obľúbené aktivity návštevníkov patrí horská turistika a eko-turistika, surfing, potápanie, šnorchlovanie, golf, alebo zájazdy orientujúce sa na pozorovanie veľrýb, múzeá, vulkány, vojenskú a pôvodnú históriu súostrovia. Bohatá je aj ponuka kultúrnych podujatí.

Aktuálne informácie o podujatiach ostrova Oahu - https://www.gohawaii.com/islands/oahu/events

V Honolulu sa väčšia časť nočného života odohráva vo Waikiki, kde prevládajú turisti. Každý lepší bar v Honolulu má aj menšie jedlá na zahryznutie, niektoré z týchto ponúk preslávili svoje podniky viac ako ich príjemná atmosféra. Kľúčovým slovom v tejto časti sveta je pau hana (voľný čas), ktoré sa používa aj pre happy hour.

 

NÁKUPY

Ako vo zvyšku USA, aj tu je menou americký dolár. Je tu množstvo bánk, bankomatov a zmenární. Samozrejme na vidieku je bankomatov menej.

Ceny sú v porovnaním so zvyškom USA vyššie. Najväčšiu koncentráciu obchodov nájdete na Waikiki.

Honolulu má unikátne obchodíky a viaceré nákupné centrá, ktoré ponúkajú množstvo miestnych produktov, tradičné stánky s kvetinovými girlandami, ukulele výrobne, obchody so suvenírmi, moderné obchody s oblečením, aj starožitníctva. Samotné centrum Ala Moana má viac ako 340 obchodov a reštaurácií v najväčšom obchodnom centre na voľnom priestranstve na svete.

Obchody majú vlastné otváracie hodiny, niektoré otvárajú po 10:00 hod., iné majú obednú prestávku, ďalšie zatvárajú po 17:00 hod., ostatné sú otvorené až do 21:00 hod.

Obchody  na oficiálnych stránkach ostrova Oahu - www.visit-oahu.com/mp/listing.aspx?i=2&j=29

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Havajské ostrovy

'Imiloa Astronomy Center of Hawai'i – zvláštna, provokujúca kreácia vedcov a pôvodných Havajčanov. Centrum havajskej mytológie (Mauna Kea) je dnes sídlom najdôležitejších observatórií na Zemi. Výstava začína havajskou legendou o stvorení sveta, pokračuje úvodom do havajskej histórie, nasledujú výstavy zrodenia vesmíru (Bing Bang), havajskej moreplavby a modernej astronómie. Vrcholom sú 3D predstavenia a videoprojekcie. Jedno z najzaujímavejších havajských múzeí;

Hawai'i Volcanoes National Park – jedinečný národný park zložený z dvoch aktívnych vulkánov sa rozprestiera od tropických pláží po subarktické pásmo  na vrchole sopky Mauna Loa (4103 m n. m.). Centrom je pariaci sa kráter sopky Kilauea, kam sa môžete ísť pozrieť v sprievode rangerov.

Issacs Art Center – úžasná zbierka významných historických havajských malieb a artefaktov. Jedno z najlepších havajských múzeí;

Kealakekua Bay State Historical Park – jedno z najlepších miest na potápanie a šnorchľovanie na ostrove Hawaii s mnohými chránenými druhmi morských zvierat. V blízkej jaskyni Ka'awaloa je pamätník kapitána Cooka, ktorý tu v roku 1779 pri šarvátke s domorodcami prišiel o život;

Mauna Kea – najvyšší vrch súostrovia s prstencom observatórií. Na hviezdy sa môžete pozrieť v centre Onizuka, alebo sa môžete vydať na vrchol sopky po turistickej trase dlhej 9,7 km;

Mo'okini Heiau – na najsevernejšom bode ostrova Hawaii nájdete jednu z najstarších a historicky najdôležitejších svätýň súostrovia. Jej  vznik je datovaný do roku 480, kedy tu boli obetované prvé ľudské obete. Svätyňu navštevuje veľmi málo turistov;

Pu'uhonua O Honaunau – národný historický park tvorený chrámami, pozemkami a kráľovskými pohrebiskom. Objavíte tu drevené plastiky starých bohov, kamenné dosky koane, alebo prekrásne miesta na šnorchľovanie okolo prírodných lávových vyvrelín;

 

Honolulu

Palác Iolani – historický palác havajských kráľov a kráľovien, dnes múzeum; Ali'iolani Hale – prvá z vládnych budov havajského kráľovstva postavená v roku 1874; USS Arizona Memorial – jedna z najdôležitejších vojnových pamiatok na území USA. Múzeum má dve časti a je venované útoku na Pearl Harbour;

USS Missouri – bývalá bitevná loď USS Missouri ponúka unikátny zážitok pre fanúšikov vojenskej histórie. Loď bola vlajkovou loďou americkej flotily počas bitiek o ostrovy Iwo Jima  a Okinawa;

National Memorial Cemetery of the Pacific – na vojenskom cintoríne leží asi polovica amerických padlých počas druhej svetovej vojny, tiež pozostatky amerického astronauta havajského pôvodu Ellisona Onizuku, ktorý zomrel počas katastrofy raketoplánu Challenger;

Bishop Museum – múzeum považované za najlepšie polynézske múzeum na svete je havajskou verziou inštitútu Smithsonian. Múzeum bolo založené na počesť princeznej Bernice Pauahi Bishop a zo začiatku obsahovalo len exponáty pochádzajúce z havajského kráľovstva;

Honolulu Academy of Arts – zbierka akadémie je považovaná za jednu z najlepších kolekcií ázijského umenia na svete;

Mission Houses Museum – tri domy misionárov z Nového Anglicka  sú prvými drevenými stavbami na Havajských ostrovoch;

Aloha Tower – desaťposchodová budova, postavená v roku 1926 bola dlhé roky najvyššou budovou v Honolulu. Jej strecha dodnes ponúka nezabudnuteľné výhľady;

Diamond Head - vrch vulkanického prachu. Na vrchole sa nachádza obetné miesto ľudských obetí -  svätyňa luakini heiau. Najlepším dôvodom prečo na vrch vystúpiť je úžasný výhľad na juhovýchodnú časť ostrova O'ahu;

Waikiki Beach – dvojmíľový pás bieleho piesku rozprestierajúci sa od  Hilton Hawaiian Village po Kapi'olani Park. Pláž postupne mení svoje meno aj charakter. Po celý rok je vhodná na plávanie, body-boarding, surfing alebo jachting. Celý úsek pláže je monitorovaný plavčíkmi. Od mája do decembra je more rozbúrené, vhodné na surfing, menej na plávanie. Najlepšie šnorchlovanie je na Sans Souci Beach;

Waikiki Aquarium – akvárium funkčné od roku 1904, s výbornou galériou žralokov. V jednotlivých nádržiach nájdete obyvateľov havajských útesov ako aj vzácne druhy rýb;

Foster Botanical Garden – exotické, prekrásne kvety, o ktorých doteraz len čítali;

 

PASY

Oahu Unlimited – zahŕňa vstupy na 30 najnavštevovanejších atrakcií na ostrove Oahu, vrátane Honolulu Zoo, výletu do prírodnej rezervácie - Kualoa Ranch Tours, Sea Life Park, USS Bowfin, a iné. S kartou môžete ušetriť až 50% z ceny vstupného. Cena sa pohybuje v rozmedzí 69 až 319 USD, podľa doby platnosti pasu, či už pre jednodňový pas alebo sedemdňový.

Waikiki Trolley Pass - zahŕňa bezplatnú prepravu linkami Waikiki Trolley,  vstupy na 15 najnavštevovanejších atrakcií v Honolulu, vrátane Honolulu Zoo, Sea Life Park, USS Bowfin, a iné. S kartou môžete ušetriť až 50% z ceny vstupného. Cena sa pohybuje v rozmedzí 72 až 121 USD, podľa doby platnosti pasu, či už pre jednodňový pas alebo dvojdňový.

 

LETISKO

Honolulu International Airport (HNL)

 

INTERNET

http://www.gohawaii.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Hawaii

https://portal.ehawaii.gov/

www.visit-oahu.com/

www.honolulu.gov

http://en.wikipedia.org/wiki/Honolulu,_Hawaii

 

APLIKÁCIE

Honolulu Map and Walks - Táto užitočná aplikácia prináša niekoľko peších výletov, ktoré zahŕňajú to najlepšie z Honolulu. Obsahuje podrobné mapy s vyznačenými trasami a výkonnými navigačnými funkciami, ktoré majiteľa sprevádzajú celou trasou, z počiatočného miesta do cieľového. Pomocou nej môžete preskúmať všetky miestne atrakcie na vlastnú päsť, vlastným tempom a za cenu, ktorá je len zlomkom toho, čo by ste zvyčajne platili za prehliadku.

 

BEZ ZÁRUKY

Krátky slovník havajčiny:

"Dobrý deň" sa povie - aloha
"Dovidenia" sa povie - aloha
"Láska" sa povie- aloha

Pri návšteve havajských vulkánov si dávajte pozor na bohyňu Pele. Ak si vezmete kameň zo svahov sopiek Mauna Kea alebo Kilaluea, privoláte jej hnev... Tiež je to nelegálne.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa