Najväčšie lákadlá Bolívie: Obrovská soľná pláň, slávne jazero aj najvyššie položená vinica sveta

2022-05-11 10:30:00 |   |    | 

Podľa cestovateľov je Bolívia najviac podceňovanou destináciou v Južnej Amerike. Turisti väčšinou vyhľadávajú luxusné pláže Mexika, tajomnú históriou Peru a divokosť Brazílie. Lenže rovnako atraktívne dôvody na vaše dovolenkové plány nájdete aj v tejto krajine. K tomu navyše môžete pripočítať priateľských obyvateľov, ktorí sa o vás radi postarajú.



 

Salar de Uyuni

V Bolívii nájdete jednu z najväčších soľných plání na svete. Salar de Uyuni je obľúbeným miestom pre fotografov. Nádherné odrazy oblohy na hladine vyzerajú, ako keby ste práve prišli na koniec sveta a vstúpili do neba. Veľká časť tohto prehistorického jazera je prístupná pre verejnosť. Domáci tour operátori organizujú zážitkové jazdy na terénnych autách. Ideálny čas na ich návštevu je pár hodín po daždi, keď sa tam nachádza najviac vody a vytvára to intenzívnejší zážitok.

Ak by ste tam chceli ísť sami, choďte iba popri okrajoch pláne. Na jednom z najplochejších miest sa totiž môžete ľahko stratiť. Ďalšou komplikáciou bývajú veľmi rýchle meniace sa podmienky. Keďže je tam horúco, voda po daždi rýchlo vyschne a zrazu ste akoby na púšti. Pre túto oblasť sú charakteristické plameniaky, ktoré taktiež vytvárajú podmanivú atmosféru. Na pláni môžete navštíviť aj priamo lokality na spracovanie soli, kde uvidíte celý proces jej výroby.

 

Tarija

Vo viacerých častiach Južnej Ameriky sa darí pestovaniu viniča. Veľmi známe sú najmä argentínske vína, obľúbenú oblasť však nájdete aj v Bolívii. Tarija je výnimočná vďaka tomu, že je najvyššie položenou vinicou na svete. Vďaka tomu má ich víno zaujímavejšiu chuť, ktorá sa dosahuje aj kvôli rýchlejšiemu zreniu, čo umožňujú špeciálne klimatické podmienky. V tejto oblasti ponúkajú pobyty zamerané na vinárstvo a pochutnáte si aj na vynikajúcich jedlách. Medzi špeciality patria rôzne grilované pochúťky, karamelizovaná maslová tekvica alebo klobásky. Tarija je obľúbená tiež medzi umelcami. Nájdete tam rôzne galérie, podniky, kde sa stretávajú a na trhoch si kúpite priamo od talentovaných ľudí ich zaujímavé diela.

 

Isla del Sol

Na hranici s Peru leží legendárne jazero Titicaca. Jedným z jeho najzaujímavejších miest je Isla del Sol, alebo tiež „Slnečný ostrov“, ktorý je turistami vyhľadávaný kvôli viacerým odkazom na kultúru Inkov. Dokopy tam nájdete až 80 ruín domovov a spoločných budov pôvodných obyvateľov, ale aj viacero malých dediniek, kde dodnes uctievajú niektoré tradície. Známa je napríklad Yumani, kde sa po Kráľovskom schodisku dostanete k Fontáne mladosti. Môžete sa tešiť na niekoľko zaujímavých tipov, ktoré vám vyplnia aj niekoľkodňovú dovolenku, pareto na ostrove ponúkajú j možnosť ubytovania.

 

Tiahuanaco

V blízkosti jazera Titicaca nájdete aj jedno z najdôležitejších historických miest s názvom Tiahuanaco. Podľa legendy na tomto mieste zverili Inkom zlatý prút, vďaka ktorému tam založili svoj nový domov. Niektoré zdroje tvrdia, že tam počas najúspešnejších rokov mohlo žiť až do 30.000 ľudí. Nájdete tam pozostatky budov, megalitické hrobky a iné zaujímavostí. Samotné mesto stále láka archeológov, ktorí postupne odhaľujú nové tajomstvá. I keď už z viacerých budov zostali len ruiny, vďaka nim budete mať výbornú predstavu o tom, ako vyzerali tunajšie stavby v dávnej minulosti.

 

Cerro Rico s baňami

Medzi turistické atrakcie patria tiež bývalé bane, ktoré sa nachádzajú v pohorí Cerro Ricco. V minulosti tam boli veľké zásoby striebra, ktoré v Bolívii ťažili aj Španieli. V súčasnosti sa môžete pozrieť do dediniek, ktoré vznikli pre ich pracovníkov a taktiež do časti baní. Navštíviť sa dajú aj tunely, ktorými sa prechádzalo priamo do podzemia. Uvidíte náročné podmienky, v ktorých baníci žili a kvôli ktorým mnohí zomierali vo veľmi mladom veku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa