Bronx - odvrátená strana New Yorku

2012-01-23 17:20:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - New York je pre Američanov mesto miest, úžasná metropola, ktorá nikdy nespí, veľké jablko a kto vie čo ešte. Okrem svojej nablýskanej tváre má však aj inú, ďaleko menej príťažlivú. Reč je o štvrti Bronx, ktorá je „preslávená“ svojou kriminalitou.



Štvrť s prívlastkami naj

Bronx, ktorý dostal meno po švédsko-holandskom kapitánovi Jonasovi Bronckovi, je pozoruhodná štvrť v každom ohľade. Ukrýva v sebe totiž niekoľko superlatívov, ktoré stojí za to spomenúť. O aké „naj“ charakteristiky ide?

Tak napríklad Bronx je najsevernejšou časťou celého New Yorku. Okrem toho je jedinou štvrťou, ktorá sa v celej svojej kráse nachádza na súši. Pokiaľ ide o jej vek, je druhou najstaršou štvrťou po slávnom Manhattane, ktorý je známy najmä vďaka mrakodrapom týčiacim sa až do nebies.

Pomaly sa dostávame k prvenstvu, ktoré je pre náš článok najdôležitejšie. Bronx bol totiž dlhé roky známy ako štvrť s najvyššou kriminalitou v celom obrovskom New Yorku. Tá sa začala prejavovať najviac v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia a svoj vrchol dosiahla v rokoch osemdesiatych.

V tej dobe si nikto, kto cez Bronx prechádzal, nemohol byť istý, či ho neokradnú, nepredajú mu drogy, nezbijú, nevnútia mu prostitútku alebo dokonca nezabijú. V štvrti dennodenne prebiehal boj zločineckých skupín rôznych národností a rás. Aby sme však na Bronx povedali aspoň niečo pekné, tak je aj miestom veľmi zaujímavej subkultúry, z ktorej sa vyvinul aj slávny hudobný štýl hip hop.

 

Zarobiť sa dá aj na kriminalite

Dnes to už v Bronxe našťastie nie je s kriminalitou až také horúce. New York za to môže vďačiť ráznym preventívnym programom miestnej polície, ktorá kriminalitu „deklasovala“ na podstatne nižší stupeň. To však neznamená, že by bolo nad zločinom v Bronxe úplne vyhrané, kriminalita je stále značne rozšírená.

Ale to by v tom musel byť čert, keby ľudia nedokázali zarobiť aj na tejto smutnej sláve, aj keď sa v tomto prípade nedá uprieť akýsi ľudský rozmer celého projektu. O čo konkrétne ide? Istý pán menom Curtis Sliwa, ktorý sa okrem iného angažuje aj v občianskej hliadke, sa rozhodol turistom ukázať zločineckú históriu Južného Bronxu.

Je to niečo, ako keď vás turistický sprievodca sprevádza napríklad uličkami Viedne, len s tým rozdielom, že v Bronxe vám ukazuje miesta, kde všade sa odohrávali najhoršie kriminálne scény. Za tri hodiny turisti uvidia z tejto štvrte všetko podstatné - hlavné ulice drogových dílerov, pasákov, budovy, v ktorých sa prechovávali kradnuté autá, ba kriminálna prehliadka dokonca neobchádza ani legendárnu trasu metra číslo štyri, ktorej pasažieri si mohli dosýta užívať prepady a krádeže prakticky bez ohľadu na dennú dobu.

Turistická trasa má názov „Underbelly Tour“ a je skutočne ojedinelým projektom, ktorý má upozorniť na negatívne javy ľudskej spoločnosti. A popritom samozrejme aj zarobiť nejaký ten dolár.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa