Iná tvár New Yorku: Týchto 6 atrakcií pozná len málo turistov

2016-09-09 00:00:01 |   |    | 

Socha slobody, Central park, Broadway, pamätník bývalých Dvojičiek, výhľad z Empire State Building a Metropolitné múzeum. To je najužší zoznam pamiatok, ktoré pri návšteve New Yorku nevynechá asi žiaden turista. Okrem nich však americké veľkomesto ukrýva zopár tajomstiev, ktoré odhalia iba tí najvernejší cestovatelia. My vám dnes poradíme, ktoré z nich by ste nemali pri návšteve „veľkého jablka“ vynechať.



 

Tunel metra Atlantic Avenue

Trať metra Cobble Hill patrila medzi prvé v New Yorku. V tých časoch sa po nej ešte preháňali lokomotívy a patrila k najvyťaženejším v meste. Neskôr však došlo k modernizácii a tunel, ktorým viedla, úplne uzavreli. Od stanice Atlantic Avenue v Brooklyne však neskôr časť pôvodnej trate pre milovníkov adrenalínu sprístupnili. Prehliadky nie sú pravidelné a robia sa iba prostredníctvom špeciálnych tour. Priestory počas nej nie sú poriadne osvetlené, aby vytvárali temnejšiu a napätejšiu atmosféru. V podzemnom tuneli však nejde len o boj s vlastným strachom, dozviete sa tam aj niečo viac o histórii metra a o tom, ako vyzerali prvé pôvodné súpravy.

 

Nemocnica Smallpox

Cestovatelia s kúskom fantázie nájdu v New Yorku svoj raj. Stačí sa postaviť pred nejakú opustenú budovu a už sa ich myseľ pustí na divokú cestu časom. Ideálna je napríklad opustená nemocnica Smallpox na ostrove Roosevelt Island. Otvorili ju v polovici 19. storočia, kedy sa v nej nachádzalo približne 100 lôžok. Svojim pacientom ponúkala okrem dobrej starostlivosti aj exkluzívne prostredie ďaleko od rušného mesta. Keďže sa nachádzala na opustenom ostrove, väčšinou sa využívala pre ľudí, ktorí museli zostať v karanténe. V súčasnosti sa dostanete iba k vonkajším priestorom Smallpoxu, no v budúcnosti sa plánuje sprístupnenie celých ruín a ich postupné obnovenie.

 

Lanovka na Roosevelt Island

Najlepší pohľad na Manhattan získate len za pár dolárov. Lanovka, ktorú v tomto prípade volajú „vzdušná električka“, spája Roosevelt Island s Manhattanom. Je súčasťou verejnej dopravy a použiť na ňu môžete aj vašu metro kartu. Postupne prechádza z ostrovnej časti ponad rieku a horný Manhattan a ponúka najlepší pohľad na túto časť mesta. Napriek dobrej dostupnosti o nej vie minimum ľudí a kvôli tomu ju často nevyužívajú. Po prvýkrát bola spustená v roku 1976, kedy chcelo mesto oživiť túto časť a umožniť jej obývanie viacerým obyvateľom.


Cintorín Green Wood

Možno sa vám zdá návšteva cintorína trošku morbídna, pri Green Wood, ktorý sa nachádza v Brooklyne v časti Greenwood Heights, však pokojne urobte výnimku. Vďaka výnimočným stavbám bol tento cintorín zaradený aj na zoznam národných chránených pamiatok. Jeho dominantou je veľká dvojkrídlová vstupná brána a menšia kaplnka slúžiaca na bohoslužby. Green Wood bol otvorený v prvej polovici 19. storočia a miesto posledného odpočinku tam našlo viacero významných osobností brooklynskej smotánky.

 

Zastávka metra Old City Hall

Prvá linka newyorkského metra mala aj zastávku City Hall. Kvôli modernizácii podzemných priestorov však po 2. svetovej vojne túto trať uzavreli a spolu s ňou aj jednu z najkrajších newyorských staníc. Tú zdobila vysoká presklená strecha, ktorá prepúšťala časť denného svetla. V súčasnosti slúži stanica už iba ako pomocná dráha pre otáčanie niektorých liniek. Mestské múzeum dopravy však niekoľkokrát do roka ponúka pri špeciálnych príležitostiach aj prehliadky týchto podzemných priestorov. Pre bližšie informácie treba sledovať webovú stránku múzea a tam si čo najskôr objednať lístky, pretože záujem je vždy veľmi veľký. Prehliadky sa totiž konajú maximálne 20-krát ročne.

 

Pevnosť Blockhouse

New York má aj svoju malú tajnú pevnosť. Jej vznik sa datuje na začiatok 19. storočia, keď bola vybudovaná ako časť obranného systému počas vtedajšej vojny. Neskôr fungovala ako skladovací priestor, no dnes je už opustená. Nachádza sa v Central parku v časti North Woods, kde môžete oddychovať v najkrajšej prírodnej časti. Nájdete tam malé vodopády, voľnú lesnú plochu aj piknikové lúky.

 

Autor: David

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa