TOP 10: Najpopulárnejšie turistické atrakcie

2013-12-13 15:30:00 |   |    | 

Nádherné, dokonalé, mystické a opradené mnohými tajomstvami. Takýmito superlatívmi by ste mohli pomenovať všetky atrakcie, ktoré neustále lákajú návštevníkov do svojho náručia. I keď by sa niektoré z nich zdali niekomu možno už opozerané, stačila by jedna návšteva k nim, aby pochopili, v čom tkvie ich jedinečnosť. A týchto desať patrí podľa businessinsider.com nielen medzi tie najpopulárnejšie, ale aj najjedinečnejšie na svete.



 

  • Machu Picchu, Peru

Intelekt civilizácie, ktorá vystavala toto jedinečné miesto, nás asi nikdy neprestane nadchýnať. I keď možno raz nejakým zázrakom prídeme na to, čo všetky tieto stavby znamenali a ako sa im podarilo postaviť náročné kamenné budovy, i tak istotne neprestaneme obdivovať ich krásu. Navyše v spojení s tak úžasnou prírodou ľahko zabudnete aj na jeho vyššiu polohu a ľahšie zdoláte aj trasu k nim.

 

  • Angkor Wat, Kambodža

Najcharakteristickejšie miesto v tejto krajine, o ktorého význame svedčí i fakt, že sa nachádza na ich štátnej vlajke. Chrámový komplex bol vystavaný v nehostinných podmienkach v džungli a práce na ňom stáli taktiež mnoho nevinných životov. Kamene tu museli byť nanosené a následne boli dôkladne spracované do úžasnej kamennej architektúry, ktorá je pýchou Angkor Wat. I keď chrám trošku poškodila neslávna éra, keď slúžil ako skladisko Červených Khmérov, napriek tomu si dokázal uchovať svoje čaro.

 

  • Tádž Mahal, India

Najväčší symbol lásky, ktorý k sebe ročne pritiahne mnoho zamilovaných párov. Na tejto akoby posvätnej pôde si chcú vyznať vzájomne city a potvrdiť tak aj veľkoleposť ich vzťahu. Indický mogul Jahana ho dal vystavať pre svoju manželku, ktorá zomrela pri pôrode, aby sa na ňu nikdy nezabudlo. Možno i z tohto dôvodu ho jeden z tunajších básnikov nazval aj slzou na tvári večnosti.

 

  • Petra, Jordánsko

Večné mesto vytesané do skaly. Jednotlivé domy vznikali kvôli mimoriadne náročnej práci staviteľov, ktorí si napriek tomu nechali ešte dostatok síl aj na ich skvelú výzdobu. Niektoré z budov boli osídlené ako domy, no niektoré boli postavené ako hrobky a svätyne, odkiaľ odchádzali jeho obyvatelia na večný odpočinok. Úchvatnou ukážkou je i vodný systém, ktorý fungoval už vtedy s úplnou presnosťou.

 

  • Bayon Temple, Kambodža

Nachádza sa severne od Angkor Wat v jeho blízkosti. Chrám bol zasvätený budhizmu a na bohato zdobených skalách nájdete vytesanú aj Budhovu tvár. Je najmladšou stavbou v Angkore. Prekvapuje svojou monumentálnosťou a oproti svojmu slávnejšiemu priateľovi vás privíta menšou návštevnosťou, takže si ho môžete vychutnať v oveľa väčšom pokoji a lepšie tak vsať atmosféru historickej Kambodže.

 

  • Mezquita, Córdoba

Monumentálna stavba, ktorá v sebe nečakane skĺbila dve náboženstvá. Pôvodne bola totiž postavená ako mešita. No keď sa v Španielsku ujali moci kresťania, prebudovali ju na katedrálu oslavujúcu ich náboženstvo.

 

  • Chrám Kristovho vzkriesenia, Petrohrad

Nádherná stavba vyzdobená niekoľkými výjavmi z Biblie prekvapí najmä drobnou precíznou prácou, ktorá dokopy znamená veľkolepé dielo. Postavená bola na mieste, kde zabili cára Alexandra II. Z úcty k nemu chcel naňho takto spomínať jeho syn a taktiež tak vzdal poctu aj ľuďom, ktorí tam zomreli. I preto ho niekedy prezývajú chrámom preliatej krvi.

 

  • Bazilika sv. Petra, Vatikán

Jej názov nebol vybraný náhodne. Pôvodne tam mal vraj kedysi byť hrob apoštola Petra, ktorý bol zakladateľom Cirkvi. Pre veriacich tak znamená mimoriadne dôležité miesto, ktoré túžia navštíviť. Taktiež sa tam pravidelne konajú aj významné omše, ktoré často celebruje samotný pápež. Pozornosť púta aj výzdobou, o ktorú sa postaral Michelangelo.

 

  • Dubrovník, Chorvátsko

Do výberu sa dostalo i jedno typické dovolenkové mesto. Tým je Dubrovník, ktorý mnohí nazývajú aj perlou Jadranu. Pre našincov je to taktiež mimoriadne obľúbená destinácia, kde si oddýchnu od každodenných starostí.

 

  • Hlavné námestie, Krakov

Ďalším blízkym miestom pre našincov je Krakov, kde sa nachádza atrakcia, ktorá uzatvára túto top desiatku. Do nej sa dostalo centrum, ktoré je najväčšie stredoveké námestie v Európe. Sídli tam hneď niekoľko ďalších pamiatok, ktoré vám poskytnú skvelú možnosť na celodenný výlet a spoznávanie historicko-moderného Poľska.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa