VIDEO Skryté podoby New Yorku

2013-09-11 10:10:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Jeho srdce sa rozprestiera na iba 13 míľ dlhom a 3 míle širokom ostrove, no napriek tomu sa z New Yorku stala dominanta medzi svetovými veľkomestami. Sochu Slobody a najznámejšie mrakodrapy pozná snáď každý, no Veľké jablko ukrýva oveľa viac čarovných miest, o ktorých sa oplatí vedieť.



 

  • Tajné stanice metra, Manhattan

Na rozsiahlych trasách newyorského metra sa dodnes nachádzajú aj také stanice, o ktorých súčasníci nemajú ani potuchy, pretože sú uzatvorené a verejnosti neprístupné. Niekoľké vyzerajú ako podzemia duchov, no stanica City Hall ukrýva prepracované interiérové mozaiky a oproti opusteným posprejovaným nástupištiam pôsobí ako stratený poklad mestskej architektúry. Stanicu je možné zahliadnuť na trase vlaku 6, ak na konečnej zastávke Brooklyn Bridge nevystúpite, ale necháte sa viezť ďalej.

 

  • The High Line Park, West Side

Jeden z najnetradičnejších parkov nielen v New Yorku, ale i vo svete vznikol na mieste bývalej železničnej trate medzi 12. a 30. Ulicou. Tento vyše míľu merajúci pás verejného priestranstva zmenili dobrovoľníci na oázu pokoja, kam Newyorčania utekajú pred ruchom veľkomesta. Park je sprístupnený každý deň od siedmej hodiny ráno do siedmej večer.

 

  • Akvadukt Croton, Soho a Harlem

Keď pri prechádzkach New Yorkom spustíte pohľad z do neba siahajúcich mrakodrapov aj pod nohy, môžete zazrieť nenápadný odkaz histórie metropoly - poklop niekdajšieho akvaduktu Croton. V najvyťaženejších časoch dokázal do mesta priviesť až 60 miliónov galónov vody denne z rieky Croton, postupom času však ani to nestačilo na zásobovanie rozrastajúceho sa mesta. V roku 1842 bol akvadukt vyradený z prevádzky a jeho nadzemné nádrže boli prebudované. Na 5. Avenue vyrástla knižnica The New York Public Library a v Central Parku vznikla známa trávnatá plocha The Great Lawn. Dodnes sa zachovali iba posledné dva poklopy vodárskeho gigantu - jeden na Jersey Street v Soho, druhý na rohu Piatej Avenue a 110. Ulice v Harleme.

 

  • Hua-Mei Bird Garden, Lower East Side

V tichom kútiku Parku Sary Rooseveltovej sa v jedno pokojné ráno v roku 1993 zišla skupinka čínskych mužov, aby sa mohli započúvať do spevu svojich operených domácich miláčikov. Odvtedy sa v každý jarný a letný deň stretávajú na rovnakom mieste, kam prinášajú plachtami prikryté klietky a nechávajú pestrofarebné vtáčiky spievať. Komunita Hua-Mei sa postupne rozrastá a jej členovia vo vtáčej záhrade radi privítajú aj okoloidúcich.

 

  • The Village Chess Shop, Greenwich Village

Nie je tajomstvom, že Veľké Jablko je doslova preplnené šachovnicami, ktoré možno nájsť v parkoch, v centrách a aj stolíky v kaviarňach majú podobu čierno-bielej mozaiky. Dokonca i samotné mesto so svojimi do dokonalej mriežky usporiadanými ulicami pôsobí ako jedna veľká šachovnica. Množstvo domácich holduje tejto strategickej hre, no existuje iba jedno miesto, ktoré sa v uplynulých rokoch stalo mekkou newyorského šachu. The Village Chess Shop predstavuje nielen predajňu potrieb špičkovej kvality, ale vďaka prepracovaným tréningovým programom tu vyrastajú aj malí americkí majstri. Pri návšteve vás pozvú na partiu a ponúknu šálkou kávy.

 

  • The Freedom Tunnel, Upper West Side

Tunel Slobody tiahnuci sa 50 blokov južne od 122. Ulice bol opustený čoskoro po jeho výstavbe v roku 1930. Rozsiahle podzemné vlakové priestory sa stali doslova obytnou štvrťou pre množstvo manhattanských bezdomovcov. Znovuotvorenie trate v roku 1990 však zapríčinilo masové vysťahovanie a dnes je trať zákonom zneprístupnená. Navštevujú ju iba graffiti umelci či náhodní mestskí bádatelia.

 

  • Taverna William Barnacle, East Village

Ulice metropoly pamätajú aj zašlé gangsterské časy, napríklad na 1. Avenue sa tehlové múry bývalého mäsiarstva tiahnu až do podzemných tunelov, vďaka ktorým mafia v období prohibície ťažila ako v zlatej bani. Pašerák Frank Hoffman tadiaľto zásoboval susedné bary, ktoré sa neštítili podpultového predaja alkoholu. Dnes je tento podnik rozdelený na William Barnacle Tavern v dolnej časti a verejné divadlo Theatre 80, ktoré zastrešuje Múzeum amerického gangstera. Majiteľ Lorcan Otway berie návštevníkov na prehliadku domu plnú napínavých pašeráckych historiek. Keď jeho rodina v šesťdesiatych rokoch budovu získala, v suteréne našli dva Hoffmanove trezory. A v nich okrem iného osvedčenia o vlastníctve dvoch miliónov dolárov v zlate.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa