Manhattan, New York

2012-03-13 11:35:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY- Ostrov Manhattan je najhustejšie obývanou časťou New Yorku. Je preto aj symbolom rôznorodosti, príležitostí a nových začiatkov.



Názov Manna-hatta pochádza z jazyka indiánskeho kmeňa Algonquin, čo v preklade znamená „ostrov mnohých kopcov“.

Je jedným z piatich new yorských mestských obvodov. Ďalšími sú Bronx, Brooklyn (Brooklyn a Manhattan spája romantický most Brooklyn Bridge, ktorý je od roku 1964 historickou pamiatkou), Queens a Staten Island

 

Manhattan sa delí na päť častí:

Central Park je snáď najslávnejším parkom na svete  (môžeme ho poznať napríklad z filmov ako Sám doma 2, Keď Harry spoznal Sally alebo muzikálu Hair). Každoročne ho navštívi okolo 25 miliónov ľudí.

Lower Manhattan je najjužnejšia časť ostrova a je finančným a obchodným centrom USA. Nachádza sa tu napríklad slávna ulica Wall Street, na ktorej sídli americká burza, alebo Ground Zero - pamätník obetiam 11. septembra. Jeho súčasťou je aj štvrť umelcov - SoHo.

Na Midtown Manhattan nájdete svetoznáme komerčné budovy ako Rockefeller Center, Radio City Music Hall alebo Empire State Building. Upper Manhattan nie je kvôli kriminalite príliš obľubeným turistickým centrom, aj keď sa tu nachádza známe múzeum The Cloisters, pobočka Metropolitan Museum of Art. Harlem je taktiež známy pre vysokú kriminalitu a výskyt drog.

Každopádne môžete v tejto časti New Yorku stráviť mesiace a aj tak budete mať kopec príležitostí objavovať niečo nové - krásne miesta, reštaurácie, múzeá, galérie.

Zdroj/autor: Zuzana Veliká, drom

Foto: sxc.hu, dklaus, pcelsi, ericortner, winterdove, jorivando

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa