Tu leží filmový Divoký západ: Údolie monumentov ohromuje pustou púštnou gotikou

2015-09-06 07:00:00 |   |    | 

Nekonečná pustá krajina, červenkasté skalné útvary a cesta, ktorá sa tiahne až za obzor. Tak nejako si vďaka westernovým filmom predstavuje väčšina z nás Divoký západ. A ten skutočne existuje – na hranici Utahu a Arizony leží legendárne Údolie monumentov, pustá krajina nikoho, kde vznikli tie najslávnejšie westerny a kde sa po nekonečnej ceste preháňa len piesok… a turisti.



 

Pri ceste cez Údolie monumentov sme v nadmorskej výške vyššej ako je Veľký Rozsutec. Veď priemerná výška nad morom je tu asi 1700 metrov, ohromné skalné masívy, ktoré trčia k nebesiam, pritom merajú ďalšie desiatky, niektoré i stovky metrov. A okolo nič, len červenkastá pláň, ktorá nemá konca.

 

Tadiaľto bežal Forrest Gump

 

Neutešený ráz tunajšej krajiny mnohokrát využili filmári. Veď práve tu dostal svoju filmovú podobu americký Divoký západ. Režisér John Ford sem umiestnil v priebehu dvadsiatich rokov všetky svoje westernové filmy. Neskôr tadiaľto bežal i filmový Forrest Gump. A kde je podľa vás domov slávneho kovboja z reklamy Marlboro? Áno, práve tu, v Údolí monumentov.

Množstvo ľudí prekvapí, keď zistia, že oblasť nie je klasickým národným parkom, ale rezerváciou, ktorú spravujú Navahovia, indiánsky kmeň. Mimochodom, chladené pivo si v tunajšom návštevníckom centre nedáte, platí tu totiž prohibícia. A oficiálne by ste sem žiadny alkohol ani nemali priviezť. Navahovia tiež vyberajú vstupný poplatok – jeho výška sa odvíja od toho, čo chcete v Údolí monumentov poznať a zažiť.

 

Po ceste len s pohonom na všetky štyri kolesá

 

Údolím vedie 27 kilometrov dlhá „Údolná cesta“, na ktorú môžete vyraziť i svojím automobilom. Jej kvalita však nie je nijako oslnivá a v priebehu prudkých dažďov sa premieňa na rieku blata. S automobilom, ktorý nemá náhon na všetky štyri kolesá, je za nepriaznivého počasia cesta Údolím pomerne veľké riziko.

V návštevníckom centre si však terénny automobil môžete požičať. Alebo si priamo dohodnúť jednu z komentovaných jázd – kde sa role sprievodcu zhostí jeden z miestnych indiánov. A tí, čo Údolie monumentov navštívili, poslednú možnosť jednoznačne odporúčajú.

Rezervácia vznikla už v roku 1868 a dnes patrí – i vďaka svojej filmovej reputácii - k najnavštevovanejším miestam v Štátoch. Pri ceste sem je teda dobré počítať i s obmedzenou kapacitou ubytovacích zariadení. Bez toho, aby ste si v predstihu zarezervovali ubytovanie, si v blízkom meste Goulding – v hoteloch i kempoch - neškrtnete. A plno bude i v hoteloch vo vzdialenejších mestečkách Bluff, Mexican Hut alebo Kayenta. 

 

 

Navahovia – indiánsky kmeň

 

Údolie monumentov nie je národným parkom, ale patrí do rezervácie indiánskeho kmeňa Navahov. Navahovia sú s 300 tisícmi príslušníkov najpočetnejšou etnickou skupinou medzi pôvodnými obyvateľmi USA. Kmeň, ktorý sa do oblasti takzvaných Štyroch rohov presunul v 15. storočí z Aljašky, zohral výraznú úlohu v priebehu druhej svetovej vojny. Spletitý pôvodný jazyk, ktorý ovládali len samotní indiáni, poslúžil ako šifrovací kód, ktorý Japonci nikdy nerozlúštili.

 

Krajinu v Údolí monumentov tvoria takzvané messa (stoly, tabule) a butte (chrbty). A tie najznámejšie útvary majú samozrejme i svoje mená. Ľavý a pravý palčiak, Tri sestry, Sloní chrbát, Totem, Kľúčová dierka… Dokonalá púštna gotika (hoci nejde o skutočnú púšť) je najkrajšia z diaľky, aj keď to môže znieť paradoxne. Tie najlepšie fotografie skutočne vznikajú z úctivej vzdialenosti, kedy sa človeku na snímku vojde viac pieskovcových skál odrazu.

 

 

Foťte – skoro ráno i pri západe slnka

 

A skúsení fotografi tiež odporúčajú nastaviť si ráno budík na skorú hodinu a vybehnúť s fotoaparátom skôr, než sa deň úplne prebudí. Takmer povinnosťou je vyčkať v Údolí i na západ slnka, kedy sa skaly začnú farbiť do červena. Najkrajšie výhľady sú z Vyhliadky Johna Forda, ale tiež od návštevníckeho centra.

Tí, čo prídu do Údolia monumentov, často vyrazia ešte k Štyrom rohom. Presun po ceste 163 a vzápätí 160 trvá asi hodinu a pol. Štyri rohy sú unikátnym miestom, kde sa v jednom bode stretávajú hranice štyroch štátov (ďalšie takéto miesto v celých USA nenájdete), a keď sa človek správne postaví na pamätnú kovovú dosku zapustenú do zeme, môže stáť hneď na území štyroch štátov súčasne – Arizony, Utahu, Nového Mexika a Colorada.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Hor sa do Yellowstonu! : Vydajte sa s nami do najslávnejšieho národného parku planéty! Pre obrovský záujem pridávame ešte jeden extra termín v septembri! V priebehu takmer trojtýždňového zájazdu navštívime nielen národný park Yellowstone, ale i ďalšie nádherné miesta – národný park Glacier, olympijské Salt Lake City, národný park Olympic alebo Seattle. Ako jediná CK v ČR má ESO travel komerčné povolenie pre vstup do kľúčových národných parkov USA. V cene zájazdu je navyše i vstup na vyhliadkovú vežu Space Needle v Seattli a návšteva továrne Boeing!
  • Po slávnejRoute 66! : Vydajte sa po najslávnejšej ceste sveta, matke všetkých ciest. Route 66 je legendou nielen medzi motocyklistami, ale i medzi bežnými turistami. Vydajte sa po nej! Aspoň prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde píšeme i o ďalších destináciách, do ktorých jazdí a lieta ESO travel.
  • New York na tri noci!: Predĺžený víkend v New Yorku? Áno! Pripravili sme pre vás atraktívny program, vďaka ktorému spoznáte to naj z New Yorku v priebehu troch dní! Socha Slobody, Empire State Building, Brooklyn Bridge, Čínska štvrť… a množstvo ďalších miest, ktoré sú symbolmi New Yorku. Ubytovanie v srdci Manhattanu, český sprievodca a ako bonus výlet loďou k soche Slobody a na Elis Island a vstup na vyhliadku na slávnom Empire State Building.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa